По стечение на обстоятелствата ми се налага да разчитам на батерийно (Li-ion) захранване/бекъп. Смело мога да твърдя, че имам натрупан достатъчен практически опит, като правя уговорката, че не е в сферата на големите мощности, но всъщност принципите на физико-химията са еднакви приложими. Що се отнася до потребяваната мощност при колите или буферно захранване на големи обекти положението е по-тежко отколкото при различните слаботокови устройства и мобилните телефони. При последните производителите често схемно ограничават разряда до 20% и заряда до 80%, за да се осигури максимален живот на батерията (такъв е оптималния режим на ползване). За това на новите мобилни телефони батерията не се вади, тъй като се счита, че след 5 години неизбежно ще смените телефона. В края на деня при оптимален режим на батериите може да се разчита на 60% от обявения капацитет (80%-20%=60%) и пет години надежден живот. След петата година капацитетът спада с около 20%-25%. Подобна е и ситуацията при лаптопите. Усилено се работи за пробив в технологията, най-вече заради електро колите, защото батерията при тях е значителна част от стойността на колата. По принцип вярвам в развитието и се надявам да се постигне задоволително решение, но за сега лично аз бих се въздържал от електро автомобил. Все още дизелът върши по-добра работа, за сега!
Прочетох, че внесените нови управляващи юпита смятат да инвестират в батерийни мощности, без да имат хабер от енергетика. Не е ясно, от къде ще зареждат тая огромна мощност, дали на сегашния момент такава огромна инвестиция е ефективна, а и дали РБ може да си я позволи.
Добро решение би било от сорта на Чаира ПАВЕЦ (Помпена Акумулаторна Електро Централа), при която ефективно се ползва токовият излишък на непрекъснато действащите централи. Теренът и язовирните системи на страната позволяват подобно решение, вместо шпапс идеята да се ползват термалните води на София и други за отопление, което би довело до непредвидими еко изменения, страната е в земетръсна зона to say the least, а и направените инвестиции в СПА-РЕЛАКС обекти.
За съжаление все повече се убеждавам в правотата на 80%-ния дебилизъм на електората посочен от професора! А още по-тъжно ми става, да наблюдавам проявлението му в сий форум.
NB - искате ли да преместите написаното от Вас на друго, по-подходящо място?
В тази тема се говори не за алтернативни източници на енергия, а за алтернатива на този форум.
С написаното отклонявате разговора, освен ако това не е целта Ви.