Не са мръсни а трудоемки.
И са трудоемки и са много мръсни..По-точно - изключително токсичен процес на утилизация/рециклиране. Не става дистанционно...от вила на село, или от по телевизора. Някой ще трябва да се прежали..Предлагам да са технометалистите . Дет се вика - да си научат любимия процес от начало и да се погрижат за бъдещето си. Като си започнеш нещо е редно и да си го завършиш..сам. Ще покажеш каква голема работа си и нема начин да не увлечеш масите.
Асол разглобявал съм доста и всякакви батерии и акумулатори, защото съм любопитна гарга. Единствените наистина отровни са тези с кадмий и живак. В литиевите няма нищо подобно.
Никой няма да откаже да рециклира старите литиеви батерии, защото в тях има ценни метали като никел и кобалт.
По-новите желязно фосфатни са още по-лесни за рециклиране. И не си мислете, че за целите на силовата енергетика ще продължат да използват литиеви батерии. Само е въпрос на време да се осъзнаят и да преминат към натриеви. Вярно ще ще бъдат по-големи и по-тежки, но по-евтини и на кой му пука, че е два пъти по-голяма и тежка, ако няма да я качваш на автомобил, а ще си стои на земята.
Асол ти си изключителна фантазьорка и то при това, че перфектно познаваш психиката на Ганю.
Как си представяш Ганю да захвърли за рециклиране електоавтомобилна батерия която струва между 10000 и 20000 лева, при положение че са дефектирали само отделни елементи от хилядите които са в батерията. Още повече, че и след 10, дори след 20 години, повечето от елементите ще имат поне 50% капацитет, Аз бих се навил и на 30% останал капацитет, ако някой ми даде безплатно 1 мегават такива батерии, 300 киловата безплатно ще ми дойдат добре. Но кой би ми дал такъв подарък, който струва над 150 хиляди лева:
БАТЕРИЯ ЗА ИНВЕРТОР 10KW 200AH/51.2V V-TAC ; Цена: 6199
Затова не подценявайте Ганю, не чакайте от него да изхвърли силови литиеви акумулатори за които се е бръкнал дълбоко в джоба.
Виж акумулаторите за мобилните телефони са друг въпрос, те за нищо не стават.
Борете се да забранят мобилните телефони.