не ползвам ии. досега, като гледам основно каквито чаршафи енгелсът слага тука /човекът не може да отдели зърното от плявата, не може да конструира мнение, а ако плесне нещо - не може да го защити, разбираеми са чаршафите му/, то ии е по-зле от индийски програмист.
значи на мен ми поставят задача от типа 'надгради системата за записи, за да можеш да записваш не последната, а последните 99 версии'. може да има скица на потребителския интерфейс, а може и да няма. аз си изграждам необходимите структури, система за проследяване /примерно през 10 минути, ако не си пипал нищо, да си направи запис във фонов режим и да го сложи там при другите, ама ако си запишеш после докъде си стигнал и тези вече са ненужни/, аз си правя разните му там диалози, бутончета, допълнителни съобщения и прочее. и предавам задачата за тест.
индиецът /два пъти съм работил с такива, много научени, сичко знаят и сичко могат според рекламиралите ги/ иска конкретно:
1. ще направиш структура с такива, такива и такива полета.
2. ще напишеш диалог 750х220 пиксела, в който ще има троен радиобутон, един дропдаун и два едитбокса /сори, ама така си говорим, термини, кводапрайш/
3. ще напишеш функция, която чете полетата от структурата от еди-кой си ини файл, извиква диалога и ако е необходимо, записва новите стойности в ини файла.
естествено, тези три точки трябва да се разбият на по десет, за да може да се изпълнят. та според това, което съм видял, ии може да изпълни подточките. обаче да се договеди какво, как, кое - не му е по силиците.
отделно, че не виждам как машина, научена чрез повторения, може да придобие способност за творческа работа. а програмирането си е творчество.
иначе, както компютърът е идеален за повторяеми действия, така и ии - в комплекс с роботизация може да замени дейностите, в които творчество няма. това конвейер, това продавач в магазин, това шофьор, доставка - да.
лекар, художник, учител, програмист, артист, юрист - моля там по-настрани. всъщност ии ще може да цитира закони или изследвания кои симптоми на какво приличат, ама от това по никакъв начин не означава, че може да те защити в съда или да те излекува. или да напише програмата, която ти трябва. може да напише програма, само ако е ръководен от програмист, който знае за какво иде реч.
или кадърните специалисти по продажби - тези, дето с един поглед те претеглят с какво да те зарибят и как да те направят клиент. или данъчните консултанти, ама тези дето си разбират от работата, дето знаят как могат да усучат уж твърдите разпоредби, та да ги натаманят за твоите нужди.
или... много са, и без тва прекалено дълго стана това мнение, стига толко. ако е повторяема работа - ии става. ако е нещо, което изисква мозък - не. твай.