Разединяването на ЕС и Русия не е цел на Путин, а на англосаксите. Явно това е цената която трябва да плати доброволно малоумна Европа - чрез предизвиканата в последствие икономическа криза, за връщането на Украйна в орбитата на руското влияние. Днес отново ми дойдоха такива мисли, според които сме свидетели на договорка между САЩ и Русия, при която Украйна се върща обратно под влиянието на последната, за сметка на засилване на разделението и прекъсване на връзките между ЕС и Русия.
Трудно за реализиране ми се вижда това -
Няма как Украйна да я върнат в руската орбита, батальоните на десния сектор бяха интегрирани в украинската армия, антируските сентименти в някои части на страната са силни, на самата Русия не й трябва такава Украйна (една част може).
Трябва икономическите проблеми да станат нетърпими, че един преврат в Киев да потърси някакъв modus vivendi с големия съсед - как, под каква форма, кога и дали това ще стане (ще го позволят) не знам.
Разпадането на ЕС също не го виждам, самият договор не предвижда такава възможност, отделяне на някои държави е възможно, но трудно и бавно, вероятно и икономически неизгодно. Зависи какво ще стане във водещите страни - ФРГ, Фрация.
Във Великобритания вече има публични недоволства от излизането от ЕС, англичаните вече "не предат" при определяне на европейската политика.
Икономическите им проблеми бавно, но непрекъснато се увеличават, недоволството също.
Остава икономическата криза в Европа - възможна, вероятна, очаквам при очертаваща се такава сътрудничество между ЕС и Русия да се възстанови и развие. Кога също не знам дали ще го доживея.
Става интересно, да видим и доживеем.