Хм, за мен лично няма много информация какво точно е копирал министъра ли беше или заместника му, за това няма как да имам някакво конкретно мнение по темата, но мога да напиша някои общи съображения по темата.
Хеш кодът или контролната сума се използва за проверка на целостта на някой файл или група от файлове - дали не са били променени или при предаването им по мрежата, или при записването им върху лоши сектори на носителя или някой е решил да промени някой текстов файл, който може да съдържа компютърен код или някакъв друг текст. Съществуват различни алгоритми за изчисляване на контролна сума, но това вече са детайли.
Ето ви пример - това са контролните суми на всички pdf файлове в домашната ми директория:
[user@acatlan ~]$ sha1sum *.pdf
7df448e34db9988bf339990d986b2decf515b20e 49-353-03-46.pdf
0dfe91b1790f739ff4c0c671a01e90331b0f7f1b Encyclopedia of Science Fiction.pdf
6f9a260c37928a9ddbb16a48b98d8f245f3146bb RUSSIAN.pdf
71817c37abb9099316baac0d76d34082c37986e1 SFErelease10-2021.pdf
001c4ee9548649b4e5e4ea3f456a01b7bae2f38c Wien1998_web.pdf
От техническа гледна точка - нищо особено. Но ако се промени даже и един байт от някой от тези документи, се променя и неговата контролна сума.
Ползата от тези контролни суми в информатиката е за някой, който иска да е сигурен, че файла, който е изтеглил от мрежата (най-вече, ако е двоичен файл) е същият, който е сложен на машината, от която го тегли. Това се прави, защото при предването по мрежата понякога се случва някой пакет с данни да бъде грешно записан, което прави целият изпълним файл нефукнциониращ.
Извън нея, тези контролни суми могат да бъдат използвани и като инструмент, доказващ достоверността на някакъв документ - това в областта на правото. Използват се по начин, подобен на нотариусите, но за това друг път, за да не стане прекалено скучно за четене.
Това, което не знам (може да е било обявено, но аз да не съм го прочел) е на какъв файл точно е този хеш код и само той ли е копиран.
Сега ще опиша как аз виждам начина да се доказва, че изходният код на програмата не е променян след неговото окончателно завършване.
о Обикновено един софтуерен проект съдържа в себе си повече от един файл - различни части от самата програма, използваните при проекта библиотеки etc. За мен контролна сума трябва да бъде изчислена за всеки един файл от проекта. Абсолютно за всеки, даже и за двоичните файлове от него (тук има детайли, който също ще пропусна за повече яснота на изложението);
о При изчисляването на тези контролни суми, те се записват в отделен текстов файл, който ще има вид подобен на този, който ви показах по-горе (има елементарни начини да се направи това);
о Този текстов файл се подписва електронно от създателя му и се изпраща на трета страна (в нашия случай добре ще е да е извън страната), която също го подписва електронно и по този начин тя удостоверява, че към датата на подписване на файла, всички файлове от проекта имат посочените във файла контролни суми;
о Когато това стане, вече може да се пусне целият проект за свободно изтегляне и преглеждане от хора, които има знанията и желанието за това.
Надявам се да съм бил ясен в обясненията за хора, които не се занимават с това.
И вече като ги подредих така нещата, започвам да си мисля, че целият шум е предизвикан от хора, на които машинното гласуване им бърка в сметките.
Как трябва да бъде направено гласуването с машини съм обяснявал май при последните парламентарни избори.