А оценките за ПСМ-а са силно поляризирани: от превъзнасяне до анатема. И много митове витаят около двата полюса. Но за стопиращия ефект на боеприпаса потребителите са единодушни: почти отсъстващ.
Един от форумците в Guns.ru беше сумирал мненията кратко и ясно: с ПСМ трябва да убиеш или... да бягаш.
А патлакът, поне за мен, е едно малко огнестрелно бижу, нищо повече. Бих пострелял с него, бих му се порадвал и - дотам. За спиране - бренекета или в най-лошия случай: 9mm "черни талони" (или еквивалентни, понеже вече не се произвеждат). Кръвожадно, но няма как.
Мдаа, "занемарих" собствената си тема, ама предпразнична суматоха....
Няколко факта и няколко разсъждения:
- Не знам, кой може да се надява на "стопиращ" ефект от калибър 5,45 мм. Мисля, че бях споделил в друга тема - това е сложна "приказка". Опира до физика и математика....и пак е условно. Пример: колко хора са насочвали оръжие срещу жив човек и са натискали спусъка, за да пробват "ефекта" на живо? Да не говорим колко изследвания са направени, да се разбира "публикувани". Да, има такива, но те винаги ще останат неизвестни за "широката пубика" като нас. Факт - защо през няколко години армиите и полициите по цял свят сменят я калибър, я боеприпас, я оръжието? Ами да, заради новите данни, до които ние нямаме достъп. А, едно правило, дето са ми го повтаряли до втръсване: попадение с 0.22LR е по-добро отколкото пропуск с 0.45 АСП
- Мое лично мнение за ПСМ (повтарям, не съм го хващал): ами "дупчи" много яко с този спец патрон. То е както с колите - едни са по-мощни, други са по-икономични, трети са по-луксозни...но няма такава, която да е на 6 във всички категории. Та всеки си прави избор. Още един факт: ТТ е изкарал ВСВ война по много причини, една от които е "особеният" му патрон с голяма пробивна сила - т.е. можел е да води стрелба по отдалечени цели. След войната се оказало, че "има фира" на близка дистанция и по-точно със стопиращия ефект, та е бил замемен с 9х18 (ПМ). С риск да ме "фризират" заради нехуманни изказвания: Има тук един нашенец, който е работил много години в НИИ Казанлък. Оръжейник по призвание, човекът има КТН за изпитание на боеприпаси. Цитирам го: Когато уцелиш куче с ТТ, то продължава да бяга и не се знае къде ще падне. Ако го уцелиш с Макаров - пада на 2 метра. Горното няма нищо общо с почитателите на ТТ и на ПМ : това е като дали БМВ или Мерцедес е по-добър авотомобил.
- Ставаше дума за балистични изпитания. Казах, не съм толкова "напред", щото това желатини и пр. не са ми под ръка и по-важно - няма къде да провеждам истински тестове. Обаче съм стрелял няколко пъти по стари телефонни указатели. Те са по 500-600 стр. Куршум тип "самозащита" 9х18 Макаров се спира м/у 250-300 стр, а диаметърът на "остатъка" е близо до 18 мм - т.е 2 пъти повече от началния му калибър. Добре ли е, зле ли е - не знам.
- За боеприпаси тип "самозащита" (Defense Ammo): Да, Черните Нокти не са вече на пазара, но има много други с близки характеристики. Всякакви калибри и с различни заради (Р+, Р++). Ей тука един линк, аз си купувам оттам. Цените са високи, но нали е за самозащита. На стрелбището ходя с "обикновени", а за "носенето" са от "скъпарските"
https://www.hornady.com/ammunition/handgun/#!/- За самоотбрана с ловна пушка: Може би перфектният избор!
Ама нема как да я скриеш за носене, т.е. става само за у дома. Любопитна подробност: по федралните закони ловната пушка не може да има дължина на цевта по-малка от 18" (45.7 см). Сравнение - за "нарезно" оръжие е 16" (40.64 см). Мерено от патронника до края на цевта. Мисля, че от им е останало наследство от "мафиотските" времена и лупарите. За бренекето - не съм много в "гладкостволното" оръжие, но все пак: бренекето е голяма "сила", ама е единичен куршум, "прожектил" по новому. Ами ако пропуснеш?. Откатът е като все едно да те ритне магаре, дето го е ухапала щръклица. Виж, т.нар. "Заряд за елени" Nо 4 (Buckshot #4) e друга работа: 24-27 сачми с диаметър 6 мм. От 20на метра, само с насочване на цевта прави половин ръстова мишена на дреб, няма как да отчетеш попаденията, откат никакъв.