будьоновката ... дисертация за копчетата. И двете са абсолютно безполезни за младите, пък и за нас, по-старите.
Като стана въпрос за будьоновката.
Имам съученик и приятел - крупен строителен предприемач. В началото на прехода - върл СеДеСар и проевропеец. Към Русия и САЩ винаги се е отнасял с необяснимо за мен безразличие, като към фактори, които няма да имат особено значение за стараната ни.
Та той преди година ме изненада - започнал да чете историческа и политологична литература за двете страни.
И направи един извод, който ме впечатли: "Като гледам резултатите , мантрите с които възпитават американчетата за непогрешимите САЩ и тяхната божествена мисия, имат много по-слаб ефект отколкото "С чего начинается родина"
Толкова по въпроса дали будьоновката има значение за настоящето и бъдещето.
Можем спокойно да я добавим към известната дисертация за копчетата.
Не, не можем. Поради две причини.
1. Това не е дисертация, а дипломна работа. Дисертацията му е за системата от чинове в руската държавна администрация през 19 в.
2. Темата за униформите е дипломен труд на петокурсник по история. Писан по време, когато нашите историци завършваха с държавен изпит . И тя сама по себе си хич не е за пренебрегване. Към нея може да се отнесе с пренебрежение само комплексиран лаик.