Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Ноември 22, 2024, 02:00:09

Автор Тема: Край казана, или за културата на правене и пиене  (Прочетена 125480 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Та, стягате ли се за епидемията?
Ама естествено! Български доктор беше обявил, че коронованият вирус мре от алкохол и ние с 67-и сме заредили бара допълнително. Щото ако в разгара на епидемията свърши джина, това вече ще е криза! Наблегнали сме на твърдото гориво, включително бутилка индиански джин и един кракен ямайски, за всеки случай. Така де, ако се окаже национално ориентиран вирус, да има какво да го черпим. Мисля, че ще намина за още една бутилка "Бабини зъби", известна сред населението като вишновка, нещо ми е привършил ромът за сладкиши, и гледам, че от шерито нищо не е останало. Само да ми дойде тази вирусна история, ще я посрещнем во всеоружие! Малкото ми е купило кутия съедобни орхидеи за украса  на чашите! 
Начален залп с водка, кисела краставичка и украинска сланинка, после броим жертвите и продължаваме по същество.
« Последна редакция: Март 02, 2020, 00:20:18 от Ной »

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #1 -: Февруари 24, 2020, 22:56:55 »
Ной,  :way_to_go-1308:
Горещо препоръчвам в битката да включите сливов  редестилат и слайсове дехидатиран свински липид в натриев хлорид и пулверизиран капсаицин.
Сливовият редистилат в нашите ширини е по-рядко срещан от индианския джин, а може би ще се наложи да се отбраняваме с подръчни средства.
А дехидратираният свински липид с украински произход е включен в борбата по умълчание, къде без него!  :smokin:

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 25599
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #2 -: Февруари 24, 2020, 23:00:40 »
Ной има ли кленовица?
Не може толкова захар да пропада само за подсладител.
ЕС е вреден за вашето здраве!

Активен Kole

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4331
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #3 -: Февруари 24, 2020, 23:05:59 »
Quote (selected)
Кажи, джанъм, какво не те устройва в подборката
Не може, милото. Предозирало е с лечението.  :m1731:
Глей кво става - ни дума и само 2-3 мотикона...

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #4 -: Февруари 24, 2020, 23:10:35 »
Ной има ли кленовица?
Не може толкова захар да пропада само за подсладител.
Тази захар е скъпа, по-евтинко идва да носят направо дестилата. 750 мл сироп са 15 долара по приятелски, литър шльокавица е по-евтин по акция. Ако някой прави нещо, той го прави за себе си и не дава на пазара. Но тук няма културата на варене на кленовица, пуританите са се потрудили. Мууншайн се вари от всичко, което може да ферментира, но си остава сивушна маса за масите без кой знае какви изисквания. Има тук-там ябълков шнапс, ама не е нещо, с което да седнеш да се гордееш (освен онзи под седем печата, за който се шушука и не се говори, щото ония с акцизите дебнат!).

Активен 66

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8343
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #5 -: Февруари 25, 2020, 06:53:55 »
Quote (selected)
Но тук няма културата на варене на кленовица, пуританите са се потрудили.
Верно ?!?
Най доброто ми ръководство е шведско :bigok:

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #6 -: Февруари 25, 2020, 08:23:27 »
Quote (selected)
Но тук няма културата на варене на кленовица, пуританите са се потрудили.
Верно ?!?
Най доброто ми ръководство е шведско :bigok:
Ръководства - дал Господ. Няма обаче казани, няма аламбици, няма къде да се съберат старците да обменят производството. Сега има плахи, ама много плахи опити с микро пивоварни, може да пробие.
А пуританите са пели песни за вредата от алкохола, създавали са антиалкохолни общества, изобщо е било срамно да пиеш! Е, не е било дълго тази лудост, най се е задържала в Торонто. Ако си намеря книгата за сто години канадска кухня, ще препиша някои и друг стих!

Активен Kole

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4331
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #7 -: Февруари 25, 2020, 08:34:20 »
66, 67, :t0328:
Като се споменаха казаните, в рунета има доста смислени инструкции как да се превърне тенджерата под налягане в каквото си поискаш. За дестилаионна база се използва също каквото си поискаш.
Изобщо в борбата с коварния коронавирус всички средства трябва да са позволени.

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 9200
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #8 -: Февруари 25, 2020, 20:08:33 »
Ползвам това, от 4 г., доволен съм от качеството, разбира се, качеството започва с правилно ферментирал материал.
Избрах! Но, народът не го интересува!

Активен Kole

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4331
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #9 -: Февруари 25, 2020, 20:45:25 »
Интересно! Как се подгрява?

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 9200
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #10 -: Февруари 25, 2020, 21:44:26 »
С това:



6 киловата, аз малко разширих дюзата, направих я 0,9 мм, може би е stanal 7-8 kW.
« Последна редакция: Февруари 25, 2020, 21:50:46 от Maximus II »
Избрах! Но, народът не го интересува!

Неактивен Engels

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5913
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #11 -: Февруари 26, 2020, 05:23:18 »
Ползвам това, от 4 г., доволен съм от качеството, разбира се, качеството започва с правилно ферментирал материал.
Това прилича на комбинация между частична ректификация и дестилация.
При по слабо нагряване, тоест по бавна дестилация, сигурно ще излиза ракия с висок градус, дори от по слаб ферментирал материал.
 :m1731:
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 9200
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #12 -: Февруари 26, 2020, 08:27:29 »
При по слабо нагряване, тоест по бавна дестилация, сигурно ще излиза ракия с висок градус,

Да, така е, който се интересува, мога да споделя още опит. Но да знаете, законът го забранява.  :i_didnt_do_it!-2146:
« Последна редакция: Февруари 26, 2020, 08:38:40 от Maximus II »
Избрах! Но, народът не го интересува!

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #13 -: Февруари 26, 2020, 08:54:03 »
При по слабо нагряване, тоест по бавна дестилация, сигурно ще излиза ракия с висок градус, дори от по слаб ферментирал материал.

Начи, градусът няма никакво значение. Тоест той се качва до един момент и после почва да пада. И се получава среден такъв. И в един момент трябва да спреш казаня, защото ще стане боклук. А ако не ти е ферментирал матряла, на каквато и температура да вариш - нищо няма да направиш. Затова си има захаромери, а не българският метод да гледаш дали са измряли мухите-винарки.

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 9200
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #14 -: Февруари 26, 2020, 09:45:31 »
Напротив, градусът има значение, при висок градус на дестилата - постига се с бавна дестилация,  ниска температура на материала, гледа се термометъра в горния край на колоната, се намалява количеството на патоките (сивушните масла) в крайния продукт.
Избрах! Но, народът не го интересува!

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 9200
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #15 -: Февруари 26, 2020, 09:52:24 »
11. Дестилирайте джибрите при показания на термометъра между 78 С и 80 С

ЗАБЕЛЕЖКА: Ако нямате нищо против вкуса на по-нискокачествения алкохол можете спокойно да съберете почти всичкия алкохол до 95 С. Можете да го квалифицирате като „второ качество", ако желаете. Ако съберете достатъчно алкохол „второ качество" можете да го разредите с вода (не повече от 15% алкохол) и да го прекарате отново през дестилатора, за да го пречистите допълнително. Т.нар. алкохол „второ качество" може да се използва и за стерилизация на оборудването, в което протича ферментацията в бъдеще.

13. Изключете подгревателния уред.

14. Спрете охлаждащата вода.

15. Изхвърлете течността, която е останала в съда след като изстине и го изплакнете.

Температура на изпарение на фракциите при дестилация на джибри:

* Ацетон 56.5 С

* Метанол 64 С

* Етил ацетат 77.1 С

* Етанол 78 С

* 2-пропанол 82 С

* 1-пропанол 97 С

http://zlatnatabachva.com/index.php/bg/produkti/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%8F/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%8F-detail
« Последна редакция: Февруари 26, 2020, 09:55:46 от Maximus II »
Избрах! Но, народът не го интересува!

Неактивен Engels

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5913
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #16 -: Февруари 26, 2020, 09:54:21 »
При по слабо нагряване, тоест по бавна дестилация, сигурно ще излиза ракия с висок градус, дори от по слаб ферментирал материал.

Начи, градусът няма никакво значение. Тоест той се качва до един момент и после почва да пада. И се получава среден такъв. И в един момент трябва да спреш казаня, защото ще стане боклук. А ако не ти е ферментирал матряла, на каквато и температура да вариш - нищо няма да направиш. Затова си има захаромери, а не българският метод да гледаш дали са измряли мухите-винарки.
При обикновена дестилация наистина е така.
При наличие на ректификация, при правилен контрол на температурата, отначало като  започнеш с по висока температура и после като постепенно я намаляваш, можеш да вадиш ракия с долу горе един и същ градус.
Проблемът е че за това се иска тренинг и опит, докато се научиш с какъв темп да намаляваш температурата, особено ако всеки път ферментиралият материал е с  непостоянен (различен) градус.
Който не му се играе, може да не се съобразява много точно  с температурата, но дори и тогава наличието на ректификация, позволява много по пълно да се извлече етиловия алкохол от материала, без да се налага последните фракции, да се преваряват отново.
И не на последно място, ректификацията задържа преминаването на отровните бутилови и особено амилови алкохоли в ракията.
А също и много по лесно може да се отстрани метиловия алкохол.
Достатъчно е с помощта на термометъра, който предполагам показва температурата на върха на колоната, да се отдели фракцията с температура от начална до около 70-75 градуса целзий.
Като гледам снимката, страничния охладител е аналог на прав либихов хладник.
По интересна е централната по дебела тръба, която в случая играе роля на ректификационна колона.
Интересно е дали е запълнена с материал увеличаващ площта на контакт между парите и течността или самата и вътрешна конструкция е такава, че да позволява максимален топлообмен и масообмен между парите и течността.
Не е логично да е просто куха тръба, тогава ефективността и ще е много ниска.
 :m1731:
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Engels

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5913
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #17 -: Февруари 26, 2020, 10:01:57 »
Докато съм "разсъждавал" на тема ректификация Maximus II ме е изпреварил и го е обяснил по ясно и по просто.
:way_to_go-1308:
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 9200
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #18 -: Февруари 26, 2020, 10:03:16 »
Колоната е празна, но всеки може да я напълни, с медни изрезки, например, фирмата предлага медна мрежа, , има я и Алиекспрес.
Избрах! Но, народът не го интересува!

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #19 -: Февруари 26, 2020, 10:03:25 »
Напротив, градусът има значение, при висок градус на дестилата - постига се с бавна дестилация,

Може би аз не се изразих правилно. Градусите са 100. Както и да вариш, повече от това не можеш да изкараш. Също така, както и да вариш, градусите винаги се качват или падат, защото матряла се изчерпва. И накрая винаги имаш среден градус от всичко, което е текло. Това имах предвид.

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 9200
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #20 -: Февруари 26, 2020, 10:09:24 »
Аз преварявам, задължително, по-слаб аромат, но по-чисто пиене. Първия път спирам на 40 алк. градуса, разреждам с вода до 15 градуса и преварявам, като отделям дестилата до 46 алк. градуса, полученото разреждам с дестилирана вода, до 40 алк. градуса. Наздраве, и не се правете на мъже, да пиете силни ракии - горят лигавицата на уста, гърло, хранопровод, стомах - изгарянията са предраково състояние. Не случайно в цял свят, от Менделеев насам, 40 алк. градуса са стандарт.
Избрах! Но, народът не го интересува!

Неактивен Engels

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5913
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #21 -: Февруари 26, 2020, 10:25:53 »
Колоната е празна, но всеки може да я напълни, с медни изрезки, например, фирмата предлага медна мрежа, има я и Алиекспрес.
Ако я запълниш с тази мрежа, можеш да вдигнеш многократно ефективността на ректификацията.
Тоест можеш много по прецизно да отделяш метиловия от етиловия и етиловия от пропиловите, бутиловите и амиловите алкохоли.
Прегледах инструкцията и стигнах до извода, че с този апарат може да си правиш и мастика. Тоест позволява извличане на етерични масла.
Ако имаш достъп до звезден анасон или резене, можеш да извлечеш анасоново масло.
Рецептата е 5 грама анасоново масло и 40 грама захар на 1 литър 47 градусова ракия.
Ако искаш да няма мирис на ракия, предварително с активен въглен можеш да премахнеш мириса на ракията.
Между другото копърът също съдържа анетол и в диво състояние го има в изобилие по селските дворове. Но от копъра ще се получи една доста своеобразна мастика.
 :m1731:
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Engels

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5913
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #22 -: Февруари 26, 2020, 10:30:36 »
Аз преварявам, задължително, по-слаб аромат, но по-чисто пиене. Първия път спирам на 40 алк. градуса, разреждам с вода до 15 градуса и преварявам, като отделям дестилата до 46 алк. градуса, полученото разреждам с дестилирана вода, до 40 алк. градуса. Наздраве, и не се правете на мъже, да пиете силни ракии - горят лигавицата на уста, гърло, хранопровод, стомах - изгарянията са предраково състояние. Не случайно в цял свят, от Менделеев насам, 40 алк. градуса са стандарт.
Така е, само за мастиката се налага по висок градус, иначе анетола няма да се разтвори и ще изглежда като разредена с вода.
Другият вариант е да се намали анетола, но вкуса вече няма да е толкова наситен.
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен ddantgwyn

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 7543
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #23 -: Февруари 26, 2020, 12:07:36 »
Хм, при толкова специфична информация за даден проблем, дали не е време да се отдели нова тема („За културата на правене и пиене“) в „теми на форумците“?
the lamers club honourable member …

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 9200
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #24 -: Февруари 26, 2020, 17:19:08 »
Медната мрежа има и друга полезна функция, върху нея се разгражда отровното съединение етилкарбамат, който присъства в алкохолните напитки.
Избрах! Но, народът не го интересува!

AnonimusBG

  • Гост
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #25 -: Февруари 26, 2020, 20:50:46 »
Максимус
Твоето си е ректификационна колона, макар и в миниатюрен вид.
Аз повече харесвам дестилацията защото остава някакъв вкус от материала.

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 9200
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #26 -: Февруари 26, 2020, 21:31:24 »
Разбирам, но вкусът е отровен.
Избрах! Но, народът не го интересува!

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 9200
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #27 -: Февруари 26, 2020, 21:33:34 »
Но много лесно системката се преправя, взимате едно старо вълнено одеяло, нарязвате го на ивици и увивате колоната с него, или някаква друга изолация, и воала - става на аламбик, с всичките му вкусове. Наздраве! :)
Избрах! Но, народът не го интересува!

AnonimusBG

  • Гост
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #28 -: Февруари 26, 2020, 21:36:40 »
Не е толкова.
Цяла България, Сърбия, Македония дестилират и им е добре.
Не говорим за Франция и Шотландия.

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 9200
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #29 -: Февруари 26, 2020, 21:40:38 »
Да, знам, там варят в аламбици, но после задължително отлежава в дъб, което преработва токсичните в-ва, в по-малко отровни.
Избрах! Но, народът не го интересува!

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 9200
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #30 -: Февруари 26, 2020, 21:43:20 »
А нашето отлежаване е само 10-15 дена, да изветрее цианистия газ, един познат даже продухва с въздух от компресорче за аквариум, за едно денонощие твърди че става.
Избрах! Но, народът не го интересува!

AnonimusBG

  • Гост
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #31 -: Февруари 26, 2020, 21:45:36 »
Но много лесно системката се преправя, взимате едно старо вълнено одеяло, нарязвате го на ивици и увивате колоната с него, или някаква друга изолация, и воала - става на аламбик, с всичките му вкусове. Наздраве! :)

Аз просто си купих дестилатор, а не аламбик.
https://goni-samogon.ru/
Получава се нормално когато намеря време да се заема.
За съжаление все нещо ми пречи.

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 9200
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #32 -: Февруари 26, 2020, 21:50:34 »
Виждал съм ги, и тука ги предлагат, но липсва мед, медта намалява метилкарбамада - много силна отрова е, може да слагаш в тенджерата няколко медни фитинга, по време на варенето.
Избрах! Но, народът не го интересува!

AnonimusBG

  • Гост
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #33 -: Февруари 26, 2020, 21:53:14 »
Аз когато намеря време да се занимавам материала го подгрявам с нагревател за аквариум.
Слагам температурата и чакам.
Нагревателят го слагам в бутилка ПЕТ с широко гърло (1,5-2 литра).
Пробивам капачката за да мине кабела, наливам вода и я херметизирам със силикон.
При мен естествено обемите са по-малки.
Обикновено зареждам 2-4 по 50 литра.
Но не всяка година.

AnonimusBG

  • Гост
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #34 -: Февруари 26, 2020, 21:53:52 »
Виждал съм ги, и тука ги предлагат, но липсва мед, медта намалява метилкарбамада - много силна отрова е, може да слагаш в тенджерата няколко медни фитинга, по време на варенето.

Съгласен съм.

AnonimusBG

  • Гост
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #35 -: Февруари 26, 2020, 21:56:33 »
След процедурата хвърлям няколко дъбови пръчки където трябва.
Чипсовете не ми харесват.

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 9200
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #36 -: Февруари 26, 2020, 21:59:19 »
Бутилките от ПЕТ не ги препоръчвам, отделят фталати,  дестилират се - имат естрогенно действие на мъжкия организъм, вредят на простатата и синтеза на тестостерон... вредни са за момчетата.
Избрах! Но, народът не го интересува!

AnonimusBG

  • Гост
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #37 -: Февруари 26, 2020, 22:03:12 »
Бутилките от ПЕТ не ги препоръчвам, отделят фталати,  дестилират се - имат естрогенно действие на мъжкия организъм, вредят на простатата и синтеза на тестостерон... вредни са за момчетата.

Съгласен съм, но как да кажа?
Не ми дейвстват много.

При мен так или иначе всичко е ПВХ или ПЕТ.
Засега бива.

Активен Bacho Кольо

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4475
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #38 -: Февруари 27, 2020, 06:40:32 »
Виждал съм ги, и тука ги предлагат, но липсва мед, медта намалява метилкарбамада - много силна отрова е, може да слагаш в тенджерата няколко медни фитинга, по време на варенето.
Мед или може и сплави, съдържащи мед?
 Защото "медните фитинги" в повечето случаи са месингови фитинги.

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 9200
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #39 -: Февруари 27, 2020, 08:54:20 »
Само чиста мед, електролитна най-добре, или изрезки медна ламарина,изглеждат така:
Избрах! Но, народът не го интересува!

Активен Kole

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4331
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #40 -: Февруари 27, 2020, 09:18:30 »

:m1731:

Дали няма да обърка дозите водка с тези за сингъл малц уиски?
Може действието да е положителна синергия  :m1731:
Чакаме петък и доброволци.
« Последна редакция: Февруари 27, 2020, 12:41:09 от Kole »

AnonimusBG

  • Гост
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #41 -: Февруари 27, 2020, 10:11:00 »
Само чиста мед, електролитна най-добре, или изрезки медна ламарина,изглеждат така:


Апаратът е от неръждавейка.
Мислех да купувам нещо медно, но цените ме отказаха.
Твоята колона също е неръждавейка.
Имах предвид джибрите когато писах за ПВХ.

Неактивен Джиджи

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 12990
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #42 -: Февруари 28, 2020, 09:04:29 »
В тази връзка съм решил да ставам партизанин! На 29 т.м. излизам в шумака да се крия от вирусите! Само да видя преди това къде е останала поне малко гора...

И да не забравиш лопатата! :D Може и да не е сапьорска ... 

Щото само в шумака в гората не става. Трябва и ЗЕМЛЯНКА.

За да се криеш в нея като истински партизанин!!!  :0008: :0005:

Неактивен Eisblock

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2696
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #43 -: Февруари 28, 2020, 11:00:59 »
Мерси ДжиДжи, имам една приготвена лопатка до гаражната врата. Даже е сапьорна, нато-овска. Металната част е зелено оцветена...

Подсигурил съм си и ятаци и скривалище. Да копам - няма нужда. Къде Перперикон знам едни подземни ходове и помещения, още не открити, случайно ги намерих...

Така, че утре тръгвам и излизам в Карантинна нелегалност! И да не забравя: - събирам чета. Името 'и е "Козяшка радост".

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 25599
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #44 -: Февруари 29, 2020, 08:08:52 »
Май не е за тази тема, но е близо.

Quote (selected)
Правителството вади спирт от резерва заради коронавируса
https://www.segabg.com/hot/pravitelstvoto-vadi-spirt-rezerva-zaradi-koronavirusa-video

Правителството подготвя всенародни тържества за посрещането на вируса.
ЕС е вреден за вашето здраве!

Активен Kole

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4331
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #45 -: Февруари 29, 2020, 08:29:18 »
Баш си е за тука!
Надявам се да е от отлежалата резерва

 :giggle-3307:

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #46 -: Март 01, 2020, 11:04:36 »
Quote (selected)
Достатъчно е с помощта на термометъра, който предполагам показва температурата на върха на колоната, да се отдели фракцията с температура от начална до около 70-75 градуса целзий.
Оххоооо, глей кво става като човек остави по низшия академичен състав без надзор!
Начи!
Тук ще има серия лекции, но да започнем от по простото - към по сложното, както се полага.
Твърдението, че метилът се отделя само в началото е един от градските митове и легенди. Това става ясно от диаграмата на отделяне на различните алкохоли в процеса на дестилация, която ще постна във втората лекция - за да не се стряскат студентите първокурстици.
Оставете сайтове като бъчвата и др. подобни за студентите от факултетите които се занимават с изобразителни изкуства и др. подобни. За академичния спиртовар - четете тук - http://www.rakiyata.com/forum/
За пособия, могат да се използват и тези, посочени от Максимус, но само за вътрешна употреба. По уважаващите себе си студенти и особено завършилите курса такива, като за начало могат да тръгнат от ози уред.

ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #47 -: Март 01, 2020, 11:15:18 »
И така:
Quote (selected)
При дестилация веществата се изпаряват по реда на тяхната температура на кипене
[/b]
В общия случай това твърдение е грешно.

По този начин се изпаряват само смеси от взаимно неразтворими течности, например октан и вода - при загряване при нормални условия първо се изпарява водата при 100°C, след това останалият октан се загрява до 126°C и тогава се изпарява и той.
При разтвори от вещества, температурата на кипене на отделните чисти компоненти не е от пряко значение за начина на изпарението им. Важният в случая параметър е коефициентът на ректификация.
Коефициентът на ректификация на определен компонент само косвено зависи от температурата му на кипене в чист вид. Много по-важна е концентрацията на разтвора, а също и концентрацията на други вещества в него.
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #48 -: Март 01, 2020, 11:18:00 »
Нататък
При внимателна дестилация, метанолът остава в първака

Грешно. Вярно е точно обратното - виж горния пост.

Quote (selected)
За всички възможни концентрации метанолът има коефициент на ректификация близък до единица (между 0,6 и 1,5) и затова присъства, заедно с етанола, във всички фрации.

Метанолът е добър пример за това, колко е погрешен подходът, да се ръководим сляпо от температурите на кипене на веществата, при оценка на процесите при дестилацията. При концентрациите, характерни за нормалната пращина, отделянето му става предимно с опашната фракция (патокът), въпреки по-ниската му, от тази на етанола, температура на кипене в чист вид.

При дестилация на ракия коефициент на ректификация на метанола е между 0,6 и 0,65 или около 0,8 при преварката и не може да бъде повлиян съществено.
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #49 -: Март 01, 2020, 11:19:45 »
Има средство (устройство, хитрина, работен режим, маслоуловител и т.н.) с което мога да повлияя съществено на дестилацията на метанола

Quote (selected)
Метанолът е проблем на ферментацията и подготовката, а не на дестилацията. При дребното производство на ракия няма такива устройства, които да позволяват значим за практиката ефект. Съотношението на метанола към етанола не се различава съществено при дестилация с аламбик или с любителска колона. Повлияването на метанола при дестилацията е възможно с индустриална деметанолизираща колона, практически недостъпна за домашно изпълнение. На практика обаче, поради рециклирането на опашните фракции, индустриалните дестилати не се отличават с драматично по-ниски нива на метанола. Нереалната метанолова "чистота" на продуктите най-често е симптом за "менте".

В любителски условия относителното съдържание на метанол може да се намали посредством един или повече от следните методи:

Пращината се подкиселява до pH 2,8-3 преди засяването с дрожди.
Използват се подходящи сортове дрожди.
Избягва се използването на пектолитични ензими.
Избягват се презрели и загнили плодове.
Ферментира се само мъст, без пектина на плодовете.
Ензимна инактивация чрез ензимни инхибитори или чрез пастьоризация.
Мъстта се подслажда, за да се увеличи съотношението етанол/метанол.
Не се рециклират патоките.
Дестилира се незабавно след приключване на ферментацията.
Патоките се отсичат възможно най-рано.

Ако се питате защо противно на логиката метанолът е в патоките, след като има по-ниска температура на кипене, вижте по-горе.
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #50 -: Март 01, 2020, 11:33:49 »
Твърдението, че метилът се отделя само в началото е един от градските митове и легенди.

Дърто, аз знаеш ли кво съм виждал? Ама никога не съм го пробвал. На кайнака на казаня връзват една марля с дървени въгленчета и ракийцата си тече през тях. Вкат, че таковало таковата на метила. Ти виждал ли си такова нящо?

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #51 -: Март 01, 2020, 11:42:15 »
И сега, на практика каква мрежа се получава за коефициентите на ректификация на различните алкохоли и въобще на съпътстващите вещества./втори пост т. 3/
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #52 -: Март 01, 2020, 11:48:25 »
Quote (selected)
Ти виждал ли си такова нящо?
Има различни легенди и нито една от тях не е доказана безспорно. Освен с активен въглен пробват т.н. "къпана ракия" - дестилата тече през вода и т.н. темата е доста дълга - ето ти линк точно по въпроса
http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=9&t=3942&p=61964&hilit=%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%8F#p61964
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #53 -: Март 01, 2020, 11:53:04 »
Има различни легенди и нито една от тях не е доказана безспорно.

Ама, на теория, това с активния въглен би трябвало да работи. Ще зема да направя един експеримон в малкия казан.

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #54 -: Март 01, 2020, 12:07:36 »
Само да отговоря на Отврат.
Според изискванията за съдържание на метил нашите БГ норми са в пъти по стриктни от тези на западни страни.
Човърках дълго странните грижи на нашите спиртовари за здравето точно пък на нашенеца и накратко съм стигнал до следните заключения /май и тук съм писал нещо, но не ми се търси/
-Нашите винпроми се пъчат с по голямата чистота на алкохола, защото просто не произвеждат ракия. Произвеждат спирт, който след това овкусяват, ароматизират, оцветяват и т.н. но това не е ракия.
Ракията е високоалкохолна напитка с естествен вкус и аромат. Точка! Другото са ментета.
За да се постигне това, трябва да се оставят известни примеси от опашните дестилации /високите алкохоли/ в които се съдържат ароматите - най вече!Ама там има и метиииллл!Колкото и да е странно, но има. И за да си продават ментето, винпромите очистват до висока степен алкохола и го превръщат само в спирт - етанол. А той става само за водка. Коняк, калвадос и др. ароматни напитки няма как да се постигнат по естествен начин и затова хората на запад са оставили нормите си на съдържание на метил мааалко по високи, но включват малка част от опашните фракции и така си получават естествените аромати.
- С ректификационна колона не може да се получи естествена ракия - чист спирт - да. Но естествената качествена ракия се получава само на аламбик - а това нещо при големите винпроми го няма.
-Преварката за ценителите е задължителна - така се очиства в по голяма степен ракията от примеси - виж по горе постовете /просто казано при преварката дестилира почти еднородна смес от алкохоли, а при първата дестилация от пращината - егати компота от компоненти които се изпарява! / И тук е тънкостта - да се коригира при преварката полученото. Позволява се по фино да се дестилира и макар доста от аромата да се губи, все пак с прецизно оставяне на опашките до към 43-45 градуса вкарва достатъчно естествени аромати.Има и още нъмбъри да се засили аромата без изкуствени ароматизатори.
-В крайна сметка нормите за производство на коняк не са убийствени - дали ще пиеш "Наполеон" или добра ракия е все едно по отношение съдържанието на примесите в етанола. Те са най много еднакви, а може и да са по ниски - по желание.Въпрос на умения и опит.
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #55 -: Март 01, 2020, 12:23:29 »
Опитай друже!
Ето ти един синтезиран "опит".

Д
Quote (selected)
а погледнем и другата страна на медала. Какво съоръжение да ползваме и как да го накараме да отделя примеси, кои примеси и до каква степен? Защото именно определена концентрация и баланс на примеси правят ракията добра. Например ако напълно "обезглавим" ракията, ще е тежка, с преобладаващи паточни тонове. Ако не допуснем никакви висши алкохоли, а преобладава ЕАФ, ще е без тяло, ацетонова. Ако напълно отрежем и главите и опашките, ще получим одран, осакатен дестилат. Все едно да разбъркаме вода и спирт и да капнем в тая смес малко добър дестилат.

За съжаление няма конструирани апарати, нито датчици за вкус и мирис, които да водят процеса вместо човека. Невъзможно е да се направи добър дестилат без опитване по време на дестилацията или с разделяне на фракции и купажиране по-късно.

 Всъщност правилният въпрос е - Как да вкараме в дестилата балансирано количество примеси?
И отговорите се знаят.
- грижливо подготвен материал
- меден дестилатор
- внимание и спазване на технологията по време на дестилацията и според материала и съоръжението
- добро буре, подходящо за съответния дестилат.
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #56 -: Март 01, 2020, 12:33:47 »
- добро буре, подходящо за съответния дестилат.

Те това лекува всичко! Дъбово буре. Но прохождащите казанджии не трябва да разчитат само на него. В казанджийството не става като в строителството "бояджията ще го оправи".

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #57 -: Март 01, 2020, 13:39:52 »
Quote (selected)
В казанджийството не става като в строителството "бояджията ще го оправи".
Аз за себе си, след прочитане на вагон литература, безчет консултации с доказани профита и вече доста години личен опит съм си извлякъл правилото "40:30:20:10"л
-40% от крайният резултат зависи от подбора на материала. Гроздова - правя от гроздов сок /виното/, не от джибри - остатък от грозде за вино. И т.н. В крайна сметка важи принципа - "краят зависи от началото"
-30% от резултата зависи от ферментацията - там се определя колко и какви алкохоли ще отидат в казана и сетне в готовия материал.
-20% зависи от изваряването - дълга тема.
-10% зависи от отлежаването /последната обработка/.
Това е най-накратко.
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #58 -: Март 01, 2020, 13:51:12 »
Quote (selected)
Така, че утре тръгвам и излизам в Карантинна нелегалност! И да не забравя: - събирам чета. Името 'и е "Козяшка радост".
Тук имало и друга, почти толкова важна тема, която съм проспал!
Ейси, аз поради напреднала възраст за партизанин баш не ставам вече/макар че все още отстрелвам с въздухарката гарги и съсели с прилична успеваемост - докарвайки популацията им до поносимо ниво, за да останат череши, вишни и орехи по вилата дори и за мен/, но ако в номенклатурата ти има свободно място за нещатен ятак /логистик по новому/ - може да си пусна CV-то до HR отдела на четата ти.
Ся, ако се наложи, щото ме бива малко и в алъш-вериша, ше продавам на герберастията и позиви против мутрата, но само при условие - на едро. Мин. к-во - пале!
Може да съчетаем позивите да са против мутрю и тугедър - коронавируса. Той - на фторо място, те не четат до края, тъй че имаме шансове.
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Re: Хора, пътища, разни бацили
« Отговор #59 -: Март 01, 2020, 13:56:03 »
БТВ пропуснах като дадох линка към Ракията, че в този форум поне трима са профита - технолози /аламбик, фланекер и още един беше/, а още сума народ - бай Танас, Илюша Мони Барона и др. такива са изчели безброй книги по въпроса и са извършили сами безброй експерименти.
Четеш, сравняваш, приемаш критично, проверяваш не по небрежно от Дзержински и така.
 :blurry_drunk-2127:
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.