Чл. 98.
Президентът на републиката:
1. насрочва избори за Народно събрание и органи на местно самоуправление и определя датата за произвеждане на национален референдум, когато за това има решение на Народното събрание.
2. отправя обръщения към народа и Народното събрание.
3. сключва международни договори в случаите, определени със закон;
4. обнародва законите;
5. утвърждава промени на границите и центровете на административно-териториалните единици по предложение на Министерския съвет;
6. назначава и освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства и постоянните представители на Република България при международни организации по предложение на Министерския съвет и приема акредитивните и отзователните писма на чуждестранните дипломатически представители в страната;
7. назначава и освобождава от длъжност и други държавни служители, определени със закон;
8. награждава с ордени и медали;
9. дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него;
10. предоставя убежище;
11. упражнява право на помилване;
12. опрощава несъбираеми държавни вземания;
13. наименува обекти с национално значение и населени места;
14. информира Народното събрание по основни въпроси в кръга на своите правомощия.
В кой член го съзря юмрука, като решение на конкретния казус?
Ако на народеца, ама по голямата част му е писнало от тъпаци - може да излезе пред тях с вдигнат юмрук и да каже - аз съм с вас - и какво от това?
А отделно, къде е този народец събрал се пред Президентството?
Имаше консенсус сред по голямата част от народеца преди време, когато Радев излезе с юмрука - беше ни писнало от мутрите.
Само от тях!
И всички, дори и турците вече мърдаха против тях.
Как е сега?
Самите мутри са доволни от изгонването, самите кирчовци - също, ДБ - също, турците - също, донякъде и чалгарите...е?
Какво да направи президента???
И не, не го пиша това да го защитавам, просто чисто прагматично питам, искам да разбера какво не виждам, ослепях ли.
Да кажел викаш - на кого и пред кого?
БСП ли?
Че то дори и тук не остана един дето да си мисли че трябва да се уважават тия помежду си.
Пред Костя ли?
Пред липсващите пред МС хора ли?
Абе обяснете ми като на изкукуригващ човек бре хора - ей така, без апели и призиви, а с думи прости.
Какво?