И пак , тоя път за манлихерата и байонета.
За дедите и прадедите ни -
Во веки веков
Тази карабина има интересна за мен история:
Купих я от интернет разпродажба. Фирмата беше в Аризона. М/у другото тези са някакви връзкари в БГ, защото по същото време бяха обявили на търг един Лугер (Парабел). Екземпляр от доставка за царска България, прозведен 1911. На снимките ясно се виждаха надписите на български "пъленЪ", "празенЪ", "огънЪ"... ама началната цена беше $5000
. Отвлякох се....
Та видях "Манлихер от България". Цената разумна. Скочих веднага. Даваха "бонус" 20 патрона. Аз исках повече, но не рачиха - явно са искали да вървят заедно с пушките, като 'стръв". Получих я в отлично състояние, "дълбоко" консервирана (отне ми бая зор докато я изчистя). Единствено прикладът беше много "обиждан". Потрудих се и го възстанових - както е на снимките. После ми казаха, че това било грешка, защото се нарушавал "автентичния" вид ....ама дреме ми - аз стари цепеници не завивам като бебета и не ги заключвам. Единственият тех проблем беше, че имаше проблем с механичния предпазител: явно заторът е бил сменяван някога и не бил от точно този модел - имали са тогава няколко модификации. Много близки са и работят, но явно с времето "дават фира" преждевременно, ако не са от "същата майка". Има там едно 'чопче", дето трябва да падне и да заключи затвора. Съвсем беше дало фира. Иначе пушката си гърмеше като топ, ама аз искам винаги да е на пълно 6. Мислех сам да го правя, ама се оказа много "тънка" работа и се отказах. Разтърсих се по "сичкио" инернет. Накрая се обади един младеж (така си мисля, по начина на израза) .... от
Казанлък!!! Прати ми снимки, описание и пр. Цял затвор комплект (сглобен)! Като "бонус" ми даде и една шепа дреболии (ударна пружина с ударник и 2 пачки за патрони). Всичко на всичко за 40 лв (не $)!!! Всичко заспа на "3 Без коз".
Докато дирех затвора и четях за приклада се разтърсих за "родословното дърво" на бабата
. Даже платих за една брошура (да не повярваш, за 50% габровец по гени), която дава идентификация на серийните номера според годините и още разни символи - щампи, знаци и др. които позволяват да се определи дали този/тази е истински "благородник" или е "извънбрачен/а".
Аз мойта я проследих до 1917 г със сигурност. Затова на снимката е написано 1917. Според брошурата, един от щемпелите казва, че това е оригинално дълга пушка "пехотинка", преработена на "кавалерийска" карабина в австрийски арсенал през 1917. После е изпратена в БГ - има знак от военния арсенал или както тогава се е наричало. Обаче има и някакви "полузатрити" номера (нарочно или не) и там се губи родословното дърво. Имам предвид, че реално е произведана преди 1917...кога не се знае. Със сигурнст "бабата" е на поне 105 г!
Дядо ми е служил 1920/1921 в Русе - Кавалерийски полк и все ми казваше, че е носил Манлихер. Мисля си - а дали тази същата е "удряла" дядо ми по гърба, докато е яздел???
Последно: като добавка към този за мен "уникат" се сдобих със съответсващи патрони. Случайно намерих австрийски и немски (от Райха), като добавка към българските. Единственото, което не можах да намеря са български "пачки" (клипове), но може да и не сме ги произвеждали. Отдавна е било. Тук долу слагам мяколко снимки. Факт - всичките тези патрони от 1931 до 1942 гърмят БЕЗОТКАЗНО!!! Аз изгърмях половината от всяка партида, останалите оставих с колекционерски цели. ...Само дето се налага сериозна чистене след стрелба с такива патрони, понеже те имат т.нар. "корозионен капсул". Но имат предимство - сегашните патрони имат "некорозионен" капсул, но се препоръчва да не ги държиш повече от 5 г, щото изфирясфали
...а ония старите и ръждоносивите на 90+ г още пукат???
Знам, че сега много ще ме обявят за "откачалка", защото съм си губя времето за "дивотии". Ами то като остареем всички издивяваме, но на различни теми - едни стават "йоги", други медитират (аз го наричам "мързелират"), трети бистрят "световната" политика от дивана и пр. Е, аз съм си избрал нещо мое.
Накрая: При мен е все още 23ти, а за много от вас е вече Бъдни "Ден". Пожелавам на всички наоколо весели празници и много добро настроение!!!.... Ако някой попита за стандарта: ами аз не се сещам за някой, който не е здрав, ама да е в добро настроение!