Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Август 12, 2020, 09:16:03

Автор Тема: Да избираш кой да живее и кой - да умре!  (Прочетена 671 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2966
  • Профил
Димитрина Крамарска работи в болница в Бреша, Ломбардия, огнището на заразата с Ковид-19 на Ботуша. Сънародничката ни разказа, че лечебните заведения са трансформирани изцяло за пациенти с коронавирус.
Според нея ситуацията е изключително сериозна и за първи път в живота си се сблъсква очи в очи с такава голяма трагедия. Димитрина сподели, че смените в болницата са безкрайни.
"Веднъж като облечем защитните облекла - оставаме по 8-10 часа на крак, без да отидем до тоалетна, без да пиеш вода, без да ядеш", разказа тя.
И подчерта, че най-трудното е, когато трябва да избереш кой да живее и кой - да умре.
   

"Седя на балкона и гледам военните камиони, които извозват труповете. Возят ги към крематориуми извън града, защото вече няма къде да ги държат и погребват. Тук се завръща само прахът им. Не пускам телевизора, защото дъщеря ми ще се побърка, ако постоянно гледа такива кадри. Чуваме линейките. Минават покрай нас на всеки половин час. Денем и нощем."
Така започва разказът на Руми Маринова. Българката е медицинска сестра в Бергамо, живее в Италия от 1994 година.
Според Руми, голямата грешка на италианците е, че не са взели необходимите мерки веднага.
Като им се казваше да не правят това или онова, те си мислеха, че е някакъв каприз. Затвориха училищата и университетите и студентите тръгнаха по заведения, на шопинг, по почивки на юг. И така пренесоха коронавируса в цяла Италия. Хвалеха се със снимки в социалните мрежи как са млади и вирусът не може да ги покоси.
Руми следи, разбира се, и ситуацията в България. "Сестра ми живее в София и наскоро ми разказа как хора ходят на църква, разхождат се по "Витоша" и из парковете, въпреки забраните. На всички тях искам да кажа, че това е напълно неприемливо - ако продължат така, ще загинат много хора. А никой не бива да загива по този начин - изолиран и в самота.
   

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4461
  • Профил
Re: Да избираш кой да живее и кой - да умре!
« Отговор #1 -: Април 09, 2020, 08:22:23 »
а защо трябва да избираш - щото пазаря, таквоз...
Цитат
Защо точно Бергамо стана мястото на най-голямата трагедия С коронавирус в Италия и вдигна двойно смъртността, която преди да пламне се движеше около и под 5% за страната и стана 10% (за справка в Израел е 0,65%)? Защото в града с около 150 000 население недалеч от Милано, познат на българите главно със своето лоу-кост летище, има невероятната бройка от 69 старчески дома. Всичките им хиляди обитатели са главната таргет група на заразата, която води до усложнения с наличните вече при тези доста възрастни хора патологии - статистиката сочи средна възраст на починалите С Covid19 от 81 години с по средно 2 нелечими заболявания и минимален имунитет, който би рухнал при всеки грип.

Така бизнесът и създаването на работни места чрез старчески домове се оказаха взривоопасни за Бергамо. Особено, след като възрастните хора в тях безплатно и изцяло са ваксинирани през последната година с медикамент, който се оказва проводник и катализатор на К19 според някои учени. На всичко отгоре, във всеки от тези страчески домове с хиляди обитатели, е имало по един лекар. Но десетки и десетки хора персонал. Така заразените се оказват вече десетки хиляди, заедно със своите близки. Трагедията е станала още по-голяма, когато по решение на властите възрастните обитатели на социалните институции остават там на грижите на единствения си лекар, защото няма места в местните болници. По тази причина някои хора с по-леки симптоми придобиват по-тежки, но няма нито места, нито достатъчно "вентилатори" за обдишване, както ги наричат италианците, а това води до кончината на изоставените пациенти. Ръководителят на руските военни медици, командировани в Бергамо, за да помогнат на местните лекари сподели друга интересна новина, която дава представа защо в Италия се стигна до такава трагедия С коронавируса.

През последните десетилетия на Ботуша са закрити инфекциозните болници и диспансери, каквито е имало преди, някъде може да има малки изключения. В резултат на това е позанемарена подготовката за реакция при епидемични кризи, недостигът на специалисти е огромен. Италианските власти също признават, че през последните десет години младите лекари ударно напускат страната и емигрират за по-добри условия на труд в чужбина (колко познато звучи), като дестинациите са главно САЩ и в по-малка степен Германия и Франция.  С това се обяснява, че смъртите случаи от усложнения с грип в Италия за есенно-зимния сезон 2016 г. - 17 г. са 24 981 души.
https://19min.bg/news/8/131750.html

Неактивен 66

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2286
  • Профил
Re: Да избираш кой да живее и кой - да умре!
« Отговор #2 -: Април 09, 2020, 08:47:43 »
Може да е цинично, но на мен ми прилича по-скоро на холивудски сценарий вместо на репортаж.
Какво значи да избираш?
При текущото положение на липса ефективни медикаменти при особено тежки случаи изборът е кой да живее примерно половин час повече.
 
Ся може да има и изключения. Примерно Джонсън или ка беше тоя "главния преговарящ" - франсето.
Но и да има това са изключения. Примерно да се подберат десетина доброволци преболедували Ковид, да се изолира кръвна плазма която да се прелее и да се подтисне вируса ..... но това изисква съвсем друго ниво оборудване от стандартна болница,  специални усилия ......
тъй че .....
 
междудругото снимката си показва обикновено интензивно отделение с обикновени предпазни средства.
 
Незнам. Нещо не мога да съчувствам на гасарбайтерите. Като си си дал задника под наем, примерно в Италия, ми ще го въртиш.
« Последна редакция: Април 09, 2020, 08:57:59 от 66 »

Неактивен фелдкурат Ото Катц

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 886
  • Профил
Re: Да избираш кой да живее и кой - да умре!
« Отговор #3 -: Април 09, 2020, 08:59:19 »
Онци, може и ти да си го гледал - в едно от последните предавания на Sandra Meischberger имаше включване от един от големите университети, интервю с професор епидемиолог, консултант на немското правителство, който (по памет) сподели следното (оказа се, че този професор освен другото е и доктор по "медицинска етика"):
* като ръководител на екип консултанти на правителството са разработили алгоритъм (указания) по проблема, засегнат от нашата сънародничка - за критериите за приемане на заболели в интензивните отделения и за избора и назначаването на лечение - наричан по журналистически "да избираш кой да живее и кой - не";
* предписанията им се свеждат до следното (1) приемът в спешните отделения да се осъществява от постоянен екип от поне трима дежурни лекари (не помня специалностите), (2) изборът на лечение - също, от лекари специалисти
* интересното следва - водещата няколкократно попита и поиска разяснения дали препоръките съдържат някакви указания за пол, възраст, странични заболявания и подобни - отговорът беше интересен и еднозначен - приемът в спешните и интензивните отделения и лечението на заболелите се определя единствено от шансовете на пациента на преживее, без значение от възраст, пол, заболявания и т.н.
* професорът-консултант натърти многократно върху две неща - първо, решението да се взема от екип специалисти, освен всичко друго и от етична гледна точка не е коректно да се възлага само на дежурния лекар да взема решение, и второ, единственият критерии при насочване към интензивно отделение и лечение са шансовете на заболелия да преживее.
~~~
Чудя се толкова ли е сложно и при нас да направят нещо подобно, а?

Неактивен len

 • Newbie
 • *
 • Коментари: 49
  • Профил
Re: Да избираш кой да живее и кой - да умре!
« Отговор #4 -: Април 09, 2020, 16:52:14 »
Четохте ли Чичо Фичо за ситуацията в Ню Йорк? Според него медиите яко лъжат. Впрочем и моите познати в Ню Йорк въобще не рисуват апокалиптични картини.

Неактивен аменеменема

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1129
  • Профил
Re: Да избираш кой да живее и кой - да умре!
« Отговор #5 -: Април 09, 2020, 17:13:01 »
Цитат
Според него медиите яко лъжат. Впрочем и моите познати в Ню Йорк въобще не рисуват апокалиптични картини
Тази е играта – лъже се на поразия и навсякъде. Вкл. фабрикуват се разкази на „лекари“, „очевидци“ и т.н. и това се пуска в интернет. Писанията са като че от един и същи автор – и нищо чудно да е така, като много вероятно той дори не е човек, а подходяща програма. Между другото, такава програма не е нищо сложно.

Неактивен Калинчо

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1683
  • Профил
Re: Да избираш кой да живее и кой - да умре!
« Отговор #6 -: Април 09, 2020, 18:39:34 »
Четохте ли Чичо Фичо за ситуацията в Ню Йорк? Според него медиите яко лъжат. Впрочем и моите познати в Ню Йорк въобще не рисуват апокалиптични картини.
Моите познати пък казват други неща. За почти мъртъв град, в който се чуват само линейките по улиците. И за лично познати колеги, вече пренесли се в отвъдното.
Казаха ми и да погледна уебкамерите.
Таймс Скуеър
https://www.earthcam.com/cams/newyork/timessquare/?cam=tsstreet
Пето Авеню
https://www.earthcam.com/usa/newyork/fifthave/?cam=nyc5th_str
В момента там е обедно време, в делничен ден.

Неактивен Ной

 • Moderateurs
 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1360
  • Профил
Re: Да избираш кой да живее и кой - да умре!
« Отговор #7 -: Април 09, 2020, 19:10:20 »
Четохте ли Чичо Фичо за ситуацията в Ню Йорк? Според него медиите яко лъжат. Впрочем и моите познати в Ню Йорк въобще не рисуват апокалиптични картини.
Свекър и свекърва ми, заедно с девер ми и снахата са там. Никакъв апокалипсис, но строго спазване на карантината.
И да, ако да беше по времето на Троцки, той щеше да си умре от коронавирус със забит в черепа пикел!

Неактивен Калинчо

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1683
  • Профил
Re: Да избираш кой да живее и кой - да умре!
« Отговор #8 -: Април 09, 2020, 19:38:47 »
По-далечни познати  твърдят, че са го изкарали (семейно) и то без да ходят в болница. Като малко по-тежка настинка. А дори и най-мрачните прогнози дават  над 90% оцелели и то от "официално" заразените.

Неактивен аменеменема

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1129
  • Профил
Re: Да избираш кой да живее и кой - да умре!
« Отговор #9 -: Април 09, 2020, 19:48:44 »
Само да не вземат да тестват мумии в Египет и другаде, че такива епидемии по фараоните ще излязат наяве – не ти е работа.
« Последна редакция: Април 09, 2020, 19:56:44 от аменеменема »

Неактивен Kerpeden

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 524
  • Профил
Re: Да избираш кой да живее и кой - да умре!
« Отговор #10 -: Април 09, 2020, 21:32:44 »
Ако трамвай блъсне магаре,а ватманът даде положителна Ковид-19 проба ,магарето от коронавирус ли е умряло? Един преател пита...

Неактивен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4164
  • Профил
Re: Да избираш кой да живее и кой - да умре!
« Отговор #11 -: Април 09, 2020, 23:00:20 »
Ако трамвай блъсне магаре,а ватманът даде положителна Ковид-19 проба ,магарето от коронавирус ли е умряло? Един преател пита...

Този пост ме подсеща колко скучно е тука без Жижи  :m1731:

Неактивен SgtTroy

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2140
  • Профил
Re: Да избираш кой да живее и кой - да умре!
« Отговор #12 -: Април 10, 2020, 01:24:52 »
Ако трамвай блъсне магаре,а ватманът даде положителна Ковид-19 проба ,магарето от коронавирус ли е умряло? Един преател пита...

Този пост ме подсеща колко скучно е тука без Жижи  :m1731:

с нея е точно толко скучно, но не се притеснявай - след само 1-2 нейни чаршафа с обяснения, изисквания и ултиматуми до администрацията там ше ви я върнат да си ѝ се радвате во веки веков  :0014:

дотогава отдайте дължимото на джузепе, който много се старае да не усетите липсата ѝ  :0004:

или пък я последвай там, виж буратиното как се преориентира  :smokin:


Неактивен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4164
  • Профил
Re: Да избираш кой да живее и кой - да умре!
« Отговор #13 -: Април 10, 2020, 05:14:28 »
А ти нямаш ли хубави мъдри книги на нощното шкафче, които да те спасят от тукашната "деградация" ?  :nuts:

Неактивен SgtTroy

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2140
  • Профил
Re: Да избираш кой да живее и кой - да умре!
« Отговор #14 -: Април 10, 2020, 15:22:04 »
А ти нямаш ли хубави мъдри книги на нощното шкафче, които да те спасят от тукашната "деградация" ?  :nuts:

Аз рядко чета, че ми е трудно да следя с пръст. А и в плевнята няма нощно шкафче до сламеника ми.

Други хора май деградират от мъка по / липса на бабите си, не ли?  :nuts:Неактивен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4164
  • Профил
Re: Да избираш кой да живее и кой - да умре!
« Отговор #15 -: Април 10, 2020, 16:00:04 »
Баба ми почина преди няколко години и ми е мъчно за нея, но от това не се деградира.
Професията ми също не е от тия, които предизвикват изтощаване, деградация и обезчувствяване  :smokin:

Неактивен Ной

 • Moderateurs
 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1360
  • Профил
Re: Да избираш кой да живее и кой - да умре!
« Отговор #16 -: Април 10, 2020, 17:02:46 »
А ти нямаш ли хубави мъдри книги на нощното шкафче, които да те спасят от тукашната "деградация" ?  :nuts:

Аз рядко чета, че ми е трудно да следя с пръст. А и в плевнята няма нощно шкафче до сламеника ми.

Други хора май деградират от мъка по / липса на бабите си, не ли?  :nuts:
Съветвам спящите на сеновала да не пипат бабите, щото  :t0120:
Теми кат слънце, мегдан за майтапи - ехеее колко голям, оставете бабите и личните задявки, моля!

Неактивен SgtTroy

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2140
  • Профил
Re: Да избираш кой да живее и кой - да умре!
« Отговор #17 -: Април 10, 2020, 17:22:01 »
Баба ми почина преди няколко години и ми е мъчно за нея, но от това не се деградира.
Професията ми също не е от тия, които предизвикват изтощаване, деградация и обезчувствяване  :smokin:

за доведената ти баба ставаше дума, ма явно си я прежалил вече... :yes-1289:

Неактивен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4164
  • Профил
Re: Да избираш кой да живее и кой - да умре!
« Отговор #18 -: Април 10, 2020, 21:06:24 »
Цитат на: SgtTroy
за доведената ти баба ставаше дума

Не споделям и не разбирам интереса ти към баби  :m1731:

Неактивен Kerpeden

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 524
  • Профил
Re: Да избираш кой да живее и кой - да умре!
« Отговор #19 -: Април 10, 2020, 21:36:42 »
 грешка
« Последна редакция: Април 10, 2020, 21:39:18 от Kerpeden »

Неактивен Джиджи

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 6297
  • Профил
Re: Да избираш кой да живее и кой - да умре!
« Отговор #20 -: Април 28, 2020, 18:58:50 »
Ако трамвай блъсне магаре,а ватманът даде положителна Ковид-19 проба ,магарето от коронавирус ли е умряло? Един преател пита...

Този пост ме подсеща колко скучно е тука без Жижи
И праильНо!!!  :in_love-1101:

Един от последните вицове за "короната", който е доста макабърен, но сепак включва и некои други аспекти на сегашната пандемия. Та ...

В моргата, след аутопсията на пациент с коронавирус.:

– Пишете го, починал от коронавирус.

– А тези следи от огнестрелни рани около сърцето?

– Пишете ги, следи от СЪПЪТСТВАЩИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ...

Много се чудех за емотикона, но тъй като требе да са повече от един,
предпочитам да се въздържа единствено заради Принца.

Щото напоследък явно е изгубил цялото си чуфство за хумор
и е намразил и всички емотикони заради мен ...   :t2412:
« Последна редакция: Април 28, 2020, 19:35:44 от Джиджи »