То е ясно, че иде ред да се затягат коланите. Светът не може да продължава по старому. Ама за какво са тез международни организации? Нали за да насочват света в правилната посока. Вече не може да се скрие, че който плаща, той поръчва чалгата. Не знам как някои си представят, че могат да фасонират света по техен мерак. Досега донякъде са успявали, но занапред?
Там е работата, че няма консенсус за "правилната посока". Приоритетите са различни за различните (групи) страни.
Хич не гледам оптимистично към следващите години, според мен ще има едно връщане back to basics, където наистина разни неща, които сме приемали за част от ежедневието, ще са по-скоро лукс и/или невъзможни.
А по повод на туризма - някъде след 2014 нискотарифните авиокомпании откриха доста линии от София до много други градове, привличайки с по-ниски цени приличен приток на туристи.
Малце по-късно цените почнаха да се качват - заведения, имоти за въздухбнб, сякви неща. Туристите не са единствената причина, разбира се, нито пък тва е уникално явление за София (вж. най-вече Барселона), но е факт, че както уж има ползи от туризма, така и в случая ползите са за по-ограничен кръг, а щетите, не само по-високи цени, са за сички останали.
В Лисабон, където нещата излязоха от контрол 2019 и имаше примерно 13млн, туристи за годината, общината сложи ограничения за апартаментите под наем за туристи в централната зона и спря да издава нови лицензи, щото центърът се превърна едва ли не в забранена зона за местните, които трудно могат да си позволят да живеят или да отидат на кръчма там.
Та аз лично нема да страдам, ако туризмът по света и у нас намалее до некви разумни граници.