Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Юли 04, 2026, 22:23:23

Автор Тема: Не мога да не споделя!  (Прочетена 513867 пъти)

Imko1 и 83 Гости преглежда(т) тази тема.

Активен lucho

• Just Member
  • Коментари: 12849
    • Профил
    • Личен сайт
Re: Не мога да не споделя!
« Отговор #1680 -: Юли 02, 2026, 21:37:38 »
Илия Табаков, "Национално самоубийство", София, 2026, стр. 163:
Quote (selected)
Според изследване на „Пю Рисърч“ над 71% от младите в България между 13 и 25 години не могат да разпознаят портрет на Васил Левски, но разпознават повече от 10 инфлуенсъри от тик-ток.
Пак там, стр. 168:
Quote (selected)
Комисията за защита от дискриминация е разследвала редица училищни ръководства, които са настоявали ученици да пеят химна, да участват в училищни ритуали на национални празници или да използват само български език по време на занятия. Такива действия се квалифицират като „етнокултирен натиск“, т.е. самото настояване за споделена идентичност се третира като дискриминация.
Пак там, стр. 169:
Quote (selected)
61% от анкетираните между 18 и 35 години се самоопределят първо като "европейци" или "глобални граждани", а едва 29% – като българи, което свидетелства за културна дезориентация и ерозия на националното чувство за принадлежност.
Пак там, стр. 193:
Quote (selected)
Според изследване на „Пю Рисърч“ само 17% от младежите под 25 години в България смятат, че „да бъдеш българин“ е важно за тяхната лична идентичност. Изследване на Института за изследване на населението и човека към БАН показва, че над 32% от учениците в София не говорят български език вкъщи, а 44% използват хибриден жаргон в дигиталната комуникация.
Пак там, стр. 203:
Quote (selected)
Според анализ на Института за изследване на населението и човека (БАН, 2023) една трета от младежите между 18 и 25 г. не могат да назоват три български исторически личности извън Левски и Ботев, а 48% от тях смятат, че „няма нужда от патриотични уроци в училище“.
Пак там, стр. 251:
Quote (selected)
Според открити източници и авторитетни изследвания въз основа на метаданни от 12 платформи (вкл. „Дуолинго“, „тик-ток“, „Ютуб“ и „Телеграм“) 82% от българите на възраст между 15 и 22 години активно планират напускане на страната преди 30-годишна възраст.

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
  • Коментари: 1367
    • Профил
« Отговор #1681 -: Юли 02, 2026, 21:44:38 »
82% от българите на възраст между 15 и 22 години активно планират напускане на страната преди 30-годишна възраст.
Активно планиране означава, че знаят какво ще правят/работят извън България ... тва бране на реколта, бране на вторични суровини, бране на чужди мъни, цоцане на социални ... абе връзва ми се до към 80%.

Останалите 2% да се оправят както могат!
"Върви бавно, говори учтиво и носи дебела тояга със себе си."
[по Teddy Roosevelt]

Активен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #1682 -: Днес в 11:55:36 »
Днес най-сетне прочетох книгата "Национално самоубийство". (Продава се в книжарниците "Хеликон".) Много е тежка за четене. Огромен брой чуждици, непрекъснато трябваше да ползвам речника за чужди думи, а за много от думите и той се оказа безполезен, та трябваше да ги търся в Интернет. Но мисля, че всеки, който се интересува от съдбата на народа си, трябва да я прочете. Нищо, че тя всъщност е рецензиран от професор и доцент научен труд и авторът ѝ гл.ас. Илия Табаков я нарича монография (да напишеш монография е един от начините да станеш доцент).

В сравнение с него авторът на известната мисъл за 80-те процента проф. Иво Христов си е направо непоправим оптимист. Нещата са отишли толкова далеч, че само чудо може да ни спаси. Има една мисъл: "Не вярвайте в чудеса, разчитайте на тях!". Като че ли точно за нас е казана. Но чудо не значи спасител. Защото ние все спасители търсим. Не знам защо милион и половина българи бяха нарочили за спасител Радев. Не е! Такива няма. Спасителят ни гледа в огледалото.
« Последна редакция: Днес в 17:17:46 от lucho »

Активен Nor1

• Just Member
  • Коментари: 9174
    • Профил
« Отговор #1683 -: Днес в 15:00:57 »
Цитат на: lucho
гл.ас. Илия Табаков - в сравнение с него авторът на известната мисъл за 80-те % проф. Иво Христов е направо непоправим оптимист.

Защото проф. Христов греши с %-тите. Вече не са 80, а отиват към 95.
"impossible to see the future is"

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
  • Коментари: 1367
    • Профил
« Отговор #1684 -: Днес в 21:01:31 »
Цитат на: lucho
гл.ас. Илия Табаков - в сравнение с него авторът на известната мисъл за 80-те % проф. Иво Христов е направо непоправим оптимист.

Защото проф. Христов греши с %-тите. Вече не са 80, а отиват към 95.

И преди съм споделял този ми житейски опит от една Галактика мноо, мноо далече:
  От 42 душИ в паралелката само 5-има не слушахме сръбско и гръцко (тва преди турбофолка и прочее музикални извращения).

Небрежна сметка показва, че дори в това далечно време процентите са били 82.
От тогава насам положението вместо да се влошава, направо се разкапва.
"Върви бавно, говори учтиво и носи дебела тояга със себе си."
[по Teddy Roosevelt]

Активен Nor1

• Just Member
  • Коментари: 9174
    • Профил
« Отговор #1685 -: Днес в 21:06:58 »
Сложил съм телефонът ми да звъни с AC DC - Thunderstruck
и околните ме гледат като луд, като го чуят (защото техните звънят с разни кючеци).
"impossible to see the future is"

Активен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #1686 -: Днес в 21:26:56 »
От 42 душИ в паралелката само 5-има не слушахме сръбско и гръцко (тва преди турбофолка и прочее музикални извращения).
Небрежна сметка показва, че дори в това далечно време процентите са били 82.
88, ако трябва да сме точни ;)

Активен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #1687 -: Днес в 21:31:06 »
Сложил съм телефонът ми да звъни с AC DC - Thunderstruck
Китарното соло в началото ли? ;)