Авторските права на творците са такива когато са на лични носители.
Когато се публикуват във вестник, той става съпритежател на правата.
Авторските права са права, принадлежащи само на авторите, когато са регистрирани по надлежния ред, носитеилят (каквото и да значи това) няма значение.
Вестикът не може да е съпритежател на правата, той може да има издателски права, които са различни от авторските.
От самото съобщение става ясно, че иде реч за "издателските права" - затова посочват "...без разрешение на СЕГА АД".
За останалого Принцът е цитирал съответния параграф от закона.
само малко да поясня, щото някога това го учих, и по спомени, щото повече съм се занимавала с правата на индустриална собственост.
Авторските права са комплекс от права. Издателските са част от този комплекс. Има разлика между "право на авторство" и "авторско право" - първото е част от второто. Правото на авторство е лично и непрехвърляемо, то възниква със самия факт на създаване на обекта на тоя род права- показва кой е физическия автор на нещото си. Всички останали права авторът може да прехвърли на трето лице- правото на разпространение, тиражиране и пр., срещу възнаграждение.
Поначало целия комплекс авторски права защитават притежателя им от непозволено използване - а това основно ще рече, че използването трябва да е с комерсиална цел - например тиражиране на нещо с цел продажба, и печалба. Използването за лична цел ако не е комерсиално, не се брои за непозволено.
С ерата на интернета, нещата доста се усложниха, щото непозволеното разпространение трудно се контролира, обаче доколкото знам все още няма нещо конкретно по въпроса. Има някаква европейска директива, обаче още не е приета и не е част от законодателството. Имаше някакви спорове точно по повод журналистиката и медиите.
а за статиите от вестниците- авторските, там не се знае кой притежава правата, щото авторите може да са ги отстъпили на издателя, това се урежда в договор между тях.
Мисля, че засега не е време да се притесняваме за авторските права, поне докато не приемат оная европейска директива и не стане част и от нашия закон.
Впрочем, новините са изключени от обектите на закрила