...ударихте го на спомени за нащите сънародници от турски произход, и аз помня 1964~1966 в Кърджали - нещо нормално беше възрастните жени да носят шалвари, а мъжете - такета (и бастуни).
Обаче никой не караше младите жени на работа, в училище или по кината да ходят така облечени или да говорят турски.
Толкоз, дечица, за спомените, има и още - от кв. Устово на гр. Смолян, 20 години по-късно.
~~~
И долното ми изпратиха по темата в мрежата, наподобява на писач от форума-майка, без коментар и авторска намеса
~~~
observer на 19.08.2021 в 10:09
Ana vatan е родина-майка, тоест като нашата татковина. Карадайъ се подмаза на Ердоган тогава, а такива думи казани от политик звучат различно от казани от обикновен гражданин.
А думите на Радев към Карадайъ? Какво е България за бесарабските българи? Колко български евреи комунисти са заминали навремето от Народна република България за новосъздадения Израел и защо?
А срещата на Радев с българи в Ню Йорк?
А българските училища там, за които и Чичо Фичо е писал?
Срещал съм се с турци изселници от България и враждебност не съм видял, дори след “Голямата екскурзия”, може и да е имало, но аз забелязах друго, носталгия. Та какъв трябва да бъде нашият модел, този на избивалите се в бивша Югославия с един език и различни религии или другият, който все пак сме успели донякъде да създадем? Къде е мястото на политиците в това?
Поведението на всички български турци, които познавам е разумно, лоялно и коректно.
на 19.08.2021 в 10:16
Много от тях се вбесяват от думите на омраза, които слушат по медиите основно от така наречените "пишман-патриоти". Политиката на Москва, по думи на руски представители, винаги е била да държи като коз етническия мир в страната и да е с ръка на спусъка в случай на необходимост. Забележете, и тук на всички е ясно какви хора дават крайно опасни квалификации . Навремето в Унгария бяха задържани руски шпиони работещи скред циганското малцинство. У нас провокаторите са най-вече от националистическите партии, които до една са руски креатури. Спомнете си как в Босна всичко тръгна от една сватба. По ред причини голямата част от мюсюлманското мнозинство сред циганите у нас се идентифицира отдавна като турци. Вижда се, че тук "ангелите" на коментаторите са по-слаби и от тези на "обединителя на нацията. Засрамете се и си мерете приказките, защото не познавате проблематиката и ръсите обидни квалификации.