Това не е доказателставо, не е и медицинско проучване, това е "на око", но въпросът е друг, защо при 75% напълно ваксинирани, а ни казваха че при 70% ваксинирани, епидемията ще спре, имат 310 заболели на милон, което прави отнесено за България 2170! Смъртността зависи от достъпа до лечение, България и САЩ имат висока смъртност именно поради отказван достъп до лечение, и какво съвпадение, и у нас като Америка, здравеопазването е печалбарско и здравето е скъпа "услуга".
Не е "на око". Дал съм източник, погледни го.
От същия източник са и данните в таблицата, в същото мнение от което си цитирал. Според тях
- в Русия и ОК имат приблизително еднакъв брой заболели, от един и същ тип (Делта), ваксините са еднотипни - Спутник и АЗ, съответно. Но в ОК починалите са 80 а в Русия над 750.
- в Израел заболелите са 3500, в България 400. Починалите в Израел са 9, в България 6 (средно са последните 7 дни).
За САЩ данните са както следва:
- заболели (средно за поледните 7 дни) 108624
- починали (средно за поледните 7 дни) 514
- напълно ваксинирани ~50%
Т.е. при пет пъти повече заболели имат по-малко починали от Русия.
Очевидно ваксините не защитават от заразяване, но явно намаляват тежките случаи и умиранията.
===
Ако твърдиш, че здравеопазването в Русия е по-калпаво от Юкейското или Сащското... ми не, не е по-зле, даже напротив, по-достъпно е.
===
Значи от данните, коит даваш, не може да се изведе никаква тенденция относно благотворното действие на ваксините. Ти ги даваш данните, не аз. За сметка на това са одобрени под условие, демек неодобрени.
Виж по-горе. И от твоите и от моите данни едно и също излиза - повече ваксинирани, по-малко умрели.
Да, има много други фактори, поради което точките не са на една права, но тенденцията е очевадна.