Та затова и аз съм против канските писъци в средата на София относно насилието срещу жени. За насилието срещу мъже кога ще говорим
от кого? от жени ли?
защото вече говорим и за сериозно насилие над деца, но това не ви спира да упражнявате остроумието си върху темата
имам още един въпрос,надявам се да не се обидиш 67, против си да има протести в София, но против ли си протестите в Канада? защото чета,че там са много повече отколкото в България?
при нас проблемът едва започва да се изяснява ,ние едва сме го назовали, но щом вие ,хора образовани и напуснали нашия източен свят, сте толкова против един протест, на какво да разчитаме?
Не, не се обиждам ни най-малко. Аз съм против протестите в този им вид, защото освен малко шумене по площадите, нито в София, нито в Канада те не са решили ама нищичко! Значително повече влияние има дълготрайната политика. И в Канада има бити жени, но тук има при кого да си спасят кожите. Даже в нашето относително малко село има "сигурна къща", до която жената може да се добере с децата си по всяко време на денонощието. Тя се намира на гърба на полицейското управление и е по-добре охранявана от трезора на банката. Има програми за защита, смяна на самоличността, преместване в други части на страната (за късмет доста голяма и място за криене бол). Има телефонни линии за помощ, за съвет, за юридически въпроси. Тези телефонни линии са изписани едва ли не във всяка дамска тоалетна в неблагополучните райони, в училищата, в поликлиниките, в метрото, в автобусите. Има социални служби, които следят в болниците, лекарите докладват случаите на насилие, а ако пациентка дори доведена от мъжа си мъцне една думичка, до нея застава местната охрана (да, тя е въоръжена) и после дотичва полицейският екип и отвежда жената на сигурно място.
Не, и тук не винаги успяват властите да предотвратят нещастия - има и убити жени, и убити деца. Човешката природа е слаба, от неочаквано "превъртане" не е застрахован никой. Но има и механизми, които да направят така, че крайният резултат да бъде животоспасяващ в критичен момент.
А сега Фирмин да ми рече, каква е ПРОГРАМАТА на неговата партийна организация за дългосрочно решаване на проблема с битите жени, освен носенето на плакати с Джокондата с насинено око. Колко "безопасни къщи" се предвиждат, къде са разположени, как са разгласени, до степен на това жена в опасност да не се лута. Как се провежда агитацията сред полицията и "Бърза помощ", как се търси решение от юридическа гледна точка.
Щото един ден в годината да се вика на стъгдата - това всеки го може.