Това е пирова победа за Лукашенко.
Ако изобщо може да се нарече победа.
Вчерашното действие няма нищо общо с избори.
Вкара в затвора най-силните си съперници.
Не допусна независими наблюдатели.
Не допусна независим екзит пол.
По време на изборите блокира не само интернет, но даже и домашните телефони.
По време на изборите изкара армията и блокира Минск и други градове.
Предварително са гласували 41% от избирателите.
Ако е толкова сигурен в победата си защо го направи всичко това?
Путин настъпва мотиката като с Янукович, залагайки на куция кон Лукашенко.
При това белорусите са достатъчно проруски настроени и той по този начин сам си вкарва автогол.
Стига глупости, аз се върнах от Белорусия преди три седмици.
Първо, белорусите не са проруски настроени, нито са проевропейски настроени. Повечето казват, не, благодаря, видяхме Евроробството в Полша и Украйна, задръжте си го, но не искаме и да си махаме границата с Русия. Добри приятели и съседи, но всеки в неговия си двор.
Да се блокира Минск трябва огромно количество народ - градът е широко разположен, пътища много, гори и паркове на корем. Но защо да се блокира Минск, като даже на най-прозападните картинки се вижда колко рехав е протестът. Когато ние бяхме в Минск, пак имаше протест, за който в западните СМИ пишеше за десетки хиляди. Ако 67-и не беше точно в средата му, можеше и да повярваме, ама не стана. Той рече, имаше народ, който си караше велосипедите наоколо, а като се опитваха да се скупчат, идваха няколко полицаи и почваше игра на стражари и апаши. След час и нещо им писна и се разотидоха, всеки на неговите си колела.
Най-силните му съперници бяха хванати единият с подправени подписи, а вторият с офшорни сметки, при това негови си, не подхвърлени. Сдаде го един от неговите хора, явно недоволен от дележа на процентите. Дамата-блогерша, която видите ли била спечелила изборите, е пълен въздух под налягане. Слушах я в "предизборната й кампания" - вие как ще се отнесете към кандидат за президент на страната, чиято единствена точка в програмата е да пусне "политическите затворници" и да направи избори след шест месеца? Ми не става - нито по израз, нито по размисъл, нито по костюмче. Така ми напомняше лидерката на партия "Български орел" едно време!
Независимите наблюдатели бяха калесани миналия месец. Освен това с чужбински паспорт за по-голяма част от света не трябва виза за 30 дни - но има регистрация в милицията за престой повече от 9 дни. Вежлив народ, но си спазва правилата, също вежливо.
Белорусите се майтапят, че в страната има един политик и вагони чиновници. Както е известно, майтапът е адски точно мерило.
Белорусите още се майтапят, че страната е бедна, но чиста, обаче са наясно, че повече е чиста, отколкото е бедна. Докторите им не ходят да аргатуват, макар че имат тази възможност. Медицината им е великолепна, на собствената си кожа знам. За чистотата - още повече знам. Както каза домакинът ни, ние знаем какво имаме да губим, и гледаме по съседите. Той също рече, че на повечето белоруси може и да им е писнало от Лукашенко, обаче не им е писнало от собствена индустрия, държавни стандарти в производството и сигурност. Там спокойно можеш да си пратиш първолачето до супермаркета с пари и мрежа, даже по вечерно време. Бабичките няма от какво да се страхуват - нито в града, нито на село.