Рядко надничам в тази тема, но т.к. май приключваме фиестата, реших да драсна финално няколко реда.
Преболедувах. Не съм ваксиниран, щото май още веднъж преболедувах почти без да забележа и сега през февруари пак ще се тествам за антитела. Ако са спаднали - ще се ваксинирам.
Уважавам решението на хора, които не желаят да се ваксинират - тяхна работа си е, но не уважавам напъните им да убедят другите, че било най-малкото излишно!
Нещо повече, намирам го за арогантно.
Защото!
Дори по признания на най активните антиваксъри, ползата от ваксините за незаболяване или поне леко прекарване на болестта е най малко 20-30%.
В БГ са официално и се разпространяват данни, че общо с неофициално заболелите през последните две години са около милион.
32000 починали от болестта.
Приемам, гледайки статистиките, че 2/3 са възрастни хора, вероятно с придружаващи заболявания.
Но поне една трета - не са!
Това преви 1% починали от заболелите - хора в активна възраст.
Или това са около 10 000 души!
Ако ваксините помагаха дори само в 20-30% от случаите, то щяхме да имаме спасени 2-3 000 живота.
Ако се бяха ваксинирали.
Но не са!
И това, ще тежи И на вашите съвести, драги антиваксъри.
Каквото и да разправяте.
Горното - не е измишльотина и всеки сам може да си го провери.
И не ме интересуват мненията на всичките ви светила антиваксърски - числата като говорят и боговете мълчали!
И колкото и тъпи статистики да пробутвате и колкото и тъпо да ги интерпретирате - за горните числа няма как да опонирате, освен ако не искате да плюете върху себе си.
Приказките за странични ефекти са само за под шипковия храст, защото ако няма добра, достоверна статистика за ползата от ваксините, два пъти повече няма за вредата от тях.
Просто защото няма как да има - ако ползата е изследвана и доказана в малък брой случаи, то вредата е само в главите ви.
Или поне някъде там - в приказките.
Но на съвестта ви ще си останат поне 10 000 български граждани в активна възраст.
Пиша го този пост не само защото може след дни или часове да не можем да пишем, но за първи път чух, че и в детските отделения леглата са препълнени, дори и в София и деца, под 10 г. берат душа!
И ако за ония 2-3 000 българи, неизвестни за мен, мога и да ви простя, то за нито едно дете не мога и няма!
И колкото и моето мнение да ви е през онаа работа, то поне в тези неща вярвам, че има Господ и Той помни!
Забавя, но не забравя!
От мен - дано сънищата ви са спокойни и ако даде пак Господ, да продължим и на друго място!