Firmin, защо мислиш, че ще загуби?
Краткият отговор е - защото аз няма да гласувам за формирана на този принцип листа. Но има и по-дълъг.
Да, мисля, че ще загуби. Янаки, с финеса на римски преторианец, и подаде меча да се прониже.
Самата идея за мрежа от "червени линии", която да филтрира представителството, е тактически погрешна. Когато догонваш противника, стремиш се да приобщиш, защото ти липсва необходимата за победа подкрепа.
С този подход БСП губи шанса да консолидира левите. Защото, определено, в България има леви, които не са част от черносотническата и хомофобска истерия срещу ИК.
С този ход БСП губи шанса да консолидира и себе си. Всички френетични аплаузи за решението на НС, които чета, съдържат поздравления за ... чистенето на партията. Но партийната "чистка" преди избори, в които догонваш, не допринася. Осигурява ти доминиране в партията, но не и над основния ти противник.
С този ход БСП тръгва на избори за ЕП, поставяйки за основа разграничаването си от ПЕС до степен на най-остра конфронтация, унизявайки председателя на ПЕС с невъзможен личен избор.
При всички възможни и обективни проблеми на ЕС, Нинова поставя фокуса върху ИК. Защото само това може да продаде на избирателя си. Нека не се лъжем - сред огромната част от членовете и симпатизантите на БСП прочитът на проблема с ИК е сведен до примитивна реликтова хомофобия. Това, заедно с латентния евроскептицизъм води до негативна кампания. Кампания срещу, не кампания за. Щото в такава кампания личният агресивен до арогантност стил на Нинова намира мястото си. Тя разчита на резонанс на гнева. Защото хората са гневни. Срещу ИК, срещу ПЕС, срещу Брюксел, срещу ГЕРБ.
Но Нинова надценява гнева в политическата ситуация в страната. Не че има малко гняв. О, не. Но това, което е повече от него, е недоверието. Личният рейтинг на Нинова, например, се срива с темп по-висок от този на Борисов. Времето тече и за нея с обратно броене. Видяхте данните.
В условията на недоверие хората търсят. Търсят и се оглеждат за алтернатива. Ако намерят, подкрепят. Нинова направи така, че създаде, чрез разделение и противопоставяне, за левите алтернатива - БСП или ПЕС. Ако се появи партия, която се позиционира като ПЕС-алтернатива за БСП, тя ще привлече подкрепа. С което ще намали тази на БСП, отдалечавайки я от ГЕРБ. С колко ли? Ще разберем по това колко ще е широка усмивката на Цветанов в НДК след вота.
Имам и други, не политически, а електорални аргументи за прогнозата си. Но имам нужда да проверя някои неща, за да съм сигурен. Засега ще си ги спестя тук.