За манталитета на съвременните българи по-добре да не говорим... Един лек офтопик. Напоследък съм на вълна военна документалистика , и след като съм изчел сума автори , "открих" страхотен английски историк Антъни Бийвър . Оказа се че това е "тежка артилерия" на британската военна историография . Експерт по ВСВ ( има фундаметална трилогия за нея, плюс "Падането на Берлин" , "Битката за Сталинград", както и отличната "Гражданската война в Испания") . Прекарал е години в архивите на Великобритания, Германия, Швеция ... и особено много време в руските архиви. Създал много лични приятелства с руски историци, което му помага да вникне дълбоко в темите. Изключително обективен ( по английски стара школа ) , джентълментски , не спестява критичните елементи , факти и моменти за СССР . В същото време отдава дълбок респект на "Рус Иван" , обикновения солдат ! Неговия морал, патриотизъм и непознатата на запад жертвоготовност... Та сега чета "Битката за Сталинград" , където още в уводните части , нахлуването на 22/06/1941 , суматохата и бордела в съветските редици , паниката в Кремъл , сталиновия ступор в началото ... има един епизод, свързан с България ! Някъде юли 1941 , немците настъпват повсеместно, разсичат съветската отбрана, обкръжават и пленяват над 2,5 милиона съветски бойци, унищожават над 4000 съветски танка (повече от всички танкове на Вермахта !) , ликвидират 90 % от съветската бойна авиация ... Сталин наистина е в паника и има признаци на малодушие ! Привиква най-най-най близките си хора. Калинин, Молотов ... Поставя въпросът "Какво да направим за да спасим Москва, да спасим СССР ? Да вземем пък да дадем на Хитлер цяла Украйна (житницата) и цяла Прибалтика , пък дано се спре ? " . Другарите на Сталин са съгласни. Но как да се влезе в контакт с омразния фашистки агресор ? Сещат се , че има хитлеров формален съюзник, който не участва в нашествието - България ! Освен това дипломатическите отношения не са скъсани ! Викат посланник Иван Стаменов и му задават въпроса, би ли съдействал за установяване на контакт с Берлин за сондажи за примирие с Хитлер ? Най неочаквано за Сталин , Стаменов категорично отказва ! Заявява - "Дори СССР да отстъпи до Урал, аз като българин ЗНАЯ , че вие ще спечелите войната ! " Това е положението, такова е било преди 80 години, такова трябва да е и сега. Респект за такива като Стаменов !