или народна демокрация.
Към народната демокрация може и да се върне някога България, но се съмнявам, че не само аз ми и самата мамковина няма да доживее този момент.
Просто защото няма, или е изпразнено съдържанието на това понятие "народ", сбирщината от малоумници /в голямата си част/ не може да се нарече "народ".
Дори само с уикито да си послужим-
Народът е общност от хора, обединени на етническа (етническа група), политическа (нация) или териториална основа (населението на дадена страна).[1] В много съвременни държави народният суверенитет е теоретичната основа на държавната власт.
Нямаме основание да смятаме, че на територията живее някакъв "народ". Има преобладаващи общности, всяка от които е силно фрагментирана и антагонистично разделена и по етнически и по политически, че и по териториялен принцип.
Какъв народ, каква народна демокрация?
Иска ми се още малко да продължа, точно щото на теб пък отговарям - същото важи и за убедената ти привързаност към философията на Маркс...
Аз не съм този, който ще започне да търси кусури на Маркс, Ленин, Сталин и т.н., първо щото не ми достигат познанията, но с просто око се вижда, че както е изчезнала основата ни да бъдем народ, така е изчезнал и темела на цялата философия на Маркс...няма вече "работническа класа" или поне във вида в който Маркс е правел разработките си. Има всичко друго, но не и това - основата.
Наричай пасмината която щъка сега из държавите както искаш, но не се напъвай да търсиш работническа класа.
Може би Китай, но гледай и там как е - има капитализъм, има и работническа класа но! управлява ККП, които се барат марксисти. И никой и през ум не му минава да прави революции, щото нъълиии противоречието...бла,бла,бла
Бе не ти ли се струва шизофренично?
Та така - докато несе родят пак някои нови Маркс и Ленин, че и Сталин и не се измисли нещо ново или поне осъвремени това на Маркс, Ленин... сбирщината от население ръгащо в териториите където живее няма да се нито оформи, нито осъзнае като работническа класа или въобще нещо подобно.
Затова - айде да не спорим за вида на демокрация, за нации, народи, философии - имаме пред себе си проблем, може да е локален, но трябва да го решаваме.
В момента проблема ни е да излезем от някаква криза в която сами сме се вкарали и стъпките за излизане са ясни.
Същото е и при избори - и между лайна да имаш да избираш - пак е избор.
Дали ще го упражниш - твоя си работа, но поне не определяй другите какви са.
Така и не определяй каква ни била и каква трябвала да бъде някаквата шибана демокрация която сме си изпедепцали.
Въпросът е - можеш ли да направиш нещо - направи го, не можеш - не се ръгай в калабалъка.
Наковалня или чук - дали е само филмова фраза или го е казал Димитров не знам, но такова време е настанало - прави нещо или си трай.
Твай.