Тук всеки си изказва свободно мнението. Не е нужно да го налага. Аз се интересувам от по-стара история, но българската ми е доста добре позната. За Стамболийски малко знаех, че уж бил счупил писалката, ма май само я метнал настрана. Имам вече усещането, че е бил голяма маскара. Каманяките имат някои свестни хора като Благоев и Кирков. Следващите са платени слуги и всяват хаос и бягат. И войнишката и септемврийската буна са инсценирани отвън. Който не го разбира, няма нужда да му се обясняват нещата.
Не съм съгласен. Войнишкото въстание си е напълно наша работа. Една малка част от нашите войници първо нападат Кюстендил. Новото правителство, което замества Радославов и се опитва да сключи в същото време примирие, праща Стамболийски и Дакслалов, да убедят тези хора да се разотидат по домовете си. Но Даскалов (той) решава, че може да използва тези разбонтувани войници, за да вземе властта.
Септемврийското въстание е съвсем различна работа: след преврата на 9ти юни, ИККИ изпраща в България Коларов за да подготви революция. Няма условия за революция. Макар в страната да няма редовна армия, има многобройни запасни офицери и подофициери, които са запазили оръжието си. Армията, колкото и малко да я има, стои твърдо зад правителството. Градовете, особено големите мразят земеделците. Дори само около 3600 членове на профсъюзите са членове на БКП. Местното ръководство на БКП обяснява на Коларов, че няма "революционна ситуация" (както е дефинирана от Ленин). По места, БКП е подкрепила преврата, въпреки, че на други места комунисти се присъединяват към земеделците.
Нещо повече. Плановете са разкрити. На 12 септември са арестувани около 2 500 човека, заподозрени в планиране на метежа. И въпреки това, Димитров и Коларов разпращат паролите за въстанието и вдигат онези, които могат на бунт с ясното съзнание за обречеността на начинанието. То се е провалило преди да започне.
Такава е и поддръжката на ршението ИККИ от 18 април 1924, в което се говори за "самоопределение на народите" и "
пълна независимост на Македония, Тракия, Добруджа, Хърватско, Бесарабия и други страним които се угнетяват от балканските господстващи класи". И това е "в условията на курс на въоръжена борба" в България
Защо - заради пустата Бесарабия, която болшевиките се надяват да вземат обратно от Румъния, ако забъркат поредния конфликст между Румъния, Югославия и България.
По всички възможни критерии действията на "задраничното бюро", разбирай Димитров и Коларов, е предателство и спрямо народа и спрямо България. Хиляди души са пратени на смърт и защо - защото ИККИ е преценил, че трябва да се поддържа непрекъснато напрежение в капиталистическите страни в Европа, за да оцелее родината на революцията.
Подобна е и политиката на ИККИ в Германия по същото време, впрочем.