Не, Жан не е член на БСП. Не мисля, че от последния път, когато се видяхме, нещо се е променило за него или в БСП - такова, че да си възстанови членството. Не ми се отчита, но, мисля, щях да знам, ако се беше случило.
Свалих си модераторските ръкавици, за да си го кажа.
Познавам Жан Виденов, тогава още комсомолски активист в Пловдивската Английска. Той ме е приемал в Комсомола. Вероятно единственият човек, който съм виждала, който не се отнасяше към този прием като към стадно преброяване на глави. Даже няколко човека отнесоха поправителен, което беше нечувано, хеле пък в Английската.
После за кратко работих под негово началство докато той беше в пловдивския окръжен комитет на комсомола. Достатъчно дълго за да запомня стила, достатъчно кратко инак.
Комсомолски секретар във ВМЕИ-то беше в онези времена нали се сещате кой, онзи с тапета. Аз му печатах съпътстващата документация за сдаване на архива нея година. Стила също помня. Общо нямаха с Жан по принцип.
Мина още време, по служба се запознах с хората, които представляваха окръжния комитет на тогава още БКП. Нито един от тях в момента не членува в нея. Та, когато Фирмин казва "опазихме партията", аз се сещам за Жан и за тях. Достойни хора, прилични хора, професионалисти, с чувство за хумор. До един извън партията. Преди седмица възропта и последният човек в Пловдив, който за мен олицетворяваше необходимостта от такава партия. Тя рече, този подарък на Баце да свалите Корнелия - без мен!
Фирмин, за разлика от Асол, аз съм човек външен. Онази партия, в която Жан Виденов направи отчаян опит да измъкне България от блатото, в което тя се давеше, умря, когато същата тази партия му спретна Виденовата зима. Неговото оттегляне беше надгробен камък, ръсене с босилек и каквото искаш. Много народ не го видя, а трябваше само да се сложат един до друг Жан и Сергей и щеше да стане ясно. Онази партия я няма, но и покой няма за нея.
Нинова се опита да възкреси бродещия вампир, окупирал мястото на лява партия с ляв уклон и леви избиратели. По едно време даже аз се замислих дали няма да успее, но нямаше достатъчно здрави части. Не че няма откъде да бъдат изкопани, но не става със сапьорска лопатка. Трябва градинарски търмък - кое да отсече, кое да загърли. Виж там, може и да намерите.