На дъската стана дума за Камен бряг и кой какво имение имал в региона.
Аз нямам имение там, но познавах много добре кметската наместничка на селото Добринка Ялнъзова.
Тези снимки са от 2007, когато с Н.П. Ради Найденов откривахме изложбата на българския австриец фотокраф-художник Юрислав Чарийски (родом от Добрич, син на военен летец и банкова чиновничка) - три години по-рано финансирахме ето тази негова изложба в Националната худаказемия
взето от тук
тукНа снимката виждате самодейния състав "Бабите от Камен бряг", пеещи в свободното си време местен фолклор. Това е церемонията по обявяването на Юрислав за почетен селянин на селото.
Благодарение на посланик Найденов през същата и през следващата година тези баби бяха поканени във Виена и изнесоха концерт в двореца Витгенщайн и в други зали. Помогна и Карл Блеха, бивш вътрешен министър и председател на дружеството за ... връзки.
Участваха и в един документален филм "Срещу течението" - от Русе на стар круизен кораб тръгва група български музиканти вкл. тези баби, след това качват група румънски цигани-музиканти, след това и унгарски цигани, австрийски, присламчват се французи и италианци и стигат до Пасау - интересно заснет филм, с много музика и импровизации и малко диалог.
А тази снимка ми е много мила - с тази баба беше удоволствие да се разговаря, възрастна жена, говореща на местния диалект, миличката.
...хубави времена бяха, не съм ходил отдавна, дано тези баби да са вдсе още живи, и самодейната група да я има след дмяната на кметъла.