Паниковски замълча, но само след една минута, когато нов тласък на колата го хвърли върху Бендер, отново се чу неговият трескав шепот:
— Бендер! Тя се разхожда по пътя. Гъска! Тази дивна птица се разхожда, а аз стоя и се преструвам, че това не ме интересува. Тя се приближава. Ей сега ще почне да съска срещу мен. Тези птици си мислят, че са най-силни и тук е слабото им място. Бендер! Тук е слабото им място!…
Сега нарушителят на конвенцията почти пееше:
— Тя идва към мен и съска като грамофон. Но аз не съм от страхливите, Бендер. На мое място друг би избягал, а аз стоя и чакам. Ето тя идва и проточва шия, бяла гъша шия с жълта човка. Тя иска да ме ухапе. Забележете, Бендер, моралното предимство е на моя страна. Не аз я нападам, а тя напада мен. И тук, с цел да се самозащитя, аз я хва…
Понеже и аз съм един от злостните "нарушители на конвенцията", нека вметна, по темата:
Речено е, "В чужд манастир със свой устав не се ходи". Поканен или не, то приет си на място, което не ти си създал. Така беше и в СЕГА, така е и тук. Мястото си има правила, определени от домакините. Не ти харесват? Свободен си да напуснеш. Или да останеш, приемайки ги.
Речено е, арабски поговорка, "Който купува коня, купува и седлото". Спазването на правилата се осигурява от (екип) модератори. Не роботи, не ботове. Живи хора. Всеки със своите "особености". Да, имало е моменти, когато на определен/и модератор/и им е личало личното отношение, негативно, към (не)скромната ми персона. До нетърпимост. Но съм го приемал философски. Защото има и модератор/и, от чието, позитивно, отношение към (не)скромната ми персона съм се ползвал. Как бих могъл да приема, без смут на съвестта, доброто отношение, ако не съм готов да приема и лошото. Това, което приемам, е балансът, а той е динамичен, между двете. В крайна сметка, тук е форум, не съд. И не можем да очакваме от любезните ни модератори квалификация на върховни съдии, когато отсъждат. Можем само да се надяваме на справедливо отношение и да се радваме, когато го получим.
А иначе, Алиса, драга, не знам що, да прощаваш, ама се сетих, покрай твоите нарушения на конвенцията, за един друг нарушител. Нали само ми се е сторило, че гледаш на модераторите, както Паниковски на гъските? Няма как да съм прав. Нали?