Затова Костадинов! Буржоазните закони трябва да се променят.
Интересно! Ти Костадинов за пролетарски трибун ли го смяташ? Нема лошо. Законът за референдумите никога няма да бъде променен. Никой няма интерес от това. Нито евроатлантиците (демек всички), нито Възраждане. Защото никой не е сигурен до какво може да доведе един референдум за излизане от НАТО и ЕС. Евроатлантиците ги е страх, че народът може да гласува за излизане, а Възраждане не е убедено, че 50% от народа го желае. И ако резултатът е за оставане, губят основния си коз за печелене на гласове. Защото с тази реторика събират достатъчно гласове да се сериозен фактор в парламента, но те не са достатъчни да се спечели референдум за излизане от НАТО и ЕС.
При един референдум българите гарантирано ще искат да останем в ЕС. За НАТО също не сигурно. Болшинството от народа е апатично и не се интересува много от този проблем. Не вади изводи от този форум.
Аз съм на обратното мнение - ако хипотетично допуснем, че сега се проведе референдум за излизане от НАТО, 70-90% от българите ще са за излизане (мое мнение, не питай).
Нещо подобно очасвам и досежно оставане или излизане от ЕС.
Не съм обаче убеден, че участието в такъв референдум(и) ще е масово - хората ги интересува насъщния, сметката за плащане, изплащане на кредити, подобни "битовизми" - не ги интересува евроатлантическата солидарност или общите политики на ЕС.
Останалите 10-20%, сред които ще съм и аз, ще попитаме организаторите - а какво ще правим след това?
* Имаме ли национална доктрина - какви сме, какво искаме?
Нямаме.
* Знаем ли кои са ни враговете - да знаем - Русия по дефиниция, Сърбия исторически, Турция - по право, Северна Корея и подобни дивотии.
* Знаем ли кои са ни съюзниците?
Не знаем.
Имаме ли такива - вероятно нямаме?
* Финансов и икономически суверенитет и независимост - как, с какво?
* Каква икономическа политика ще следваме?
* Кои отрасли ще развиваме (това не е въпрос само на пазар и частно предприемачество)
* каква страна искаме да останем - аграрна, индустриална, каква?
Не знаем.
~~~~
Бъч, и тук, и по други пропагандни канали се пее мантрата - народът да реши, нека да опитаме, референдум трябва да има и подобни.
Хубаво - при гореописаната ситуация мислиш ли, че е честно спрямо народа да проведеш референдум за излизане от НАТО/ЕС
без предварително да дадеш отговори на горните въпроси / предложения / алтернативи?
Аз считам, че е нечестно и непочтено (също мое мнение, не питай).
~~~~
Ако мислиш, че трябва народът да реши дали иска да останем или напуснем алианса и
след това да се умува какво и с кого ще правим, не знам.