Не съм много активен напоследък, ама днес ми се отвори малко време да надникна и гледам хванали се хората за гушите. Що така - празник е днес? Няколко мои лични наблюдения, ... надявам се да не подразня някой, който не е доволен, че днес е почивен ден :lol:
Винаги и навсякъде е имало хора, които са добре и други, които са зле. Русия било, САЩ било - "се е вътре". Основата е навсякъде същата (животинчето хомо сапиенс), отгоре е "козметика". Както се дума тук: цивилизацията има дебелината на човешката кожа. А ние "бедните" си горим свещите, да броим на богатите парите (по Р. Ралин).
За произношенията: бе то в една малка БГ има места, където без специална подготовка или без "преводач" си бетер в чужда държава, особено ако се заговориш с по-възрастни хора. Какво остава за английски, дето се а разпрострял на половината глобус. Не съм професионалист в езикознанието, но от дълъг личен опит (комуникирам с хора от всички щати и Канада, и от Европа, и от Австралия): навсякъде си има диалекти и "тънки" думи. Понякога, ако говориш много "книжовно" - няма да те разберат! Тук казват: "Brits and Americans are divided by the common language". Все едно да събереш шоп и родопчанин (възрастни). Никаква трудност да отгатнеш дали някой е "Брит", дори само от контакт в писмена форма. Австралийците са много близо до бритите в писането, ама говорът им е ...ела ме ритни. Най-голямото ми предизвикателсвто беше с 1 бивш началник - шотландец, преселил са на младини в Австралия.
. Руснаци и украинци се разпознават на 2рото изречение. Освен каквото е казано за тях по-горе, те не могат да произнесат "th" (за тях е твърдо Т, т.е. three = tree), същото важи за w (whiskey = виски). Признавам за майстор на "американския" разговорен английски онзи, който умее "Южняшкия" (Southern drawl). Много е забавно: разговор на елементарна тема (за времето, за храната, и тн). Не се очакват никакви трудности, а и те говорят бавно. Изведнъж усещаш, че половината от казаното ти е непонятно. Те променят ударенията, дължината на гласните, а и като хвърлиш вътре "Y'all" на всяка 3та дума...съвсем друга "мелодия". Звучи точно като родопска народна песен.