1. За повечето 20 Gb/S е мечта. При тези параметри които посочва $100 си е кощунство. Оставям си вратичка - щом искат да има IP тел.може и по читав да е нета. За такава услуга тук цената е около $20..
За водата сте доста нагоре. Домакинство от 3-ма души при 15 м3 вода месечно, поне в София е към $25.
1. Много пъти съм се опитвал да правя сравнение, но не само комунални - общо колко излиза вкл. храна, дрехи и т.н. но не се получава.
2. Напр. при хранителните продукти там сте Х3 и в $. При наемите - по 5-7, при цена на жилище - х10, при облекла - х5, но много зависи от щата и района при вас, изключвам при това ужасиите в NYC за нани $3200, за наем $3700 за средно жилище 80м2
3. Сега ти си сравнявай при средна заплата тук към $7500 годишно след данъци и при $60K при вас.
4. И още нещо - тук продължаваме да сме на ено от първите места в Европа по собствени жилища - над 90%.
Не съм се интересувал как е при вас, ти кажи.
Щото все още наличието или не на собствено жилище силно изкривява сметките.
Няколко детайла, но само за моя район - местоположението играе важна роля даже в един и същи град с габаритите на Чикаго. Кварталът ми е хубав - подреден и спокоен, има връзка с главните магистрали, близо е до летището. Без прентенции за "шик и лукс".
1. Цените на Инернета и Н2О са най-динамичните т.е. най-бързо растат. Монопол. Ако не ти харсва - при арменския поп. Преди няколко месеца "орязах" ТВ с около 200 канала (бяха към 400), запазих Инета. Ами бяха взели да искат по $150. Има един трик, който ще приложа слдващия път: В нашата махала има само 2 доставчика. Ще отида при другите. Те ще ми дадат преференциална цена за 12 м. После ще започнат да "надграждат"... след това пак при 1вите. Правил съм го вече. По същата схема е със застраховките на колите и къщите. Тук понятието "редовен клиент" има друг смисъл - щом си с нас от толкова време значи, че можем да ти вдигнем цената.
2. Хранителни продукти: ами на 2ма души ни излиза около $250 седмично. Това при условие, че за последната година цените на хранителните стоки изрипаха яко. Жената даже купува от "скъпарски" магазини - било натурално и органично. Аз и се смея: със сигурност е по-скъпо, за останалото не е сигурно - просто имам въттрешна информация как стават "врътките"....но тя се кефи на надписите.
Дрехите не са скъпи за тук, ама хич - нормално разумните цени са м/у $20-$50 за джинси, анцузи, маратонки, даже якета. Ако искаш, можеш да намериш същите за 5-6 пъти повече, но всеки влак си има пътници. Аз лично си купувам "по-тънките" неща от БГ - не заради парите а заради качеството.
Наеми:
За "извращения" като НУС или СФ няма да говорим, те са в паралелната реалност . В момента наемът на двустаен в моя район е около $1300. Важно: това включва парно, ток и вода. Плащаш само телефон, ТВ и Инет. Наемите много силно зависят от цените на жилищата в момента и условията за заупуване. Пример: ако наемът се доближава до сумата на евентуална ипотека хората предпочитат да станат "собственици". Когато се "наехме" да купим, лихвата беше около 7%, сега е около 3.25%.
Цени на жилища (пак за моя район): Двустаен голям (над 100 кв.м) е около $100-110К. Еднофамилна къща около 150-180 кв м застроена площ и около 1 дка двор е м/у $300К-$400К. Пак - много силно зависи. Примери: в центъра на нашето "село" построиха няколко няколко "джиджани" блока. Там апартаментите тръгват от $150 К. Взеха да изкупуват собствености от наследниците на възрастни хора. Идват багерите, изкопават цялата къща и на това дворче от 1 дка слагат някаквво "чудовище", малко по-малко от двора! Викам си: абе, чоджум ако не искаш двор купи си апартамент. За мен удоволствието да съм в къща е това, че имам двор. Та тези "постройки" тръгват от $800К. На 15 мин на север има "баровски" квартал, там всичко е над милион и половина.
3. Заплати: това не го разбрах - 60К при нас е ясно, ама това $7500 след данъци за къде се отнася за тук или за БГ? Щото е съществено повече от 60К (1.5 пъти).
4. Колко са собствениците на жилища като %: честно не знам. Всичките ми познати са "собственици", но надали това е представителна извадка. Лично наблюдение: колкото е "по-див" щата, колкото е по-малко и по-затънтено населеното място - толкова повече собственици. Наемателите са предимно младежи в "мегаполисите", просто искат да имат някъде легло. Срещал съм такива, които делят апартамент с още 2ма души, но са си купили автомобил за $50К +? Друга категория: много нашенци "тираджии" карат на системата "3 месеца тук, 3 месеца в БГ" - естествено за тях не е изгодно да са собственици. Накрая: това да си наемател или собственик май е въпрос на "умствена нагласа"
Аз май се поотнесох ....ама днес нямам ангажименти със спортни състезания и пр (на внуците де) :lol: