Сори! Май още не съм се събудила напълно ...
А за коняка, нямам спомен да е бил някога забраняван в България като географско наименование – както шампанското!
Като професионалист в горната област, да ви обясня следното - странно е не решението на Путин (глупаво, временно, явна демонстрация до какво могат да доведат "санкцииге"),
странна е френската реакция - по силата на Мадридския договор от 1891 само определени вина, произведени по определена технология и на определено място могат да носят това име, страна по този договор е Република Франция (не фирмите, собственици на търговските марки) и е редно френската република да реагира. Мързи ме да ровя дали Руската Империя се е присъединила, мисля, че да, което улеснява задачата на франсетата, ако поискат...
И малко информация за нашата родина - до началото на 70-те и ние произвеждахме шампанско и коняк, след началото на разведряването и развитието на икономическите връзки НРБ препотвърди двете конвенции и "Преслав" стана бренди, "Искра" стана пенливо вино, при двете германски държави беше малко по-сложно, но и те преминаха към "Sekt" за местното производство, руснаците също вече произвеждаха "игристое" - и така до преди няколко дни.
Казвам, че НРБ препотвърди, защото по царско време сме подписали съответните договори, след войната се отмятаме, и така до 70-те...
По-старите (Пепи) сигурно си спомнят, че през 60-те и началото на 70-те по магазините се продаваше "Коняк Екстра" и сливова ракия, гроздовата беше дефицитна, водката се появи около 1972 и беше скъпичка- струваше 1,72 с бутилката, ама това е друга тема...
Хубаво е да се чете, то сляпото окато прави...