Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Ноември 21, 2024, 17:00:59

Автор Тема: Кюфтета и пресни суджуци  (Прочетена 209269 пъти)

0 Потребители и 10 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен wreckage

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5128
  • Just looking at some stuff that i clicked on.
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1020 -: Ноември 06, 2021, 17:07:15 »
Мерцедесът на чушкопеците:

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1021 -: Ноември 06, 2021, 17:08:22 »
моят е подобен.
аза печени чушки умирам  :nuts:

AnonimusBG

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1022 -: Ноември 06, 2021, 17:13:20 »
Мен ме мързи да се занимавам с претакане и т.н.
Затова си правя кисело зеле за готвене по бързата процедура в 3 л. буркан.
Иначе един познат прави всяка година и ми дава за сърмички.
Използва местен сорт Слава.
Характерен е че зелката е сплесната.
Разправя че е много добро зеле за тази цел.

Simplified Solutions

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1023 -: Ноември 06, 2021, 18:07:18 »
моят е подобен.
аза печени чушки умирам  :nuts:
Нашироко си живеете вие с Мерцедесите. А моят е единичен, катр шво.

И аз обичам печени чушки, но през зимата ги забравям. Направих само няколко малки бурканчета с нарязани наедро в доматен сос с чесън, магданоз, по една люта, зехтин, малко оцет, захар и черен пипер. Със сиренце стават за бързо похапване.
Иначе напълних един трилитров буркан само с люти три вида и понеже отгоре оставаше място, набутах последната останала камба на парченца. Чудна туршия се получи. Догодина - повече буркани с повече камби. Тва се изяжда.  :)))

AnonimusBG

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1024 -: Ноември 06, 2021, 18:16:52 »
Една рецепта за печени чушки от майка ми Бог да я прости.
Печеш чушките.
Както можеш.
Чушкопек, тенекия, бензинова лампа, газова горелка.
В буркана 0,7-0,8 слагаш 1-2 аспирина и горещите необелени чушки.
Обръщаш буркана с капачката надолу.
Като изстине го слагаш където трябва.
Препоръчва се на хладно.
Чушките като ги вадиш са като току що опечени.

Активен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1395
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1025 -: Ноември 06, 2021, 18:23:05 »
аз другата седмица ше слагам туршиите.
но първо иам да пека мноо чушки   :0005:
Мойте втасаха .... и вече "пият"ракия  :0007:

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1026 -: Ноември 06, 2021, 18:24:18 »
Мойте втасаха .... и вече "пият"ракия  :0007:

е, ще почакам още няколко седмици  :t0301:

Simplified Solutions

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1027 -: Ноември 06, 2021, 18:26:47 »
Една рецепта за печени чушки от майка ми Бог да я прости.
Печеш чушките.
Както можеш.
Чушкопек, тенекия, бензинова лампа, газова горелка.
В буркана 0,7-0,8 слагаш 1-2 аспирина и горещите необелени чушки.
Обръщаш буркана с капачката надолу.
Като изстине го слагаш където трябва.
Препоръчва се на хладно.
Чушките като ги вадиш са като току що опечени.
Чувала съм я и е хубава  :thup:, но чушките трябва да са горещи, а докато изпека бройката с моя единичен чушкопек...  :surr:
А и у нас летните салати през зимата не се харчат.

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1028 -: Ноември 06, 2021, 18:29:06 »
печени чушки с чесън ги харча по сяко време на годината  :bigok:

Simplified Solutions

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1029 -: Ноември 06, 2021, 18:31:58 »
печени чушки с чесън ги харча по сяко време на годината  :bigok:
Винаги с чесън! И зехтинец де.  ;)

AnonimusBG

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1030 -: Ноември 06, 2021, 18:32:51 »
Чувала съм я и е хубава  :thup:, но чушките трябва да са горещи, а докато изпека бройката с моя единичен чушкопек...  :surr:
А и у нас летните салати през зимата не се харчат.

И при мен е така.
Всяка салата си иска сезона.

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1031 -: Ноември 06, 2021, 18:34:23 »
Винаги с чесън! И зехтинец де.  ;)

ситно накълцан чесън и повечко зехтин  :bigok:

Simplified Solutions

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1032 -: Ноември 06, 2021, 18:40:28 »
ситно накълцан чесън и повечко зехтин  :bigok:
Аз го мачкам с плоското на големия нож праааас  и после кълцам.  ;)

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1033 -: Ноември 06, 2021, 18:41:07 »
е, ще почакам още няколко седмици  :t0301:
И през тва време нема а пиеш ракия?!?
Баси, ти си железар!  :0007:

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1034 -: Ноември 06, 2021, 18:42:09 »
Винаги с чесън! И зехтинец де.  ;)
Аз освен това им слагам и ситно нарязан червен лук.

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1035 -: Ноември 06, 2021, 18:49:47 »
Аз освен това им слагам и ситно нарязан червен лук.

лук на пресни чушки, ако ги добавям към салата шопоаз.

на печените само чесън.

имах малце останало кокосово мляко, та правих снего сос за ориза още със ситно нарязан патладжан, 2 лъжици тай къри паста, нар, моркови и лук  :0005:

AnonimusBG

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1036 -: Ноември 06, 2021, 18:53:11 »
За чесъна ползвам такава китайска джаджа.
Удобна е.

Simplified Solutions

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1037 -: Ноември 06, 2021, 19:00:36 »
Аз освен това им слагам и ситно нарязан червен лук.
И аз като Сарджънта слагам лук, когато печените чушки са в мешана салата с домати и краставици. Но тогава не слагам чесън.
Впрочем излъгах - понякога ядем домати и през зимата, но ги правя по руски маниер с квасена сметана. Солчица, черен пипер и сметана. Може и малко намачкано сирене. Препоръчвам!

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 9200
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1038 -: Ноември 06, 2021, 19:03:54 »
За чесъна ползвам такава китайска джаджа.
Удобна е.
За чесъна си е най-добре това:


Като се скълца, трябва да постои 10-15 мин., защото работят ензими, баба не знаеше за ензимите, но винаги така правеше.
Избрах! Но, народът не го интересува!

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 25590
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1039 -: Ноември 06, 2021, 19:07:42 »
Quote (selected)
За чесъна си е най-добре това:
Класика! :th_up:
Здраво чукане, сол и олио до постигане на кремообразна фаза.
ЕС е вреден за вашето здраве!

AnonimusBG

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1040 -: Ноември 06, 2021, 19:10:45 »
За чесъна си е най-добре това:


Като се скълца, трябва да постои 10-15 мин., защото работят ензими, баба не знаеше за ензимите, но винаги така правеше.

Не споря.
Но ми е по-удобно все пак с китайската джаджа.

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1041 -: Ноември 06, 2021, 19:11:31 »
И аз като Сарджънта слагам лук, когато печените чушки са в мешана салата с домати и краставици. Но тогава не слагам чесън.
Впрочем излъгах - понякога ядем домати и през зимата, но ги правя по руски маниер с квасена сметана. Солчица, черен пипер и сметана. Може и малко намачкано сирене. Препоръчвам!
Аз и на пресни салати слагам чесън, приготвям си дресинг дали с лимон/за зелените неща/, дали с балсамико или винен оцет за шопската, но слагам и чесън, пробвай некой път.

Неактивен Алиса

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5572
  • Алиса в страната на кривите огледала
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1042 -: Ноември 06, 2021, 19:13:26 »
Не ме влече домакинстването, но като ще съм с хората, сложих маратурите, и закупих зелето. 5 парчета.
Ще правя сарми някога.

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1043 -: Ноември 06, 2021, 19:19:12 »
Около чесъна битуват неколко концепции - дали да е ситно нарязан без да се мачка предварително, дали направо да се смачка със сол в хаванче, дали с тоя китайски инструмент да се третира, дали да се настърже на много ситно ренденце...
Аз или го мачкам в хаванче, или като Симпли го сплесквам с ножа и после го наситням, зависи от това, което приготвям.
Казват, че най-добре е да се намачка, а не счука, щото така най-добре се извличали веществата, не знам...

Simplified Solutions

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1044 -: Ноември 06, 2021, 19:21:49 »
И хаванче имам, и преса, обаче тва после трябва да се мие. А прааас! с длан върху ножа става моментално. Целта е да си пусне сока. После само бързо донаситнявам и айде. Пресата ползвам, когато правя таратор. За чукане в хаванче до кремообразност трябва време, а аз не съм айляк. Баща ми, бог да го прости, така започваше кьопоолуто, но тогава се живееше бавно.  :smokin:

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 9200
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1045 -: Ноември 06, 2021, 19:29:49 »
Ние си имаме традиция, скълцваме чесъна и оставяме за 10 мин., после малко лимонов сок или на върха на ножа лимонтозу, стриване с чукалото с олио, на порции, става на чеснова майонеза, по-мека е и приятна, за всичко, салати, сосове и т.н, но е важно да престои, да подействат ензимите, за да не дразни стомаха.

Пробвайте. :)
« Последна редакция: Ноември 06, 2021, 20:22:44 от Maximus II »
Избрах! Но, народът не го интересува!

Памфуций

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1046 -: Ноември 07, 2021, 14:05:28 »
моят е подобен.
аза печени чушки умирам  :nuts:

И моят, само дето не е ползван през последните десетина години. Печем наведнъж голямо количество чушки (60-80 кг) на ламарина и това е.

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1047 -: Ноември 07, 2021, 14:10:57 »
И моят, само дето не е ползван през последните десетина години. Печем наведнъж голямо количество чушки (60-80 кг) на ламарина и това е.

иам традиционна пещ за гювечи и агнета фзадния двор, маоще не съм я пробвал, още повече, че нощем се ползва като дом за алехандро и беатриш  :0007:

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1048 -: Ноември 07, 2021, 14:14:02 »
Чушки печени, обелени, напъхани плътно в найлонови торбички, колкото са  нужни за едно хапване / аз броя х 2 на калпак / и във фризера. През зимата от фризера отиват в хладилника един ден преди приготвяне. Стават за салати, за мариноване с оцет, зехтин, чесън и копър, или за бюрек. Имам древно дървено хаванче с дървено чукало, не ме мързи да чукам, мързи ме да го мия и подсушавам. При мен чесънът за съжаление е символично количество в суров вид.
------
Аз за печени чушки не умирам, убивам за тях. :m1302:

Памфуций

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1049 -: Ноември 07, 2021, 20:43:52 »
Чушки печени, обелени, напъхани плътно в найлонови торбички, колкото са  нужни за едно хапване / аз броя х 2 на калпак / и във фризера. През зимата от фризера отиват в хладилника един ден преди приготвяне. Стават за салати, за мариноване с оцет, зехтин, чесън и копър, или за бюрек. Имам древно дървено хаванче с дървено чукало, не ме мързи да чукам, мързи ме да го мия и подсушавам. При мен чесънът за съжаление е символично количество в суров вид.

Точно така - почистени, опечени, обелени в кесета по 6 и по 10 - пълен фризер. Стигат точно до новата кампания в края на следващия октомври. Стават за всичко - за готвене, както и за салата с много чесън и магданоз (сори Ловък).

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 9200
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1050 -: Ноември 07, 2021, 20:48:23 »
 :th_up: за печените чушки!  А иначе, и тука някой правоверен се присмиваше на чушкопека...
Избрах! Но, народът не го интересува!

Памфуций

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1051 -: Ноември 07, 2021, 23:40:06 »
иам традиционна пещ за гювечи и агнета фзадния двор, маоще не съм я пробвал, още повече, че нощем се ползва като дом за алехандро и беатриш  :0007:

Такива екстри нямаме , та караме по-простично - неколко тухли, една ламарина и малко дърва правят чудеса. За "барбекю" просто сменяме ламарината с една изстрадала скара. 

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1052 -: Ноември 08, 2021, 11:40:58 »
Една родна телевизия беше направила  къде на шега, къде наистина анкета за най-уникалното нашенско изобретение, наистина неповторимо и разпознаваемо като само и единствено българско. Спечели чушкопекът. Заслужено, според скромното ми мнение. А спор няма, най-вкусни са чушките изпечени върху тенекия на импровизирано огнище. Ама който си няма двор...

Активен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1395
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1053 -: Ноември 08, 2021, 16:15:59 »
Една родна телевизия беше направила  къде на шега, къде наистина анкета за най-уникалното нашенско изобретение, наистина неповторимо и разпознаваемо като само и единствено българско. Спечели чушкопекът. Заслужено, според скромното ми мнение. А спор няма, най-вкусни са чушките изпечени върху тенекия на импровизирано огнище. Ама който си няма двор...
Ами между жилищните блокове  както беше някога - навремето като излезех на балкона на 7мия етаж да запаля цигара виждах по 4-5 огъня. Особено приятно беше след здрачаване - огньовете припламват и се носи аромат на печени чушки.... Но сега май междублоковите пространства са застроени.

Памфуций

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1054 -: Ноември 08, 2021, 20:34:48 »
Не е само затова. Влязаха в сила куп разпоредби срещу паленето на огън на обществено място.

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1055 -: Ноември 08, 2021, 20:40:19 »
Точно така - почистени, опечени, обелени в кесета по 6 и по 10 - пълен фризер. Стигат точно до новата кампания в края на следващия октомври. Стават за всичко - за готвене, както и за салата с много чесън и магданоз (сори Ловък).
А, що, на кой както му е вкусно.
Прочее, да се похваля - имам блага вест от Долината, Бахура тая година ще дойде по-рано от обичайното, Тъщата вече е купила червцата! :0007:

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1056 -: Ноември 10, 2021, 13:58:49 »
най-после и ние сложихме зелето :)))
казах на мъжа ми,че ще ни лишат от българско гражданство, ако нямаме бидон в мазето
е, избягнахме тази угроза
а вчера направих за първи път печена тиква със солени подправки, ами добре бе :thup:
баба ми готвеше тиква, но не си спомням рецептата, приличаше на мусака, със заливка

Активен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1395
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1057 -: Ноември 10, 2021, 14:13:11 »
баба ми готвеше тиква, но не си спомням рецептата, приличаше на мусака, със заливка
Предполагам, че е било: Тиква с ориз, мляко и яйца на фурна". Любимият ми бабин десерт ....някога, много отдавна преядох с него до такава степен, че нашите извикаха лекар  :nuts:
В нета има десетки рецепти за този  десерт, но в нито една от тях не видях една важна "гяволийка":
Почистената и нарязана тиква най-напред се леко се запържва, докато започне да поомеква. След това се кара по рецептите.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1058 -: Ноември 10, 2021, 15:40:20 »
Lillian с молба за рецепта на ''печена тиква със солени подправки'' Това, предполагам не е десерта с мляко, захар,ориз,щедро наръсен с канела отгоре, когато е готов, който май всички обичаме.

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1059 -: Ноември 10, 2021, 15:57:33 »
Здравче, видях го от тук:
https://www.youtube.com/watch?v=k28Oabfc2Ic
хареса ми,  аз обичам сладко- солени неща

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1060 -: Ноември 10, 2021, 16:01:20 »
Quote (selected)
Предполагам, че е било: Тиква с ориз, мляко и яйца на фурна
не беше десерт, готвеше се с лук и заливка
ще опитам да я възстановя, ще видим какво ще се получи
веднъж опитах май, но не стана както трябва
ама да кажа, че като дете не ми харесваше, винаги ми напомняше на никулденския шаран :)))

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1061 -: Ноември 10, 2021, 16:02:42 »
Одтиква стаа чудна крем супа  :bigok:

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1062 -: Ноември 10, 2021, 16:12:05 »
Лили, за видеорецептата  :thup: :))), гран мерси. Много обичам батати. Мисля, че е подходяща и за тях. С тиква ще пробвам непременно.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1063 -: Ноември 10, 2021, 16:13:13 »
Сарджънт, да. Със сметана за финиш.  ;)

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1064 -: Ноември 10, 2021, 16:18:41 »
И малце мента слагам, ма аз мента слагам насякъде  :bigok:

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1065 -: Ноември 10, 2021, 16:22:28 »
Не слагам мента, все по-рядко и гьозум. Една дружка ме светна за листата целина в яхнийката от зрял боб. Изсушила съм цял буркан. Да има. Хареса се у нас повече от подправянето с гьозум.

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1066 -: Ноември 10, 2021, 16:23:30 »
На гьозум съм свикнал од малък и си обичам

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1067 -: Ноември 10, 2021, 16:26:47 »
И аз. И изобщо не очаквах бобът, подправен с листа от целина, пресни, или сушени, да ми хареса толкова.

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2972
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1068 -: Ноември 10, 2021, 16:41:48 »
И аз. И изобщо не очаквах бобът, подправен с листа от целина, пресни, или сушени, да ми хареса толкова.
С девесил също е много хубаво.
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1069 -: Ноември 10, 2021, 17:54:15 »
Девесилът беше много уважавана подправка в дома на родителите ми, Бог да ги прости. Баща ми - запален любител въдичар беше способен да метне въдица и в улична локва. А за рибена чорба, миди и раци по-добро от девесила няма. Сега не ядем риба у дома. Няма кой да лови, никой от нас не обича да я чисти, замразена не обичаме, консерви мразя всякакви...Интересно, как се променят хората. Израснала съм с прясна риба, а последно ядохме на едно гости преди корона кризата. Домакинята се беше постарала с кауфландска пъстърва от развъдник, печена с масло и лимон във фолио и гарнирана с картофена салата. Класика.

Неактивен Shabaan_bin_Robert

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1489
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1070 -: Ноември 10, 2021, 17:58:12 »
Девесилът беше много уважавана подправка в дома на родителите ми, Бог да ги прости. Баща ми - запален любител въдичар беше способен да метне въдица и в улична локва. А за рибена чорба, миди и раци по-добро от девесила няма. Сега не ядем риба у дома. Няма кой да лови, никой от нас не обича да я чисти, замразена не обичаме, консерви мразя всякакви...Интересно, как се променят хората. Израснала съм с прясна риба, а последно ядохме на едно гости преди корона кризата. Домакинята се беше постарала с кауфландска пъстърва от развъдник, печена с масло и лимон във фолио и гарнирана с картофена салата. Класика.
И все пак след по-малко от месец е Никулден. Рибата си е класика за този празник.

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1071 -: Ноември 10, 2021, 18:14:39 »
А за рибена чорба, миди и раци по-добро от девесила няма.

Няма такова нещо! Девесилът е за риба. Мидите и раците искат копър. Те са измислени заради копъра. Така както свинското е измислено заради кимьона.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1072 -: Ноември 11, 2021, 14:05:43 »
Кимион - на зеле, прясно, кисело, постно, с пилешко, със свинско...Аз слагам умерено смлян кимион в каймата за кюфтета.
За копъра няма да споря. За вкусове не се спори. :smokin: Важното е готвещия да готви с кеф, после с кеф да храни и домочадието, и себе си. Пък ако ще да вари раците с канела.  :lol:

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1073 -: Ноември 11, 2021, 14:09:40 »
Стягате се за тържествен обяд след изборната победа, а? И на пиенето трябва да се обърне сериозно внимание. При тържествени случаи подхожда добро питие.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1074 -: Ноември 11, 2021, 14:27:42 »
Ами, не. Ще си бъде спокоен неделен обяд. И ми се иска поне тук да няма избори, вируси и прочие развалящи апетита и раздумката елементи.

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1075 -: Ноември 11, 2021, 15:17:17 »
Пак ще има наздравици, че сме заврели "политиците" в кучи гъз. А то всичко на нашия гъз се пише. Пардон! Пропуснах времето да се заема със страната и да въведа ред.

Памфуций

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1076 -: Ноември 11, 2021, 19:36:53 »
Девесил слагам редовно на бо, риби и рибешки чорби, както понякога и на агнешко - вместо джоджън.

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1077 -: Ноември 11, 2021, 22:34:27 »
рецептата с аспирина е за камби. инак-нещо като предястие с печен пипер(препоръчвам шуменска капия в оня неопределен момент между червена и зелена)
препичате филийка хляб за канапе. върху нея редите обеленият опечен получервен пипер.(посолете леко отвътре като махнете семкитя)тънък резен червен лук,ако желаете-няколко резена корнишон за "текстура" печена чушка-бяла шипка е добре. само махнете дръжката, резен белен домат от месест и сладък сорт. залейте с дресинг


за дресинга-вземате филия бял хляб и и накисвате във вода колкото поема,чашка олио(мяма нужда от зехтин)3-4 скилидки чесън,магданоз или зелен кориандър, един белен домат и правите с пасатора на майонеза. сол, захар и малко лимон-на вкус. поливате турнедото с чушки и поднасяте като солидно предястие с твърд алкохол (типа арак-пастис-мастика или грапа-ракия текила) или лека вечеря с розе. Евтино розе. Съставките не позволяват да различиш екстра върджин от рапица, кво остава да даимаш претенции за виното....

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1078 -: Ноември 11, 2021, 23:45:20 »
https://bg.culinaryfoodrecipes.com/7911859-shukrut-a-step-by-step-recipe-with-a-photo

киселото зеле поне от 15 години си го купувам от кварталният магазин. Човека , заедно с доматите си го произвежда сам, след консултации преди три петилетки почна да добавя червена  царевижа и има леко газиран вкус чорбата и ползвам преференции . горната рецепта също съм видоизменил . първо запичам свински джолан в гювеча без капак до златисто. после зеле . хвойна продават вече навсякъде.,не прекалявайте , вместо картофи-червено цвекло и вместо наденички-варено-пушена сланина  няколко парченца . тогава слагам капака и оставям за час  нещо като мелез с капамата  Става. сунгурларски или карловски мискет са идеални вместо ризлинг

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1079 -: Ноември 12, 2021, 16:41:59 »
Quote (selected)
киселото зеле поне от 15 години си го купувам от кварталният магазин
еми много е неудобно това, как можа да го кажеш пред хората :smokin: