Сори, но от Кореком се купуваха предимно неща, които ги нямаше в лева!
Не е вярно! Едно е "да го няма в лева", друго е да е дефицит. В лева. А Корекомът по принцип беше създаден да обслужва българи, които са заработили законно чуждестранна валута. И им предоставяше някакво предимство. Но да кажеш, че е нямало коли и апартаменти за левове е смешно. Моят (на баба ми и дядо ми) не е купен с долари. И колата си не купих с долри.
Трябва да си млад. Приказваш явно неверни неща.
Значи така...
Една случка в цоциализъма:
В лято 1986 година съм на почивка в с. Влас. Бях си купил преди това "на черно", (under the table) доларци, някъде към 200. По 3 или 5 лева, вече съм забравил. Което означава, че съм нарушил "Валутния режим". Означаваше, че съм криминал, защото съм ги купил с "hard-earned money" ;D
Отивам със сина си - тогава на 5 години до Слънчев Бряг - имаше "Кореком" (май се казваше "Камелия").
Влизам си и посочвам едно "Hitachi" с два дека - тъкмо ми стигат парите- беше $180. Подава ми "другарката" запечатаното кашонче с касетофона и аз я питам: "Няма ли да го пробваме?" Тя ме погледна все едно съм ѝ направил неприлично предложение и изглеждаше, че ще ми откаже (на предложението ;D.) Платих си го с доларците.
После нещо телефона извъня зад нея и тя отиде да говори.
Аз си прибрах кашончето и излязох от магазина. Като се отдалечавах видях, че някаква милиционерска кола с мръсна газ се приближава. Бях наближил една горичка на път за автобусната спирка (сигурно отдавна е застроена), пуснах кашончето в тревата (до пътя) и "взех да си връзвам маратонките". В нещастен опит да скрия оригиналния пакет на "Hitachi".
На руски май беше: "Гони монету, монету нет..." Колата ме отмина и спря пред магазина.
Сина ми ме пита: "Абе тате, да не сме го крали?". Сега си мисля, че е бил будно дете.
Може да е било случайно това с колата, но после като се прибрах в С. Загора разбрах, че един колега са го поприбрали за търговийка с долари и корекомски стоки.
Аз специално се прибрах благополучно и касетофончето още ми свири като се прибера. Тогава ми беше гадно, сега ме досмешава.
Моя опит с апартаменти в БГ беше, че ги "даваха". Каквото и да значи това. На мен поне ми го дадоха от ДЗУ. Как ги даваха - тема за отделен разговор. Имаше и включване в "кооперация". Пак връзкарско.