значи съвсем тривиална история. отиваме преди половин година някъде на концерт на ас/дс с един приятел и синът му - фарфалак на двайсе и малко години, поне два и десет, кръстницата му /жена ми/ му стига някъде до диафрагмата.
и като свърши концерта и си се прибираме, и детето казва нещо в смисъл "искам да си пооправя българския, кажете ми какво да чета".
той на две години без два дена дошъл в дойчланд, сега бори докторантура по некво там актюерство, сиреч смята некви рискове застрахователни, говори български с акцент малко, обаче иска да го оправи. и тогава ме хвана неподготвен. казвам му да чете йовков и елин пелин, а той вика - искам съвременни. а аз читав съвременен писател български, за мой срам, не знам.
миналата седмица му беше рождения ден и пак ме пита кво да чете. аз му обясних, че доколкото знам, съвременните автори пишат така, че да е по-лесно за превеждане, сиреч допълнително обедняват езика, че да е по-лесно на преводачите.
напоследък се позаслушвам в творенията на добри божилов. ама сърце не ми дава да го препоръчам - на времето в клубовете на дир.бг кви псувни сме се псували с него, щото беше натряскал неква простотия за линукса, не е истина просто. обаче от седмица насам ми прави впечатление, че е общо-взето трезвомислещ, че и доста книги е написал.
някой чел ли ги е? стават ли за двайсе и нещо годишен фарфалак?
другото, за което се сещам, беше некъв писател, написал книга за драконче. в смисъл дракончето беше в заглавието. и го бяха викали по училищата да я представя. и или беше станало нещо, или покрай училищата го бяха викнали в някоя национална медия, и го питат за детската му книга, а той вика нещо в смисъл "кой ви каза, че е детска? аз бях на двайсе и нещо години, като я написах, и героят ми беше на моята възраст". това може би по-ще става, ама не си спомням нито автора, нито книжката.
помагайте.