Късметлия
Аз като ученик в гимназията нямам нито една бригада.
Това, което г.ца Асол споделя се отнася за екстремната ситуация през лятото на 1989. Това което някои други пишат, вероятно се базира на приказки на маса.
Малко информация за ученическите бритади в края на 60-те и студентските в началото на 70-те.
Като ученик в елитната столична 91-ва тимназия съм бил на една от общо три бригади. Бригадите се обявяваха, участието не беше задължително, но беше въпрос на чест (за родителите), на отсъствалите не се държеше сметка. Две паралелки строихме пътя от х. Снежанка до бъдещата телевизионна кула, настанени бяхме в стар пионерски лагер в местността Ардашлъ, край с. Стойките. Беше емоция и изживяване - след повече от 50 години помним и при сбирки не пропускаме.
За студентските бригади - първокурсниците ходеха задължително преди началото на първия семестър, след това бригадите бяха с предимно пожелателен характер, ходехме действително заради купона, изживяването, бил съм в КК Мелта, с. Шивачево, Студентския град, ТЕЦ София и прочие. Били сме настанявани в физкултурни салони, училища, къщи, подобни, без оплаквания, режим свободен.
През последните години- `75 и `76 се въведе заплащане на положения труд - чисто получавахме повече от една студентска стипендия, сиреч около 70-80 лева, зависи къде и какво работехме.
И един особено "мил" спомен - вече като дипломант присъствах на събранието, на което беше предложено петима първокурсници, вкл. Илиян Василев, Петър Фридман да бъдат изключени, защото по време на бригадата се успивали, играели бридж и не си изпълнявали нормата, провалихме гласуването, не ги изключиха респ. изгониха от института. Та така, споделен грях не е грях....