Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Март 13, 2025, 21:20:44

Автор Тема: за съвременните български писатели  (Прочетена 705 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен onzi

• Just Member
  • Коментари: 7965
    • Профил
значи съвсем тривиална история. отиваме преди половин година някъде на концерт на ас/дс с един приятел и синът му - фарфалак на двайсе и малко години, поне два и десет, кръстницата му /жена ми/ му стига някъде до диафрагмата.

и като свърши концерта и си се прибираме, и детето казва нещо в смисъл "искам да си пооправя българския, кажете ми какво да чета".

той на две години без два дена дошъл в дойчланд, сега бори докторантура по некво там актюерство, сиреч смята некви рискове застрахователни, говори български с акцент малко, обаче иска да го оправи. и тогава ме хвана неподготвен. казвам му да чете йовков и елин пелин, а той вика - искам съвременни. а аз читав съвременен писател български, за мой срам, не знам.

миналата седмица му беше рождения ден и пак ме пита кво да чете. аз му обясних, че доколкото знам, съвременните автори пишат така, че да е по-лесно за превеждане, сиреч допълнително обедняват езика, че да е по-лесно на преводачите.

напоследък се позаслушвам в творенията на добри божилов. ама сърце не ми дава да го препоръчам - на времето в клубовете на дир.бг кви псувни сме се псували с него, щото беше натряскал неква простотия за линукса, не е истина просто. обаче от седмица насам ми прави впечатление, че е общо-взето трезвомислещ, че и доста книги е написал.

някой чел ли ги е? стават ли за двайсе и нещо годишен фарфалак?

другото, за което се сещам, беше некъв писател, написал книга за драконче. в смисъл дракончето беше в заглавието. и го бяха викали по училищата да я представя. и или беше станало нещо, или покрай училищата го бяха викнали в някоя национална медия, и го питат за детската му книга, а той вика нещо в смисъл "кой ви каза, че е детска? аз бях на двайсе и нещо години, като я написах, и героят ми беше на моята възраст". това може би по-ще става, ама не си спомням нито автора, нито книжката.

помагайте.

Неактивен Фют

• Just Member
  • Коментари: 2669
  • No complain no explain
    • Профил
Re: за съвременните български писатели
« Отговор #1 -: Януари 23, 2025, 01:36:08 »
значи съвсем тривиална история. отиваме преди половин година някъде на концерт на ас/дс с един приятел и синът му - фарфалак на двайсе и малко години, поне два и десет, кръстницата му /жена ми/ му стига някъде до диафрагмата.

и като свърши концерта и си се прибираме, и детето казва нещо в смисъл "искам да си пооправя българския, кажете ми какво да чета".

той на две години без два дена дошъл в дойчланд, сега бори докторантура по некво там актюерство, сиреч смята некви рискове застрахователни, говори български с акцент малко, обаче иска да го оправи. и тогава ме хвана неподготвен. казвам му да чете йовков и елин пелин, а той вика - искам съвременни. а аз читав съвременен писател български, за мой срам, не знам.

миналата седмица му беше рождения ден и пак ме пита кво да чете. аз му обясних, че доколкото знам, съвременните автори пишат така, че да е по-лесно за превеждане, сиреч допълнително обедняват езика, че да е по-лесно на преводачите.

напоследък се позаслушвам в творенията на добри божилов. ама сърце не ми дава да го препоръчам - на времето в клубовете на дир.бг кви псувни сме се псували с него, щото беше натряскал неква простотия за линукса, не е истина просто. обаче от седмица насам ми прави впечатление, че е общо-взето трезвомислещ, че и доста книги е написал.

някой чел ли ги е? стават ли за двайсе и нещо годишен фарфалак?

другото, за което се сещам, беше некъв писател, написал книга за драконче. в смисъл дракончето беше в заглавието. и го бяха викали по училищата да я представя. и или беше станало нещо, или покрай училищата го бяха викнали в някоя национална медия, и го питат за детската му книга, а той вика нещо в смисъл "кой ви каза, че е детска? аз бях на двайсе и нещо години, като я написах, и героят ми беше на моята възраст". това може би по-ще става, ама не си спомням нито автора, нито книжката.

помагайте.

Темите май не са остаряли, а езикът е литературен, е има ме и мен :t0328:

Активен kаily

• Just Member
  • Коментари: 11066
    • Профил
« Отговор #2 -: Януари 23, 2025, 13:02:25 »
По-добре да чете чужди автори, преведени на български.
Къде си пърпорил в дира и с какъв ник?
Ако изборите променяха нещо, щяха да забранят Джорджеску

Неактивен Maximus II

• Just Member
  • Коментари: 9467
  • Fuck the EU
    • Профил
« Отговор #3 -: Януари 23, 2025, 17:39:42 »

Колко неполиткоректно - пак бяло превъзходство, а дяволчето е черно и с "афроамерикански" черти!
События разворачиваются большие и разворачиваются стремительно.

Неактивен Фют

• Just Member
  • Коментари: 2669
  • No complain no explain
    • Профил
« Отговор #4 -: Януари 23, 2025, 18:29:39 »

Колко неполиткоректно - пак бяло превъзходство, а дяволчето е черно и с "афроамерикански" черти!

Да, ама има опашка  :smokin:

Неактивен ddantgwyn

• Just Member
  • Коментари: 7605
    • Профил
« Отговор #5 -: Януари 23, 2025, 19:00:33 »
на времето в клубовете на дир.бг кви псувни сме се псували с него, щото беше натряскал неква простотия за линукса, не е истина просто

„Клопките на Linux... и отворения код“
the lamers club honourable member …

Активен buratinob

• Just Member
  • Коментари: 26603
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
« Отговор #6 -: Януари 23, 2025, 19:09:00 »
Quote (selected)
За поръчка
Цена
15,00 лв.
(+ отделно цена за доставка)
Поръчай
Доказателство за клопката.
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен Maximus II

• Just Member
  • Коментари: 9467
  • Fuck the EU
    • Профил
« Отговор #7 -: Януари 23, 2025, 19:23:42 »
С г-н Божилов имам задочни спорове, ръси акъл за неща, които не познава.
События разворачиваются большие и разворачиваются стремительно.

Неактивен lucho

• Just Member
  • Коментари: 12289
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #8 -: Януари 23, 2025, 22:06:54 »

някой чел ли ги е?
Аз съм чел само една книга от него, след като от доста време го следя как от десен силно олевя, още от първия му сайт, http://komentari.com . Става дума за романа "Девети". Там той разказва историята на собствената си баба след 9.IX.1944 г. и е доста правдив с изключение на една идиотска измишльотина как Борис III не бил умрял, а се цанил на служба в КГБ ;)

Quote (selected)
стават ли за двайсе и нещо годишен фарфалак?
Това не мога да преценя, но може да се опита. Той има една цяла серия исторически романи "Задругата", която може да бъде интересна за младежа. Лично аз не съм я чел.