Иначе идеята на Сашо Дончев е ясна - иска форум като на "Дневник".
Дали го иска или се получи неплавен преход към новата платформа - не знам.
Но май в още първото си съобщение там (в новия форум на СЕГА) посочих, че ще се получи като в Дневнки/Медияпул.
Т.е. евроанлантизъм + платени евро-писари.
То поначало, не само у нас,
основният конфликт на т.нар. СМИ е практическо пълното разминаване на редакционна политика и Форум.
Т.к. редакционната политика отразява единствено и само мнението на собственика, осъществявано от наемните му работници, то тя не би могла в никакъв случай да отразява мнението на читателите - образно казано - нито ситият на гладния вярва, нито гладният вярва на сития.
Доколкото имам поглед - съвсем бегъл, така и и по други форуми в политически издания по света - т.к. форумите обикновено изповядват доста по-различни виждания от собствениците, то съответно собствениците гледат по възможност (къде по-грубо, къде по-меко) да неутрализират форумите си.
Защо се прави - тук наблягам на нашата почва.
Появява се следната картина - евро-атлантическа редакционна политика, като се неутрализира "опозиционния" форум, то за повечето читатели (доста от тях само четат, но не пишат) се открива следната картина - единодушие на мненията на редакция + форум (съставен основно от платени писари).
И читателят, даже да е "опозиционно" настроен, остава с впечатление, че самият той нещо греши в преценките си, след като те се разминават радикално не само с мненията на редакцията, но и на форума (обществения глас).
В интерес на истината,
искам да го подчертая много дебело, модерацията в СЕГА е доста благосклонна (мека) според мен, макар да съм чувал и други мнения.