80-84 г работех в търговското ни представителство в Москва. Живеехме близо до посолството.
Руснаците си имаха различна от нашата система от магазини и снабдяване - напр. в нормалния супермаркет, приличащ на нашите не продаваха прясно месо, нито риба.За това се ходеше в специализирани магазини.
Т.к. и в Москва и в Ленинград и в Рига съм бил - разлика не видях, освен, че в Рига беше по подредено и излъскано.
Така - колбаси си имаха 2-3 вида пресни, сосыските бяха истински и доста добри.
Сухи колбаси имаха само 2-3 вида техни, Докторская беше нещо като нашия шпек. Имаше доста представителни магазини на соцстраните, където също се продаваха приятни неща, но това е друга тема.
Месните магазини през голямата част от деня наистина бяха празни или почти празни, а и там не се вършеше търговията с месни продукти - като влезеш в някаква служба и отидеш в магазина и вътре - разбираш за какво иде реч. Има доста голямо разнообразие, но от там могат да си купуват само служителите на съответната организация, завод, служба и т.н. и това ставаше обикновено със "заказ" - заявяваха си какво искат и им се доставяше на следващия ден.Месните магазини по улиците обслужваха главно приходящи в градовете или такива несретници като горния малоумник.
Последните налитаха на тумби сутрин с електричките и изкупуваха всичко що има в заредения месен магазин, за тях и съседите си по селата. Имах чувството, че си имат дежурни хора, които пращаха на покупки. Чудех се защо се влачи всичко в Москва примерно, а сетне трябва да се връща пак по селата, но това си бяха руснаците.
Цени - 1.90 р. беше свинското, 2.10 беше говеждото, при заплатите от най малко стотина и нещо рубли и последния руснак можеше да купи около пеесетина кила месо месечно.
И аз съм купувал от такива магазини - до към обяд, ако има време и съм забравил нещо - иначе - заказ!
Пилешко си имаше, беше под две рубли и се продаваше два вида - импортная и российский, като импортнная си беше точно същото като опаковка - бройлер който си ядем и сега, а местния бяха едни пилета, не знам защо с много източени шии, с глави и крака и недооскубани, но съм купувал и от тях, макар че трябваше да ги прекарвам на газовия котлон за допълнително пърлене, нооо- превъзходен вкус.
За малоумника - organic!
Рибни магазини - че става дълго - отядохме си на сом /жив, гонех го из ваната да го утрепа/ на смешни цени, а и на други риби които обикновено тук ги нямаше.
В суперите си имаше всичко - но наистина в ограничен асортимент - по няколко вида от продукт.
Хляба само бе 5-6 вида, прекрасен и доста по добър от избора в БГ по това време.
Мляко - също, искаш по маслено - сливки и т.н.
Брынза болгарская си купувах кога дойде партида изгответа с овче мляко, щото там не разбираха краве - овче, разбираха от масленост и тогава зареждах хладилника с 4-5 кг., щото следващата добра партида - след около месец.
Иначе си имаше постоянно, но от краве мляко, а тогава такива не ги ядяхме.
Както и останалите хранителни продукти, перилни препарати имаше си доста вности, сапуни, пасти за зъби - колегите командировани си купуваха с кашончета Fa, Colgate, Palmolive струващи стотинки и носеха в БГ за дребни подаръчета на приятели.
Противно на изтърканите глупости за Тройной /продаваше се и такъв/ си имаше доста вности "духи" на малко по скъпи за руснака цени, но имаше.
Пиене - Chivas Regal 700 12 год. беше 11 рубли, Паспорта - 9, столичная 6, московская 4.70, Пшеничная - 6.
Коняците ни всички четири вида тогавашни - съни, плиска, преслав, поморие - половинката струваше 6 р. без значение на марката. И ги имаше.
По представителните магазини на соцстраните /нашият беше Варна/ си имаше секкви техни питиета, Цигарите на БТ бяха 55 коп.
Няма да се разпростирам за инструменти - бол и без пари, но пък дрешки - ограничен избор.
Нищо от това не смущаваше руснаците, но и не се интересуваха - писал съм - вырезка говядина /рибица/ - 2.40 р. килото, сцепва се на две, мерудии, притиска се два дни и се окачва на балкона да съхне две седмици.Пъстарма - чудо, черпя съседа - ъммм, вие имате хубави колбаси, обяснявам му, гледа ме недоверчиво и така и не си направи труда. И друго съм писал, минава нашенец през Москва, женен за рускиня Ярославл, напълнил нашия цяла раница с "мерудии", отива да колят голямо прасе и ще им показва кое, що.
Полета му до там обаче закъснява и като пристига на място - ония направили шопара на 4 парчета, всичкото карантия - на псетата и вече пиени!
Това си бяха разбиранията на руснака, това си харесваха, ако нещо не е дефицит - не му обръщаха внимание и т.н.
Льольото от по горе влязъл и видял???
И извод направил за силата на дадена страна. Само че дали живееха в комуналка или в нормално жилище, руснака плащаше около 1 рубла /една рубла/ комунални разходи - ток, газ, вода, на много бензиностанции колонките бях през 5 литра деленията, здравеопазването - перфектно и безплатно, детските заведения - също, образованието изключително добро и също безплатно, грижата за децата и подрастващите изобщо - школи и т.н. изключително добро.
Е, не караха мерцедеси!
Сега и аз ще се изцепя, щото не съм бил в САЩ 20 дни а ми се събира 14 месеца в последните 20-на годинки.
Детска градина - $3-3500 на дете, бавачка ако е за цял ден - пак толкова.
Наем /знам за NYC- Куинс или Бруклин и Boston/ апартаментче около 60 квадрата - $3700, паркинг за колата извън центъра - $450-500, почасов в Манхатън - $40-50, хляб 450 г. $"5, месо /има голямо разнообразие/ обикновено от $20-30-40 паунда, има и нагоре, мляко 2л. $4-4.50.
Информация за вадене на ректирал кътник имам много стара, отпреди 15 г. - $ 6000. И само да не започнат да ми обясняват за осигуровки!
Повечето компании са мноого оскъдни, а за зъби, кожни и очни заболявания - направо изключения.
А, преглед при лекар /свободно - прослушване на гърдите - $360/ при консултант от по голяма величина /час консултация - $600 и нагоре/.
Година в приличен университет - $35 000 и нагоре.
Кво му плащаш - е може ли да е силна една страна, извършваща геноцид дори и на собственото си население?
Ай стига толкоз.