Благодаря на коментиралите по темата, или както се казва на парламентарен език - на "подалите реплика".
Аз пък ще си позволя да се възползвам от "право на дуплика".
dabedabe
« -: Февруари 04, 2022, 10:39:08 »
Много добре! Балансирана позиция. Наясно сме кой дърпа конците в РСМ. Нещата са напълно възможни, при добра воля. Иначе на Балканите се знаем добре, и кой колко доверие може да има на съседите. Много е тесен тоз полуостров за всички мераци.
Ми не знам за останалите, но за мен конците в РСМ се дърпат от македонизма - който е антибългарска рожба на Сърбия, БКП, Коминтерна и от 1944 нататък е официална идея и политика. И ако си припомним Маркс - "идеите стават материална сила, когато се овладеят от масите" - в сегашна РСМ тази македонистка и антибългарска идея е трайно овладяна от масите в последните две, че и три поколения, и е сериозна материална сила (по Маркс). На този фон ми се струва наивна илюзия в стил Петков, че "Нещата са напълно възможни, при добра воля". Ми не, не са възможни, защото тази добра воля липсва, а когато в РСМ политиците говорят за "идентитет", който не подлежи на преговори - те разбират точно македонисткото антибългарско схващане за език, народност и история.
Така че задачата е не да търсим "добра воля" там, където по дефиниция я няма (и не може да я има), а да намерим начин с факти, числа и ясни юридически аргументи да разбием пред ЕС македонистката идея и да наложим, колкото и трудно да е това, българската теза. Целта на моите 7 точки в "Тезисите" е да се предложат стъпки (концепция) точно в тази посока.
Giuseppe
« -: Февруари 04, 2022, 10:43:55 »
Не ми се търси - в оня форум чепкането беше на няколко пъти и доста по интересно, особено преди 2012 г. /след това напъплиха много и също толкова тъпи герберске тролове/.
И да, наистина омръзва въртенето в омагьосан кръг. Доколкото нямам чувството, че е предизвикано от българска страна, мнението ми е - да бъдем простичко казано реципрочни.
Ветото - някога, но не сега.
Аз не помня съдържателни дискусии по македонския въпрос нито в оня, нито в този форум. Под "съдържателни" имам предвид такива, които да не се концентрират около емоционалната страна на въпроса (от рода на - "абе то е очевидно, че македонците са си българи, я вземете да четете историята", или "ама кви предатели са тия комунистите", или "те сърбите открай време ни мразят", че още "абе на македонците един хубав бой им липсва, за да се освестят" или "ми така ни се пада, като сме такива смотани". Всички тези спорове, минаващи в шеги, закачки и взаимни обвинения, имат емоционална, но не и концептуална стойност.
Нещо повече - в цялата работа времето не работи за нас, точно поради липсата на ясни концепции (отделно, че в миналото сме пропилели много време и сме сдали позиции, които са междувременно успешно заети от македонистки лобита). Така че въпросът не е да се изчаква (защото с изчакване просто няма да стане - виж по-горе за силата на македонистката идея), а да се търсят факти и средства за атака и разрушаване на старателно изградената от сръбска, македонска, че и руска страна македонистка конструкция.
Издигнатата май първо от Президента Радев идея за защита на правата на българите в РСМ (и подета по различен начин дори и в РСМ) може да стане база при
подходяща аргументация. Подчертавам "подходяща аргументация", защото при липса на яснота що са това "българите в РСМ" ние можем дори да заздравим основите на македонистката конструкция - ето, мисля тамошният президент Пендаревски реагира преди два-три месеца, че - да, разнира се, ние нямаме никакъв проблем да ги впишем тези хорица в конституцията, те и без това са две-три хиляди". Е, ние сами отваряме вратите за подобна гавра, при положение че не декларираме като факт числото 85000 граждани на РСМ с български паспорти, дадени по произход (данните са официални от сайта на Президенството, ще пусна отделно линкове). Това означава, че следва да говорим за поне толкова бълари в РСМ, а не да пелтечим глупаво в стил Петков. Прочее т.4. от Тезисите има точно тази цел - фиксиране на текущото положение (т.е. тези 85000) и предприемане на
активни действия през следващия период (до вписването в конституцията, като едно от условията за сваляне на ветото) за увеличаване на този брой. А подобни числа в стотици хиляди са бомба както за македонизма, така и за лобистите му. И са реален (а не емоционален) аргумент пред ЕС.
dabedabe
« -: Февруари 04, 2022, 10:48:09 »
Да, реципрочността трябва да е стандарт. А не да се надлъгваме.
Да, реципрочността е заложена още в т.1 на Тезисите - както за македонците въпросите на "идентитетот" не подлежат на отстъпки, така о за нас, от българска страна, въпросите на идентитета не подлежат на отстъпки. А колкото до надлъгването - доколкото македонизмът е основан на лъжа - целта е тази лъжа да бъде разрушавана с факти, не с емоционални призиви "да не се надлъгваме"
Captain Buddy
« -: Февруари 04, 2022, 12:01:05 »
СУПЕР !!! Ама някой да го вдене на т. н. правителство.
Да, това е основният проблем - ние тук (или в друг форум) можем да си хортуваме, но нещата трябва да се задвижат да съответното политическо ниво, иначе тия Тезиси не струват нищо. И доколкото у мен се създава трайното усещане, че Петков може всеки момент да извърши някоя глупост и да "вдигне" ветото, струва ми се единствен вариант един редактиран вариант на Тезисите да бъде споделен с някоя от парламентарните групи, за да се стане база за работа през Народното събрание. И, excuse my french, засега единствено групата на "Възраждане" ми изглеждаспособна да се заеме с подобна взривоопасна работа...
buratinob
« -: Февруари 04, 2022, 19:06:19 »
Хубаво си говорите, ама днес стават 150 години от раждането на Гоце Делчевски.
Този човек не можем го раздели, а сегашният ИД Соломон по съвместителство Байдън няма да се сети как да разпознае майката и мащехата.
Съгласен съм, и отговор на този въпрос се оптвам да осигуря чрез т. 6 от Тезисите - "Защитата на идентичността, езика и историята на българите в Северна Македония няма ограничение назад във времето; това означава, че се защищава българската идентичност както на сега жиеещите, така и на вече отдавна починали македонски българи, които приживе са се декларирали лично като "българи" или "македонски българи" - включително като говорещи и пишещи на български език." Това слага край на смяна на идентичнистта post mortem, а отпада и необходимостта да се водят пазарлъци в т.нар. "Историческа комисия" - след като Гоце
приживе се е самоопределил като "българин", то никой не може посмъртно да го определя като "македонец" (като "македонски българин" - да, където "македонски " е географско, а не етническо понятие - етническото е "българин".
По такъв начин и със Самуил нещата стават ясни, след като Василий е наречен "българоубиец", а не "македоноубиец". И т.н., и т.н. - никакъв "и.д. Соломон" не ни трябва, нито може да има някакъв спор. Все пак т. 1 от Тезисите е ясна - "идентитетът, езикът и историята и на двете страни и на живеещите в тях народности са неприкосновени и не са предмет на уговорки"
AnonimusBG
« -: Февруари 04, 2022, 19:17:58 »
Хубаво е харвардите да прочетат Христо Силянов.
Ама се съмнявам че знаят кой е той.
Ми... добро предложение, но май няма общо с предлаганите Тезиси (освен че четенето не само за Харвардите си е необходимо, но това е вечна тема.)