Мангъров: В България няма много възрастни, затова няма висока смъртност от вируса.
Тук си посипвам главата с пепел, сгур и пр. отпадни материали.
Съвсем в началото това бе, да го наречем с евро-атлантическия жълтопаветен термин - опорна точка, руско-украинската анти-короно-вирусна гледна точка. Изложиха я много хора, вкл. доктори и официални и полуофициални фактори.
И аз няколко дена пребивавах в блажена увереност, че е така.
Груба грешка!
Защо получи гражданственост тази гледна точка?
Защото (1) короната пристигна със закъснение в Русия, Украйна и Беларус и (2) макар и с по-малко заразени, смъртността в Русия и Украйна бе наистина много ниска (и продължава да е така)… И тези доктори и фактори се опитваха да обяснят случващото се. Винаги съм се
вбесявал от този грозен навик на руснаци (тук и украинци) да се обясняват оправдавайки се. Защо бе? Защо!
--------
Но след няколко дена се сетих, че (1) нали знам да събирам 1 и 1 - т.е. някакви бегли познания по Аритметика и (2) също така бегли познания по География. И използвах тези бегли знания - с
потресаващ резултат! :yes-1289:
Вече съм излагал тук моите
бакалски сметки.
Вземаме най-засегнатата страна Белгия с най-висока смъртност по най-обективния показател - смъртност на 1 млн.
Всичкото население на Белгия е 11.5 млн души, а от населението на Русия лицата на възраст 65+ са 23 (двадесет и три) млн.
Т.е.
най-уязвимата група 65+ в Русия като общ брой е два пъти повече (два пъти по-многобройна) от цялото население на Белгия, което означава, че тия проценти - т.е. уж липсата на възрастно населения в Русия не е никакъв аргумент,
защото короната не се влияе от процентите, а от общия брой хора, които са поддатливи към нея. Още по-нагледно става обяснението ако погледнем Япония - с най-голям процент възрастно население - лицата над 65+ там са 28.4%, т.е. при население 126 млн, общият брой японци 65+ са 36 (тридесет и шест) млн, сл. три пъти повече от населението на цяла Белгия. А смъртността в Япония от корона е невероятно ниска.
Смъртност на 1 млн (която "изравнява" населението) - Белгия 793, Русия 21, Япония 6, а като обща бройка на населението - Белгия 11.5 млн (всички), Русия 23 млн (65+), Япония 36 млн (65+)
Да го обясня и иначе - даже всичкото население на Белтия да е 65+, тя отстъпва два пъти на Русия и три пъти на Япония като общ брой на лицата 65+.
Същото се отнася със страшна сила и за България.Затова - Мангъров не е прав, Мангъров греши, както грешаха в началото руските и украински доктори, а не само те -
може да разбират от медицина, но хич ги няма в Аритметиката и Географията.Повтарям - дори и аз, който винаги е изповядвал, че информацията се дели на (1) излишна и (2) систематизирана, затова и един от Законите ми -
инфото трябва да се оцифри (по новоговор - дигитализира!), отначало се плъзнах в грешна посока. :t2412:
-----
Виждате ли колко е страшно да се възприема безкритично каквото и да е.
И никога, никога, никога, никога човек не бива да се доверява на капацитети, независимо какви са те, в област, която е извън тяхната компетентност, особено ако може сам да го провери.