Преки наблюдения:
1. ЕМКО е клиент - мечта за всеки доставчик. Когато му трябва някакъв консуматив или препарат, няма пазарене, няма обсъждане на цени - "Пускай проформата, веднага превеждаме и да действаме!)"
2. Мендижмънт (имам предвид техническите лица, за другите нямам наблюдение): опитни и грамотни хора, всичко е 60+, 60++ та даже 70+, все бивши директори - и утвърдени специалисти от ТЕРЕМ, ВМЗ, ЗТМ Радомир. И техническият директор
, уж тровен с Новичок, и хората от дирекциятата в София, и директорите на заводите в Трявна и Монтана, и шефа на лабораторията в Монтана - все грамотни и разбрани хора. Вярно принципите на мениджмънта са от средата на 70-те, но като се има предвид, че боеприпасите са разработнани през 40-те, 50-те и 60-те , всичко си идва на място.
3. Имат готови технологии и оборудване за производство на НАТОвските калибри - 155 и 120 мм. Не знам дали са започнали производството им, но е въпрос на време.
Не мога да го твърдя, НО НЕ ВЯРВАМ , взривовете да са умишлени, с цел прикриване на липси или нещо подобно. Вероятността да са изнесли нефактурирана и недекларирана продукция за мен клони към НУЛА. Не невъзможно да бъде извършено , но е рискова и опасна работа . При тия колосални легални печалби, които генерира ЕМКО поне от 15 години насам, това би било равносилно на олигофрения.
Взривовете, според мен, са резултат на занижен контрол в складовете за съхранение , които , слава Богу са далеч от производствените мощности.