Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Юли 15, 2026, 15:59:14

Автор Тема: И сега? …  (Прочетена 5827271 пъти)

Eisblock, Accipiter и 214 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Zeitgeist

• Just Member
  • Коментари: 3113
    • Профил
Re: И сега? …
« Отговор #23160 -: Днес в 13:21:33 »
че и гърците - накарай някой да ти каже "66 кози кожи" - ще чуеш или сейсе и сес, или шейше и шеш. ж и з по същия начин
С гърците съм наясно - съседки гъркини в детството, после студенти.
А за фонемите не си прав - ако ги няма в техния език, просто не ги чуват. Имахме случай с лаоски студенти. Разказвам отзад напред:
Часът е 13:15. Биоложката трябва да влезе за занятия в 13 аудитория, аз минавам по коридора. Тя отваря вратата на аудиторията, но мигом я затваря като опърлена и пита: "Тия защо ми съскат?". Отварям внимателно и виждам двадесетина лаосци, които действително седят и не спират да съскат, все едно си хлътнал в змийско гнездо. Оказа се, че до 12:00 са имали математика, но колегата се вбесил, че не могат да произнасят правилно числата на български, хеле пък шест и шейсет и шест, и им наредил до края на часа да повтарят "шестстотин шейсет и шест". И отишъл в кабинета си да се успокои. Обаче не знам дали си наясно що за дисциплина имат в оня край на света - ни почивка, ни обяд, ни нищо,  продължили да седят в аудиторията и да повтарят нещо, което според тях е 666 на български,  додето в 13:15 в залата връхлетя биоложката.

Неактивен lucho

• Just Member
  • Коментари: 13026
    • Профил
    • Личен сайт
Re: И сега? …
« Отговор #23161 -: Днес в 14:44:02 »
България е извадила не двама, а трима души от 21-ия пакет със санкции срещу Русия
Цитат на: Румен Георгиев Радев
Брюксел уважи резервите на страната ни за три физически лица – руският патриарх Кирил, собственикът на Лукойл – Вагит Алекперов, както и председателят на обединението, което снабдява мотрисите на софийското метро с резервни части – Искандар Махмудов.“
Както отбеляза Вацев в коментара си (вж в темата за NATO), Радев и ПБ нямат свои рупори (СМРАД) и затова името на третия спасен остана скрито за известно време. СМРАД у нас са или на ПП-ДБ (повечето), или на ДПС, или на ГЕРБ. Вацев отбеляза и че трябва най-сетне България да формира и своя собствена външна политика, както и няколко неудачни кадрови решения на ПБ.

(СМРАД = средства за масова реклама, агитация и дезинформация.)