А здрасти!
1-ви - 4 - ти блок на Козлодуй бяха спрени преди влизането ни в ЕС. Или и за това ще кажеш "Какво общо имат с ЕС?"
Има само един критерий за съществуването на държавна институция - нейната ефективност. Аз по-неефективно нещо от Комисията за защита на личните данни не знам.
След като има закон, за къф чеп трябва да има и Комисия. Нима не мога да потърса в сада защита на правата си?!?
За защита на всяко човешко право от евентуалното му нарушаване - нарочна комисия. Пълен нонсенс!
За Козлодуй нищо няма да кажа, щото не беше в първоначалното ти мнение, в което ставаше дума за
създаване на комисии, не за затваряне на блокове.
Как функционират държавните институции си е проблем на държавата.
Съществуването на комисии, уредени със закон, има смисъл, ако функционират както трябва.
Ако некой ти наруши правата (напр. лични данни) и тръгнеш да се съдиш, тва отнема време и затлачва съдилищата с искове с дребен материален интерес. Отделно тежестта на доказателствата, които трябва да представиш, експертни мнения, адвокатски хонорари и т.н.
Ако си напишеш жалба до съответната комисия, в чиито ресор е нарушението, и тя си върши работата, тряа да можеш да постигнеш некво бързо разрешение на проблема извън съда, включително и компенсация, ако е приложимо, а виновната страна да си понесе глоба или квато там санкция.
Тва е на теория и от впечатления как действат в други страни от ЕС.
За Бг не мога да кажа много, освен че на сички непоискани съопщения на мейла ми с "Добър ден, предлагаме еди какво си" отговарям с "Добър ден, предлагам джидипиар, кажете, моля, как точно сте регистрирани в КЗЛД, че да си пусна една жалба и там", следва извинение от тях, клетва, че са ми изтрили мейла и до там.