Ами ти си новичък тук, и със сигурност във Фейса такива новини няма, та не си доразбрал.
Върни се в темата „Русия„ към средата на юни. Там съм давала линкове. Плюс изказването в Давос на главният секретар на комисията за ядрена енергия. И той за разлика от теб не пита от къде са се взели, а какво щяла да прави Русия с такова голямо количество, струващо огромни пари. Значи партнорите кога струпваха радиоактивния материал не се интересуваха от цената. Както се казва целта оправдава инвестицията, а сега, когато планчето им пропадна, се сетиха, че са се охарчили.
Струпването на тези количества радиоактивен материал и подготвяната провокация в Запорожската АЕЦ стана и причина за началото на СВО, и светкавичен десант за овладяване на електроцентралата от спецназ десантура след тежка битка там, и то не с украински части.
Затова и поставиха паметник на Щирлиц в Москва, и Путин благодари на всички нелегални разведчици по света.
Не съм от хората дето търсят информация във фейса.
Когато през 2000 година САЩ и Русия сключиха договора за утилизиране на оръжейния плутоний (Plutonium Management and Disposition Agreement), Америка имаше 90 тона плутоний, Русия 128. След дълги разправии руснаците направиха от плутония (34 тона) МОХ гориво, а американците тупаха топката и към 2016 година когато руснаците излязоха от договора, така и не построиха завод за утилизация, с оправданието, че той щял да им струва 30 милиарда долара.
Към 2020 година, световните запаси на плутоний (включително Иран, Израел, Пакистан, Индия) е около 250 тона.
Та нека някой ме убеди, че 70 тона плутоний (от 1/4 до 1/3 от световните запаси) е попаднал от Америка в Украйна. Какво ще прави там?
За какво най-вероятно става въпрос: 70 тона отработено ядрено гориво, което да, съдържа плутоний, но в концентрации (стандартно) 0.7%.
Edit: Преди години четох една статия за завода за обогатяване на уран на фирмата Areva в САЩ. Запомних един абсурд: в залата с центрофугите достъпът на американски граждани бил забранен, защото така било според изискванията на Договора за неразпространение на ядреното оръжие, а Areva е френска фирма.