Ad hominem обикновено не е добър аргумент. Многократно съм споменавал, че откакто се е появил ГЕРБ (включително кметските избори 2005) не съм гласувал нито един път за тях, нито за техни съучастници в управление. Бюджетът е израз на политиката на някаква партия, при това явен и непропаганден. Осигуряват се ресурсите за това, което е приоритетно и се режат ресурсите на неприоритетните неща. Второто е даже по-важно от първото в някакъв смисъл. Досега, ОФ-то като цяло е декларирало като основна цел разграждането (демонтирането, изчегъртването) на ГЕРБ управлението. В този смисъл, с щипка шеговитост ми се иска да видя как това ще е отразено в бюджет, който няма да е като бацевския, а някакъв друг, коренно различен.
Ad hominem го правиш ти. Аз окачествих изложението ти. Използвах наистина изказването, че си готов да гласуваш за ГЕРБ , но преди всичко да наблегна на качеството на конкретния продукт, който беше снесъл. А този продукт е с описаните от мен качество и характеристики, защото отново стигаме до компютрите и компотите. А сега, ти ми разказваш насреща за кого си гласувал или не. Т.е. задълбочаваш персоналния аспект.
Първо, няма "ОФ". Ако партиите, които свалиха ГЕРБ , бяха "ОФ" , те щяха да излъчат правителство,което да управлява. Очевидно е, че дори няма синхронизация на действията им, търсене на подкрепа по конкретни въпроси и политики. Това не е "ОФ". Типичен пример от днес. Законопроектите от ДБ няма да се гледат, защото председателят на Правна комисия (от ИТН) не си е направил протокола вчера, както му е редът, а днес и го е внесъл със закъснение от 6 минути.
Различните партии, които свалиха (засега) ГЕРБ, са формулирали по различен начин заявките си и приоритетите си. Конкретно от ДБ, на които симпатизирам, не съм чувал за "изчегъртване на ГЕРБ". Свалянето на правителството на Борисов и пращането на ГЕРБ в опозиция - това да. Към момента, струва ми се, това е факт. Правителството на ГЕРБ е в оставка и ГЕРБ няма възможност да формира правителство.
Заявили са също - и това е различен въпрос - че искат демонтаж на модела, по който управлява ГЕРБ. Това не е постигнато и съвсем не се покрива с конкретните гербави, които се окопават в публичните предприятия и администрацията. Сетне, понеже е модел на управление, няма гаранция, че и друга партия няма да се възползва от него.
Връзката с бюджета:
Проблемът с извънбюджетното преразпределение на средства, познат като сериала "Баце хвърля пачки от джипка", е елемент от този модел на управление. Т.е. безконтролното (от НС) харчене на пари трябва да се сведе до минимум. То е (грубо казано) резултат от занижени очаквания за приходи, нереализирани капиталови разходи, завишена разходна част по пера, от които сетне министерства и администрация "икономисват", а от "икономиите" една част си раздават като бонуси, премии и т.н. и т.н. С друга част Баце прави "подаръци" на целеви групи. С това трябва да се приключи, независимо дали управлява Борисов, Нинова, Хр. Иванов или МаяМа.