да видя за какво става въпрос.
Ами сега и аз, без статистика, ще ти кажа какво виждам наоколо.
Първо - малките градчета и градове до 50-60 хиляди обезлюдяват и жилищата остават празни. Няма работа.
По селата е същото.
Преди седмица се върнах от едно малко курортно селище с много минерални извори - Баня, Карловско.
Вечерно време светеха до 40% от жилищата.
Понеже повечето все пак са къщи - запустяването личеше по облепените прозорци и изоставени дворове.
И това е селище с възможен поминък, но преди доста хора са работели не само в балнеолечението, но и в Карлово, сега вероятно са по света.
В процъфтяващи по соца села, където съм посещавал познати, трагедията е пълна - големи села са с изоставени повече от половината къщи.
Дори в областните центрове под 100К има много необитаеми жилища.
Просперира /и тъпо/ София, Пловдив, Варна, за Бургас ето го Буратино да ти каже.
Просто няма работа по малките населени места.
Откъде го вадим този GDP аз не знам, но знам, че доходът на цели семейства зависи от...пенсионираните им членове.
В София се изпонастроиха доста нови жилища, които поеха потока от провинцията - но не баш.
В смисъл, че аутсорсинга, където се плащат добри пари и в София може би има 50-60 хиляди работещи в сектора, та главно тези хора изкупуват нови жилища, а техните стари пък се закупуват от идващите от страната, където пък изоставят техните.
По селата които все още шават - парите им идват от гастарбайтери, които зимно време се връщат, презимуват някак си по къщите си и пак заминават.
Е какво ще ти даде статистика за жилищния фонд?
А празните нови жилища дори в София, които по различни предположения стигат до към 20-25%?
И още нещо - както вика Буратино, по морето се изпонастроиха доста комплекси.
Т.г. бях в един такъв - Оазис, Лозенец.
Изкупени са като студиа или малки апартаменти, строителството е добро, средата отлично поддържана и там си прекарват хората по една лятна отпуска или ги дават под наем за ени пари, които отсекъде са над тези на луксозен хотел в пиковия сезон.
Пълно с руска реч, но истината е, че имаше секкви езици.
Вероятно и са изкупени от рускоговорящи.
Тези жилища къде да ги броим.
Къщите "за гости"?
...