Не знам защо е това преливане от пусто в празно. Всички много добре знаем, че проблемът при дистанционното гласуване не е в сигурността (тайната) на вота, а в това, че нито при пощата, нито при интернет има гаранция, че избирателят гласува сам, че никой не го следи кое квадратче задрасква на бюлетината или чуква с мишката. Т.е., че при дистанционно гласуване възможностите за безусловно контролиран вот рязко се увеличават. И не само при малцинствата.
Защо се раздува толкова темата за дистанционно гласуване ли ? Ами, защото преди години 'десните' (тогава СДС/ОДС, сега вече не знам кой точно) вярваха, че емигрантите ще галсуват 'като един' за тях, което никога не се случи.
Както вече съм кавал нееднократно, категорично съм против гласуването на постоянно живеещите в чужбина. Дори и за президент.
Реазбирасе, може да се разъждава защо червени и гербави не искат - защото от чужбина за тях идат малко гласове, защото им е изгодна ниска избирателна активност, която да им гарантира преимущество. И не са само десните. Две други парламентарни формации също го искат. Копейкин също го иска.
Обяснил съм защо десните поддържат идеята. Една част български граждани искат това, една политическа формация проема техните искания и ги поддържа.
Българските граждани в чужбина наистина не са еднородна категория - нито като статут, нито като социален разрез.
Простоят им в чужбина е също показател, който ги разслоява: има студенти, специализанти, сезонни работници, хора по конкретни договори с фиксирана продължителност за 1, 2, 5 години, има хора, които работят за компании от типа на "Луфтханза". които ги въртят за по 2 години на различни места и т.н. и т.н.
За разлика от времената на нашата младост, живеем във време на повишена мобилност (пандемията е временен фактор, последствията и теърва ще видим).
===
Очаквано е решението на ИТН.
Многозначително е какво точно е написал Трифонов:
Разбира се, Антоанета Стефанова веднага ще върне мандата. Веднага. На секундата. Защото “Има такъв народ” няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство. Стабилно правителство. Предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани. И това тяхното не е подкрепа, а зависимост.
Така че Антоанета Стефанова ще приеме мандата с уважение и веднага ще го върне. Законът, Конституцията и демокрацията ни дават възможност да направим по-добър избор.
Напълно очаквано, курсът на ИТН е към "бързи" нови избори.