не съм го проверявала
"Днес цял ден четох вестници" (с) Записки на един луд, Н.В. Гогол.
Първо, "The Hill"от 21.04.2022 - Yellen: European ban on Russian energy may do more harm than good , където министъра на финансите на САЩ Джанет Йелен с горчивина въздиша, цитирам изнесеното в заглавието: "Европейските санкции върху руските енергоресурси може да предизвикат повече вреди отколкото ползи". Не става ясно за кого са ползите и за кого вредите, обаче...
И после една стара статия на Блумберг от 1-ви април озаглавена простичко "Putin May Collect $321 Billion Windfall If Oil and Gas Keep Flowing" "Путин може да получи 321 милиарда долара ако нефта и газа продължат да текат". Там още присъства и думата "непредвидени", или "паднали от небето", но нея няма да я превеждам, щото за някого непредвидени, за някого предвидени.
Третото което прочетох, беше един доклад на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA): "Financing Putinʼs war on Europe:
Fossil fuel imports from Russia in the first two months of the invasion", "Финансиране на войната на Путин срещу Европа (sic!): Вносът на изкопаеми горива от Русия през първите два месеца на инвазията".
Един виден диванен експерт като мен даже без да чете самите статии, само по заглавията вижда, че работата съвсем не върви натам накъдето я мислеха нашите управници. Колкото повече санкции налагат Америка и ЕС толкова повече пари получава Русия.
Смятано от 24 февруари насам, Русия е продала на ЕС енергоносители на сума 44 милиарда долара, което е два пъти повече отколкото за същия период през миналата година. Или с други думи, НИЕ СМЕ ПЛАТИЛИ ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ от миналата година.
Доставките на втечнен газ са се увеличили с 20% (с какво мислите Полша си напълни хранилищата?), на тръбопроводен, с 10%. Доставките на нефт са намалели с 20%, а на въглища с 40%, но в резултат на увеличението на цените Русия е получила повече пари отколкото миналата година.
А да не говорим за увеличените доставки на трети пазари: на втечнен газ с 80%, на въглища с 30% и на нефт с 20%.
И ся след цялото това четене, имам две питанки: "кой на кого наложи санкции" и "оти го ручааме жабето?"