45% от хоспитализираните пациенти с Ковид в Германия са имунизирани.
Warum so viele Geimpfte im Krankenhaus landen
45 Prozent der hospitalisierten Covid-Patienten sind geimpft.
https://www.faz.net/aktuell/wissen/medizin-ernaehrung/corona-warum-so-viele-geimpfte-im-krankenhaus-landen-17636330.html
45% от хоспитализираните пациенти с Ковид в Германия са имунизирани.
Warum so viele Geimpfte im Krankenhaus landen
45 Prozent der hospitalisierten Covid-Patienten sind geimpft.
https://www.faz.net/aktuell/wissen/medizin-ernaehrung/corona-warum-so-viele-geimpfte-im-krankenhaus-landen-17636330.html
Ако 45% е реално, а не някаква си там "стъкмистика", това число буди в мен доста въпроси:
1) Дописката казва, че тези 45% хоспитализирани са ваксинирани през последния месец. С други думи, не може да става въпрос за "изтекла ваксина" от Март, Април или Май т.г.- вече се изясни, че тези "ваксини" държат до към 6 мес. Затова сега трябвало "бустери" и пр. Като вземем предвид, че има хора - и ваксинирани и неваксинирани, които карат болестта "на крак" или без симптоми (аз лично имам вече доста познати и от 2те групи), то със сигурност % на заболелите ваксинирани ще е над 50%. Е, нали отначало се говореше за к.п.д. (ефективност) на ваксините над 70%, че и доста повече? По спомени, май че това беше изискването за одобрение на дадена ваксина.
2) Липсва едно много важно число: % на хоспитализирани неваксинирани. Със сигурност трябва да има такава информация, но защо е пропусната? Нарочно или не - не зная. Това би дало реална база за сравнение - как се справя всяка една от 2те групи. Моята професия ме е научила - когато се сравняват 2 величини, трябва да ги приведеш под общ знаменател и да използваш една и съща мерна система. Накраткому - не можеш да сравняваш ябълки с портокали.
- Авторката прави един "тънък" намек, че хората не знаят как да интерпретират фактите и да правят изводи, което мен лично ме подразни. Примерът с "фермера и библиотекаря" е меко казано неуместен.
В САЩ фермерите са не 20 пъти повече от библиотекарите, най-вероятно са доста хиляди пъти повече. В "наше село" от градски тип 70000 хил в библиотеката работят 10 души. Фермери изобщо няма. Обаче, ако отидеш на 1 час път кола във всяка посока ще видиш селца от по 500-1000 човека където 90% са фермери.....и така е за 2/3 от САЩ. Там библиотеки няма, но във всяко село има църква, която е още и училище и читалище. Администраторът на църквата изпълнява по съвместителство и длъжността библиотекар, защото там са книгите. От личен опит - виждал съм повече разумни и здравомислещи хора по фермите отколкото в големите градове. Съжалявам, отвлякох се....обратно по темата: Дамата авторка явно има проблеми с аритметиката, а и някои факти:
а) Казва, че отношението на васкинирани към неваксинирани е 4 пъти. Спред това, което намерих като днешна дата за Германия 67.8% са ваксинирани, т.е. си е баш-баш 3 към 1.... Не бива да се правят груби грешки в пропагандата.
б) Казва, ако си ваксиниран, шансът да попаднеш в болница е 6.5 пъти по-малък отколкото ако не си ваксиниран! По нейни да
нни - 45% от ваксинираните са в болници, значи неваксинираните трябва да са 292.5% от общия им брой. До 100% иди-дойди, ама после.....става като в оня стар виц за "шутарангата". А може пък ваксинираните да са големи "Марко Тотев-ци" - от торбата с това да изтеглят онова? :lol:
Не бих се учудил ако тук някой каже: е да де, ама той вируса мутира и пр. Хубаво, за 8-10 мес. излязоха ваксини с висока ефективност, широко рекламирани и силно...
"задължително" препоръчани.Е, че какъв е тогава проблема да ги бутнат оттук-оттам, да ги ъпгрейднат малко значи?