Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Август 09, 2025, 13:52:06

Автор Тема: Икономически войни  (Прочетена 321113 пъти)

Nor1 и 15 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Zmeja

• Just Member
  • Коментари: 3174
    • Профил
Re: Икономически войни
« Отговор #1920 -: Юли 29, 2025, 12:54:58 »
Ние палим свещи ЕС да фалира и да изчезне. Следователно трябва да приветстваме всеки пирон в ковчега му.
Съгласен! Но аз държа пирона в ковчега на ЕС да не бъде забит след този в моя. :pray:

Неактивен otvrat

• Just Member
  • Коментари: 10299
    • Профил
« Отговор #1921 -: Юли 29, 2025, 13:28:08 »
Но аз държа пирона в ковчега на ЕС да не бъде забит след този в моя

Aa, няма такива фюлми! ЕС потъва и ние гълтаме вода с него. Не знам дали си забелязал, но ние сме в ЕС. Иначе става като дружбашкото "бря, бря, нам да е добря".

Активен Giuseppe

• Just Member
  • Коментари: 11762
    • Профил
« Отговор #1922 -: Юли 29, 2025, 14:18:25 »
Пък аз искам да живея в ЕС, оня ЕС за който ни приеха 2007-ма г. и който доста прилича на оня, първоначалния, на  Робер Шуман и Жан Моне, и не се чувствам виновен, че са се появили впоследствие пияндурника Юнкер и тъпата Урсула и са го разкапали. То така стана и с СССР - два последователни мандата на един тъпак и един пияндурник и всичко свърши. Така бе и с Китай по времето на т.н. им "културна ...".Ред им е и на краварите - те издуржаха малко повече от два мандата, но са тръгнали и те. Искам да живея в ЕС, но не в този ЕС и не искам да ми забиват пирони, не искам да ми казват как мисля и защо това е неправилно, след това да ми казват как трябва да мисля щото то е правилно, къде ми е грешката, че не вярвам абсолютно, на 100% в тази или онази теория и ако в момента ми е зле, то било щото не съм мислел иначе, а ако ми е добре, то е щото съм се заблуждавал, че ми е така, щото не било правилно. Писнало ми е от професори - теоретици, надървени ибрикчии, ялови революционери и други тъпи копеуета. Ако на някой му се видя сложно, мога и с ено изречение -Титовия социализъм мойе и да не не е бил социализъм, ама не беше лош, нищо, че не бе каноничен. Ако и той не харесва някому - е има и Чехословакия като като пример. Аман от крайности демек. Твай!
 :t0328:
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен 66

• Just Member
  • Коментари: 8484
    • Профил
« Отговор #1923 -: Юли 29, 2025, 14:46:07 »
Пък аз искам да живея в ЕС, оня ЕС за който ни приеха 2007-ма
Бе ти може да искаш и в демокрация да живееш.
Оная, дето ти я обещаваха 89-та  :smokin:

Активен kаily

• Just Member
  • Коментари: 11808
    • Профил
« Отговор #1924 -: Юли 29, 2025, 19:31:32 »
Министр торговли США Говард Лютник:

«Представьте себе: они взяли на себя обязательства на $750 млрд закупок энергоресурсов — газа, нефти и атомной энергии — в течение его срока.

Также они пообещали $600 млрд инвестиций компаний в Америку. И тарифы в 15%.

Практически по всем направлениям они будут платить 15%. А мы, в свою очередь, получаем доступ к открытому рынку ЕС объёмом в $20 трлн.

Это в пять раз больше, чем у Японии или Индии — с населением 450 миллионов человек.

Это был настоящий мастер-класс от президента Трампа»

Не Евросоюз, а посмешище…
Не можеш да проумееш глупостта.

Активен buratinob

• Just Member
  • Коментари: 27245
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
« Отговор #1925 -: Юли 29, 2025, 19:35:12 »
Quote (selected)
Практически по всем направлениям они будут платить 15%
Не точно.
За стомана и алуминий 50%, засега  не се знае колко ще е за фармамфиозите.
ЕС е вреден за вашето здраве!

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1926 -: Август 01, 2025, 13:53:43 »
То не знам на Тръмп войните икономически или циркаджийски са, ама е за пуканки.

Власти Швейцарии шокированы 39-процентной импортной пошлиной от США, сообщили источники,- Financial Times
«Не ясно, чего США хотят от нас», сказал швейцарский парламентарий. Он напомнил, что Швейцария пыталась начать торговые переговоры с США.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1927 -: Август 01, 2025, 14:03:17 »
Сийярто:

Сделка по тарифам между ЕС и США — это явная победа для Соединённых Штатов. Американский народ имеет все основания гордиться Дональдом Трампом. Он добился сделки, которая служит интересам США.

Тем временем Урсула фон дер Ляйен и Европейская комиссия в очередной раз унизили Европу. Попытка выдать этот явно вредный результат за успех превратила президента Комиссии в посмешище на международной арене.

В этой ситуации правительство Венгрии решило ввести меры по защите венгерской промышленности и рабочих мест, в том числе путём увеличения инвестиций американских корпораций в Венгрии.

В рамках этих усилий мы сегодня объявляем о пятой крупной американской инвестиции в Венгрии с тех пор, как Дональд Трамп вступил в должность президента, — на этот раз с компанией GE Vernova.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1928 -: Август 02, 2025, 10:01:28 »
Индия отменяет закупку американских истребителей F-35 на фоне давления США. С приоритетом будет понятно позже, но выбор между РФ и Китаем.

Това по повод тъпите идеи на тръмп да наложи огромни мита на държавите, търгуващи с Русия, и да съсипе БРИКС.

Неактивен Maximus II

• Just Member
  • Коментари: 9659
  • Fuck the EU
    • Профил
« Отговор #1929 -: Август 02, 2025, 11:21:27 »
Както писах преди време, фалита на САЩ ще го плати Европа!
Прост народ - слаба държава!

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1930 -: Август 02, 2025, 13:53:23 »
Quote (selected)
Индия отменяет закупку американских истребителей F-35
Без да коментирам качествата и цената на Ф35.
Идеята да имаш военен самолет който може да излети само с позволението на сървър в частна чуждестранна компания е нелепа.
Еле като познаваш нравите на американците.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1931 -: Август 02, 2025, 14:06:42 »
Пресс-служба МИД Индии ответила на угрозы США, предложив американцам «не совать свой нос в российско-индийские отношения».

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1932 -: Август 02, 2025, 14:07:54 »
Quote (selected)
От 1 август в Румъния рязко се увеличават цените на редица стоки и услуги, предава Romania Insider. В сила влязоха първите бюджетно-фискални мерки на новото правителство на премиера Илие Боложан за справяне с огромния бюджетен дефицит, с които се въвеждат допълнителни данъци и се вдига ДДС.
https://glasove.com/ikonomika/tsenovi-shok-v-rumaniya
Избраха си "правилната" власт и резултатите не закъсняха.

Quote (selected)
Стабилизиране на икономиката: МВФ одобри нов транш от 2 млрд. долара за Аржентина
...
Новият транш беше одобрен в момент, когато Аржентина наблюдава спад в обменния курс на националната валута. През юли песото падна с повече от 12%.
https://manager.bg/%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0/stabilizirane-na-ikonomikata-mvf-odobri-nov-transh-ot-2-mlrd-dolara-za-arzentina
12% за месец, стабилно!
МВФ харесва това!

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1933 -: Август 04, 2025, 11:30:57 »
Премьер-министр Индии Моди:

«Страны заботятся только о своих собственных интересах. Индия станет третьей по величине экономикой в мире.
Интересы наших фермеров и мелких предприятий имеют первостепенное значение».

Урсуло?!?!

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1934 -: Август 04, 2025, 20:57:07 »
Китай отверг требования США прекратить покупать нефть у России, — сообщает Associated Press

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1935 -: Август 04, 2025, 20:59:43 »
ЕС не отменил, а лишь заморозил на полгода свои ответные пошлины против США на €93 млрд. после заключения торговой сделки с Трампом,- пресс-служба Еврокомиссии.

Эти меры будут «заморожены», а не упразднены. Евросоюз может вернуться к ним, в случае, если американские пошлины на те или иные европейские товары превысят потолок в 15%.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1936 -: Август 04, 2025, 21:03:37 »
Экс-президент США Рональд Рейган еще 40 лет назад предсказал, чем все кончится для Трампа:

«Когда кто-то предлагает ввести пошлины на импорт, это выглядит мерой патриотической, призванной защитить американского производителя и рабочие места. И иногда это дает временный эффект. Но ненадолго. Очень скоро бизнес начнет излишне полагаться на протекционистскую политику государства в виде высоких пошлин на импорт, конкуренция и инновации упадут. А без них на мировых рынках никуда. Но дальше хуже. Государства, против кого ввели высокие пошлины, пойдут на ответные меры и вспыхнут торговые войны. Пошлины будут взаимно расти. Преград в торговле станет все больше, а честной конкуренции все меньше. Очень скоро из-за задранных пошлинами цен и неумелого руководства люди вообще перестанут что-либо покупать. И случится худшее. Рынок сократится, а потом и вовсе схлопнется, предприятия и целые отрасли закроются и миллионы людей останутся без работы».

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1937 -: Август 04, 2025, 21:30:28 »
Нигер объявил Россию своим главным стратегическим партнёром

В прошлом эту роль занимала Франция, однако вследствие ухода французских войск Россия заняла часть освободившейся сферы влияния.

Нигер обладает значительным запасами полезных ископаемых, в том числе урана.

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
  • Коментари: 843
    • Профил
« Отговор #1938 -: Август 04, 2025, 22:23:55 »
Экс-президент США Рональд Рейган еще 40 лет назад предсказал, чем все кончится для Трампа
Е па точно "Рейгъномиката" помогна на големите корпорации да преместят производството в страни с ниско заплащане, като така си направиха печалбите астрономически... обаче напоследък все по-често срещам надписа "Мъде ин ЮС и А" и впечатлението е, че хората го предпочитат.
Мнение по Икономически въпроси от второкаласен актьор в каубойски филми (суфлирано от някоя корпорация) - не мерси!
Свръхпортеблението ще намалее ... също така хората ще започнат да изискват по-качествена стока (понеже ще е по-скъпа) и ще се грижат/поправят за това което имат както и да търсят по-рационални решения ... (аз винаги постъпвам така - време и други да се научат!) 
"Върви бавно, говори учтиво и носи дебела тояга със себе си."
[по Teddy Roosevelt]

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1939 -: Август 05, 2025, 07:31:34 »
Да не забравяме че ако не беше "Рейгъномиката" САЩ нямаше да бъде притегателно място за мнозина българи и не само българи.
Всяко нещо с времето си!
Било е време за разпищолване, сега е време да се плати сметката.

Неактивен Captain Buddy

• Just Member
  • Коментари: 1910
    • Профил
« Отговор #1940 -: Август 05, 2025, 09:23:39 »
Така наречената икономическа политика „Рейгъномика“ постави началото на превръщането на американската икономика от производствена в финантсиализирана. Икономика на производство на продукти с минимална маргинална стойност - на производство на акъл (софтуеър/патенти) и долари. Това доведе до раздуване на пазарната капитализация на фирмите и намаляване на техните материални активи, те се превърнаха във финансови структури с нереална стойност - източник на финансови кризи. Последвалият офшоринг на материалното производство неизбежно доведе до намаляване на средната класа (ликвидация на работни места), а това естествено до практическото постепенно ликвидиране на т. н. „американска мечта“. Богатите станаха по-богати, а бедните по-бедни.

Неактивен Captain Buddy

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1941 -: Август 05, 2025, 09:29:14 »
финансиализирана - financialized

Неактивен Zmeja

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1942 -: Август 05, 2025, 15:48:36 »
„Рейгъномика“ постави началото на превръщането на американската икономика от производствена в финантсиализирана.
Великият Форд: “Много се говори за лошите дела  и даже престъпленията на капитализма и капиталистите. Аз мисля, че трябва да се прави разлика между няколкото категории капиталисти.
Капиталисти, които успяват да станат такива в резултат на усъвършенстване на производствените методи са полезни фактори на социалния прогрес. ( За съжаление ) тях никога няма да ги има в повече.
Капиталисти, които стават такива търгувайки с пари са едно необходимо зло, но мисля привременно. Те могат и да не бъдат зло, ако техните пари отиват в производството.
Напротив, капиталистът, който натрупва своите ренти на основата на чуждия труд и благодарение на това неработейки живее в лукс или капиталистът, който употребява парите си така, че усложнява разпределението и производството чрез спекула и ненужно посредничество между производители и консуматори е зло. Такива са (болшинството от) нашите капиталисти.
Не  виждам нито ползата, нито оправданието (за тяхното съществуване). Считам, че те са осъдени на изчезване, щом болшинството от хората разберат, че в този свят няма място за социални паразити.
За мен няма нищо по-отвратително от лентяйството. Никой няма правото да не работи. В цивилизацията няма място за неработещи от любов към лежането.”
Когато една година заводът на Форд произвежда и продава повече коли от планираното и получава по-голяма печалба от предвидената, Форд връща на закупилите автомобили през тази година значителни за онова време суми (по няколко стотин долара). Неговата философия е била, че с усъвършенстване на технологиите цените на стоките и услугите трябва да намаляват.
« Последна редакция: Август 05, 2025, 16:10:59 от Zmeja »

Активен Nor1

• Just Member
  • Коментари: 8520
    • Профил
« Отговор #1943 -: Август 05, 2025, 16:28:45 »
Цитат на: Zmeja
Неговата (на Форд) философия е била, че с усъвършенстване на технологиите цените на стоките и услугите трябва да намаляват.

Обаче е забранил на своите инженери да усъвършенстват фордовете и да експериментират с нови технологии и концепции.
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1944 -: Август 05, 2025, 17:29:08 »
Президент США Трамп заявил, что повысит пошлины для Евросоюза до 35%, если он не выполнит свои обязательства по инвестициям в экономику США.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1945 -: Август 05, 2025, 17:32:38 »
ЕС дали мне $600 млрд, и это подарок,- Трамп.

«Кстати, это не кредит. Возвращать нечего. Они дали нам $600 млрд., которые мы можем инвестировать во что угодно», сообщил президент США.

Активен Giuseppe

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1946 -: Август 05, 2025, 18:04:16 »
Откъде е този масал?
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Captain Buddy

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1947 -: Август 05, 2025, 18:34:58 »
Президент Тръмп е economic moron!

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1948 -: Август 05, 2025, 18:50:59 »
Quote (selected)
Така наречената икономическа политика „Рейгъномика“ постави началото на превръщането на американската икономика от производствена в финансиализирана
По това време стоковото производство е стигнало връх, като качество и количество.
Повече не можеш да произведеш защото няма как да го реализираш.
Пътят към последващ "ръст на БВП" е да се търси друг клон на "икономиката" и това е финансовия.
Финасовите институции са насърчени да кредитират без оглед на последствията.
Първи са индустриалците, но те са доста ограничени като потребление (щото смятат) и рогът на избилието се изсипва над цитизените.
Всичко на изплащане -даже дупките на чорапите са ипотекирани.
Печатане на пари и дране на чуждоземците, уви и този начин за "ръст на БВП" се изчерпа къде 2000-та година и скоро удари голямата криза от 2007, така и не последва възстановяване, нещата бяха позакърпени и се влошават.
Ковид, СВО, Газа ...- обезболяващи илачи за няколко часа ( години ), без лекуване на заболяването.
Мисълта ми беше че "Рейгъномиката" успя временно да потуши недоволството на "бейбибумърите" вече в заника на годините си и да имитира благоденствие което привлече хората от целият свят да станат част от него.

« Последна редакция: Август 05, 2025, 18:58:39 от buratinob »

Неактивен Captain Buddy

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1949 -: Август 05, 2025, 21:44:04 »
Quote (selected)
Така наречената икономическа политика „Рейгъномика“ постави началото на превръщането на американската икономика от производствена в финансиализирана
По това време стоковото производство е стигнало връх, като качество и количество.
Повече не можеш да произведеш защото няма как да го реализираш.
Пътят към последващ "ръст на БВП" е да се търси друг клон на "икономиката" и това е финансовия.
Финасовите институции са насърчени да кредитират без оглед на последствията.
Първи са индустриалците, но те са доста ограничени като потребление (щото смятат) и рогът на избилието се изсипва над цитизените.
Всичко на изплащане -даже дупките на чорапите са ипотекирани.
Печатане на пари и дране на чуждоземците, уви и този начин за "ръст на БВП" се изчерпа къде 2000-та година и скоро удари голямата криза от 2007, така и не последва възстановяване, нещата бяха позакърпени и се влошават.
Ковид, СВО, Газа ...- обезболяващи илачи за няколко часа ( години ), без лекуване на заболяването.
Мисълта ми беше че "Рейгъномиката" успя временно да потуши недоволството на "бейбибумърите" вече в заника на годините си и да имитира благоденствие което привлече хората от целият свят да станат част от него.
--------------

Когато Роналд Рейгън стана президент в началото на 1981 г., американската икономика се бореше със стагфлацията  – стагнация на икономическия растеж,  с висока инфлация и безработица. Инфлацията беше двуцифрена, а лихвените проценти бяха близо 20%.
Шефът на ФЕД Пол Волкър, въведе строга монетарна политика ограничаваща парите, за да се справи с инфлацията. Правителството ограничи социалните разходи, само военните малко увеличи. Намали данъците и регулациите за спомагане производството и свободната конкуренция.
Всичко това не беше достатъчно за растежа на икономиката и шеф на ФЕД стана Алън Грийнспан, който със своята политика на лесни пари за производство продукти с минимална маргинална стойност  ускори процеса на офшорно производство.
Американската икономика премина от производство на физически стоки (автомобили, стомана, текстил) към създаване и управление на нематериални активи като софтуер, интелектуална собственост (патенти, авторски права) и финансови продукти. Икономиката премина от материални стоки към нематериални активи.
Добавената стойност в много съвременни индустрии идва не от самия физически продукт, а от софтуера, дизайна и данните, които са вложени в него.
Финансовият сектор, захранван от лесни пари, все повече се превръщаше в двигател на икономическия растеж. Финансовите активи (акции, облигации, недвижими имоти) се превърнаха в основен източник на създаване на богатство, често изпреварвайки растежа на заплатите и производството на стоки. Новата икономика, базирана на нематериални активи на практика доведе до финансиализацията й. Нематериалните активи като патенти и софтуерни лицензи са лесни за комерсиализация, секюритизация и търговия. Финансиализацията, от своя страна, ускори упадъка на материалното производство.
В края на деня, към днешна дата, тази политика доведе до пазарната капитализация на фирмите да е по-голяма от БВП на щатите.
Коефициентът на Бъфет (капитализацията отнесена към БВП) да е НАД 200%.

Началото на всичко това беше поставено от РЕЙГЪНОМИКАТА, която ликвидира стагфлацията, но беше изкривена в посока на финансиализация.
Необходимо е да има голямо материално производство, върху което да се базират финансовите врътки!

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1950 -: Август 05, 2025, 22:07:40 »
70% от БВП на САЩ е финансови активи. Навремето социализмът това даже не го признаваше за БВП. И сега сравняват днешния с тогавашния БВП, доказвайки, че днешният е по-голям, ама днешният включва финансовите операции.

Неактивен Zmeja

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1951 -: Август 06, 2025, 07:19:04 »
70% от БВП на САЩ е финансови активи. Навремето социализмът това даже не го признаваше за БВП. И сега сравняват днешния с тогавашния БВП, доказвайки, че днешният е по-голям, ама днешният включва финансовите операции.
При социализма нямаше БВП, а НД (национален доход) и БНД (брутен национален доход). Дори приходите от вътрешния транспорт не влизаха в НД защото те в същност са разходи за производство на стоки и услуги.

Активен Giuseppe

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1952 -: Август 06, 2025, 11:59:50 »
Цитат на: kаily link=topic=1774.m сиsg308848#msg308848 date=1754420860
Не ми се търси сега, но препоръчвам клип, в който един терк обясняваше цялата финансова далавера толкова достъпно, че ми увисна ченето.За съжаление не запазих линка, но може би лесно ще се намери, щото ставаше дума за " пърцуцни облигации", оригинално е, та може би и откриваемо. Апропо, наскоро четох GDP USA ,80%услуги, 17% промишлено производство,3%селско стопанство.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1953 -: Август 06, 2025, 12:07:09 »
China Just Exposed a MASSIVE Problem for Trump and US Dollar!
https://www.youtube.com/watch?v=uLZVd6VvUD0

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1954 -: Август 06, 2025, 13:08:29 »
Высокопоставленный европейский чиновник заявил, что ЕС снизит пошлины на некоторые американские удобрения до нуля, чтобы заменить российский импорт.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1955 -: Август 06, 2025, 13:11:17 »
Глава Резервного банка Индии заявил, что ИНДИЯ ВНОСИТ БОЛЬШИЙ ВКЛАД В ГЛОБАЛЬНЫЙ РОСТ, ЧЕМ США ⨯ [Bloomberg]
.............................................................
«У нас очень высокие темпы роста!»

«Наш вклад составляет около 18%, что больше, чем в США, где ожидается гораздо меньший вклад — около 11%. У нас всё идёт очень хорошо, и мы продолжим улучшать ситуацию».

Он также сослался на последние прогнозы роста Международного валютного фонда, который оценил экономический рост в 6,4% для Индии и 1,9% для США в 2025 году.

Неактивен onzi

• Just Member
  • Коментари: 8043
    • Профил
« Отговор #1956 -: Август 06, 2025, 17:17:17 »
Не ми се търси сега, но препоръчвам клип, в който един терк обясняваше цялата финансова далавера толкова достъпно, че ми увисна ченето.За съжаление не запазих линка, но може би лесно ще се намери, щото ставаше дума за " пърцуцни облигации", оригинално е, та може би и откриваемо. Апропо, наскоро четох GDP USA ,80%услуги, 17% промишлено производство,3%селско стопанство.
https://old.segabg.com/replies.php?id=305474

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1957 -: Август 06, 2025, 18:02:29 »
Quote (selected)
Американската икономика премина от производство на физически стоки (автомобили, стомана, текстил) към създаване и управление на нематериални активи като софтуер, интелектуална собственост (патенти, авторски права) и финансови продукти. Икономиката премина от материални стоки към нематериални активи.
Да де, ама и тоя балон се наду до пръсване.
Сега с нарастналата компютърна мощ се разви нов клон с огромен потенциал - биткойни, стейбълкойни, мемекойни.
Всичките " в облака", ептен виртуални и зависими само от големината на облака - засега гигафабрики, засега.
П.П. Авторските и сродните им не особенно интелектуални права също почнаха да стягат в ханша.
Не е сериозно една средна писателка да стане милиардерка ( скоро мултимилиардерка ) от няколко тома детски приказки.
Една певачка като Тейлър Суифт също, при положение че концертното ѝ турне (световно) си покрива разходите само от спонсорски договори, не може да се излезе на нула от продадени билети.
« Последна редакция: Август 06, 2025, 18:07:33 от buratinob »

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1958 -: Август 06, 2025, 18:38:39 »
Россия — угроза нацбезопасности США, следует из указа Белого дома.

Американское правительство будет противодействовать политике властей РФ, накладывая беспрецедентные торговые пошлины на все страны, импортирующие российскую нефть и другие товары.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1959 -: Август 06, 2025, 21:16:23 »
Тръмп въведе допълнителни 25% на Индия. Освен дето реагира адекватно и остро на това, днес висш индиец в Москва. Индия и Россия подписали протокол о расширении промышленного и технологического сотрудничества.
Освен това
Индийский премьер-министр впервые за семь лет едет в Китай (31 августа на саммит ШОС).

Тръмп газ пикае, ще го продава на урсулето.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1960 -: Август 06, 2025, 21:24:33 »
Президент Швейцарии Карин Келлер-Саттер покидает Вашингтон, не добившись смягчения 39% тарифа Трампа. Делегация представила новое предложение, но безуспешно.

Встреча с Трампом не планировалась.
💡Келлер-Саттер прибыла в США без официального приглашения, в последней попытке повлиять на решение. Она встретилась с госсекретарём Марко Рубио, но тот не занимается торговыми соглашениями.

С четверга пошлины вступают в силу — это самые высокие среди развитых стран. Удар может затронуть фармацевтику и обойтись Швейцарии в 1% ВВП.

❗️Главное препятствие — торговый профицит в $38,5 млрд. Быстро сократить его сложно из-за структуры экспорта (золото, лекарства, часы)

Активен Giuseppe

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1961 -: Август 06, 2025, 21:29:37 »
Благодарности Онци! Съжалявам, че е изчезнал клипа, беше доста атрактивен, но като е запазено текстовото описание - стига ни.
 :notworthy:

Активен Giuseppe

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1962 -: Август 06, 2025, 21:39:40 »
За знаещите добре английски - моят риверанс по темата - https://www.youtube.com/watch?v=StTKHskg5Tg
Аз се измъчих, признавам си.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1963 -: Август 06, 2025, 22:33:16 »
Президент Бразилии Лула сообщил, что планирует созвать лидеров стран BRICS, начиная с Индии и Китая, чтобы обсудить возможность совместного ответа на тарифы США

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1964 -: Август 07, 2025, 12:41:26 »
«Логика» Трампа - санкции против российской нефти...

В прессе появились подробности указа Трампа в отношении введения добавочных пошлин на индийские товары в размере 25%.

Что в них самого интересного, и что показывает всю беспринципность «американских партнеров».

Санкции якобы вводятся за то, что Индия покупает у России нефть. Но при этом индийские дешевые нефтепродукты, сделанные из дешевой российской нефти … ВЫВОДЯТСЯ ИЗ ПОД ДЕЙСТВИЯ 25% ПОШЛИН.

И это все все, что надо знать о принципиальности позиции Трампа

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1965 -: Август 07, 2025, 15:24:20 »
Не знам вярно ли е съждението, ама, ако е вярно...

Снимките са от румънското пристанище Констанца-тук от две седмици са застопорени танкери с петрол от Азейрбайджан,които от три дни предизвикаха тотална паника 
Танкерите стоят навътре в морето, а  петролния терминал стои пуст.
Причината-взетите проби от азерския петрол са предизвикали потрес.
Констанца е терминалът ,където пристига азерския петро,договорен между ЕС и Алиев-пак с великата му идея да измести напълно руския петрол....
Само че задължителните проби този път из основи са разтърсили енергийния пазар не само на Румъния и Балканите,но и в целия ЕС,в чиято централа е планирано  и рекламирано това тотално изместване на руския петрол.
Оказва се ,че пробите,направени в лабораториите на  OMW Petrol на танкерите с 92 000 тона азерски "каспийски златен петрол",наречен  "Азер лайф" сяа потресаващи-концентрацията в тях на органически хлорид е монго,много пъти над допустимото.И тези 92 000 тона моментално са превърнали танкерите в токсичен товар,много опасен не само за за румънската петролопреработвателна промишленост.
Уточнявам в скоби-досега Алиев обиновено добре  и безпроблемно продаваше руския петрол,представян като азерски...
Съдържанието в този току-що докаран чист азерски  петрол е толкова рисково,че навярно ще разруши който и да било нефтопреработващ завод в Европа.
Сигналът за тревога се подава от румънския петролен лаборант Роман Попеску и по чиста случайност неговото име и неговия анализ се прочуват в цял свят.
Вестта за това съдържание отива чак до петролния пазар в САЩ и оттам започва трескав отказ от  тъй нареченото "каспийско злато", изхвърлени са и фючърсните договори на петролните борси...Енергийната империя,която Алиев е обещал на ЕС и САЩ да съсипе руския петрол,се руши само за броени дни пред очите на целия петролен свят...Планираните печалби от стотици милиарди долари поне в момента са се изпарили високо в небето...
Уточнение от експертните обяснения-когато едно находище старее и се изчерпва,за да се получат повече барели,в земята долу се вкарват огромни количества органичен хлорид.,който разрежда силно първичния нефт и добивите стават много по-големи...Има предвидени тежки санкции,ако първопроизводителят не  отстрани навреме тези химикали и ги пусне било по тръбопровод,било  чрез танкерите...Неслучайно специалистите от нефтопреработващите предприятия наричат високото присъствие на органичен хлорид химически взривове за тези предприятия---
Ето така сръхамбициите на един човек стават катастрофа не само за националната му икономика, а и за международните  петролни пазари...
Това е накратко азербайджанската поредна драма,  започнала на 18 юли,с пристигането на азерските танкери в порт Констанца и анализите,направени на датите 3,4 и 5 август...

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1966 -: Август 07, 2025, 18:54:27 »
Вярно е.
Добивът намалява втора поредна година.
Остъргват дъното.
Същото е с природния газ, каквото добият изнасят като "демократични молекули", вътрешните нужди задоволяват с руски внос.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #1967 -: Август 08, 2025, 15:50:56 »
ИНДИЯ ПРИОСТАНАВЛИВАЕТ ПЛАНЫ ПО ПОКУПКЕ АМЕРИКАНСКОГО ОРУЖИЯ ИЗ-ЗА ПОШЛИН ТРАМПА. ⨯ [Reuters]
.............................................................
→ Индия отменила визит министра обороны в Вашингтон, где планировалось объявление о закупке техники, включая боевые машины Stryker, ракеты Javelin и самолёты Boeing P8I. Сделка на $3,6 млрд по закупке самолётов, находящаяся на продвинутой стадии, теперь заморожена.

Неактивен Фют

• Just Member
  • Коментари: 3022
  • No complain no explain
    • Профил
« Отговор #1968 -: Август 08, 2025, 17:10:00 »
Нещо започнаха някави движения. Интересно докъде ще се стигне  :think:

https://rutube.ru/video/a34b95c8e518ef6d51b5a3b836d01470/

https://english.news.cn/20250728/16ae353fe71a48dea2dca773fa5817d3/c.html