Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Декември 27, 2024, 20:15:05

Автор Тема: Русия (Re: Russia)  (Прочетена 3105468 пъти)

Accipiter, Imko1, Звездоброец и 353 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Aсол

• Just Member
  • Коментари: 5408
    • Профил
Re: Русия (Re: Russia)
« Отговор #35400 -: Декември 23, 2024, 16:12:20 »
Апропо!Балмалюха, ти спомни ли старите приспособленчески пътища? Кво става с хладилника ти,пълниш ли го, или чакаш нови постъпления?

Неактивен Aсол

• Just Member
    • Профил
« Отговор #35401 -: Декември 23, 2024, 16:15:09 »
Има нещо много лощо. Вие сте всичките осветени и на показ. И аз, лично, нямам никакви причини да не ви осветя

Неактивен Aсол

• Just Member
    • Профил
« Отговор #35402 -: Декември 23, 2024, 16:25:36 »
Айфончик си дава мнението за нещо което не разбира. За руският патриот - Сталин. Диктатор, да, но им остави държава. Тези след него я просраха. Всичките, до един.
Сталин след 2 години обърна войната при Курск, а сегашният юда 5 месеца не може да изпъди укрите от Куркска област.
Седемдесет години след смъртта на Сталин, западът се страхува, че може да появи друг като него. Такъв, който не могат да купят.
Айфончик е пудел, ако беше останало до него щеше да провали и 2008 г войната в Грузия. Добре, че беше шефът на 58 армия генерал Хрульов, да вземе бързо и адекватно решение. Същата 58 -ма армия с ген. Попов която отби контранаступлението на ВСУ в Запорожие.
Сталин е "self made man", a сегашният господар на Кремъл е назначенец на "семейството" Нали има разлика?
Айфончик не разбира думата “държавник" - Statesman.
Бъч, като информиран сталинист съм напълно съгласен с теб - вече ставаме двама сталинисти тук, липсва ни трети, за да направим истинска ячейка!?!
Кого да вербуваме? Или да чакаме някоя доброволка?

И аз съм сталинист, роден 1970 година
Моят дядо е бил артилерист пред втората фаза на войната, в състава на трети украински фронт. Върнал се е след Австрия след година и половина и баба ми е запознавала баща и син. Син, роден през 1941 година - това е баща ми. Тате и до ден днешен сънува летящите ви крепости. Тогава е бил на 3 годинки. Още ги помни

« Последна редакция: Декември 23, 2024, 16:33:16 от Aсол »

Неактивен Maximus II

• Just Member
  • Коментари: 9275
  • Fuck the EU
    • Профил
« Отговор #35403 -: Декември 23, 2024, 17:18:45 »
Сталин след 2 години обърна войната при Курск, а сегашният юда 5 месеца не може да изпъди укрите от Куркска област.

Че защо му е да бърза, да хвърля жива сила на фронта, която да загива, времето работи за него:
Depression, Debt, Default & Destruction in 2025 -Martin Armstrong
Колкото по-голямо е богатството, толкова по-кърваво е престъплението, което го се създало.

Неактивен Aсол

• Just Member
    • Профил
« Отговор #35404 -: Декември 23, 2024, 17:49:50 »
Новият ред идва, с емоции и кръв,но това е най-важното нещо на света
https://www.youtube.com/watch?v=nUJxQDkXZoY

Активен buratinob

• Just Member
  • Коментари: 25872
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
« Отговор #35405 -: Декември 23, 2024, 18:36:34 »
Quote (selected)
Новият ред идва
Не знам дали е добре да се радваме на нов ред или на ново прасе, щото... :)))
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен Aсол

• Just Member
    • Профил
« Отговор #35406 -: Декември 23, 2024, 19:03:35 »
 Не се радвам. Искам смисъл в осатъчната част на живота ми. И със сигурност  - за детето ми. А смислът  е мното ясен, какъв е вече

Неслучайно пуснах клипа по-горе. Онзи народ е от Господ  познат. Болше ничего не надо- тебя люблю!
« Последна редакция: Декември 23, 2024, 19:10:06 от Aсол »

Активен фелдкурат Ото Катц

• Just Member
  • Коментари: 1774
    • Профил
« Отговор #35407 -: Декември 23, 2024, 19:10:03 »
Айфончик си дава мнението за нещо което не разбира. За руският патриот - Сталин. Диктатор, да, но им остави държава. Тези след него я просраха. Всичките, до един.
Седемдесет години след смъртта на Сталин, западът се страхува, че може да появи друг като него. Такъв, който не могат да купят.
Айфончик е пудел, ако беше останало до него щеше да провали и 2008 г войната в Грузия. Добре, че беше шефът на 58 армия генерал Хрульов, да вземе бързо и адекватно решение. Същата 58 -ма армия с ген. Попов която отби контранаступлението на ВСУ в Запорожие.
Сталин е "self made man", a сегашният господар на Кремъл е назначенец на "семейството" Нали има разлика?
Айфончик не разбира думата “държавник" - Statesman.
Бъч, като информиран сталинист съм напълно съгласен с теб - вече ставаме двама сталинисти тук, липсва ни трети, за да направим истинска ячейка!?!
Кого да вербуваме? Или да чакаме някоя доброволка?

====

Няма нужда никой да вербовате. Просто по дифолт мен ще ме коопти аате.  Още повече, че с Бъч сме former "brothers in arms" from Red Hill Command Post.
....значи, до тук сме двама декларирани сталинисти (с Бъч), един кооптиран по подразбиране и една млада дама, която не се е обявила категорично - почти четирима! И Бъч не се е обявил еднозначно но коментира в правилната посока .... Бъч, обади се, не се бой, твоите хора не те бройкат, пък и какво от това, нихната!?!
Като си спомня само, в покойния форум само първия ден в ячейката бяхме с Башева, НС и още двама-трима, а тук - срамна работа, та, да продължаваме ли.
“Когато думите изгубят значението си, хората губят свободата си.” Конфуций

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #35408 -: Декември 23, 2024, 19:10:26 »
Единственото сигурно е че тези след нас ще живеят в различен свят, както ние жиивеем в различен от този на родителите ни.
Различен, значи различен, не по-добър.
Добрата вест е че тия след нас са по-млади и по-адаптивни ( каквито бяхме ние в нашето време) и ще трябва да се оправят.

Неактивен дедо Барми

• Just Member
  • Коментари: 1763
    • Профил
« Отговор #35409 -: Декември 23, 2024, 19:16:43 »
Здравей, Асол...
Както казах - преди няколко дни с един друг форумец похортувахме, и се отдадохме на спомени за Форума.
Поменахме и Дорис... Бог да я прости... та той ми зачекна любопитството и хвърлих едно око тъдява...
Какво да ти река - pierced bagpipes... и върли последователи на Параграфа...
P.S. Весели празници на фамилията :ok:
Sine Borisov ... in stilo Borisov

Активен Nor1

• Just Member
  • Коментари: 8145
    • Профил
« Отговор #35410 -: Декември 23, 2024, 19:38:18 »
Цитат на: фелдкурата
значи, до тук сме двама декларирани сталинисти (с Бъч), един кооптиран по подразбиране и една млада дама, която не се е обявила категорично

Аз също.
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Неактивен Aсол

• Just Member
    • Профил
« Отговор #35411 -: Декември 23, 2024, 19:39:10 »
Здравей, Асол...
Както казах - преди няколко дни с един друг форумец похортувахме, и се отдадохме на спомени за Форума.
Поменахме и Дорис... Бог да я прости... та той ми зачекна любопитството и хвърлих едно око тъдява...
Какво да ти река - pierced bagpipes... и върли последователи на Параграфа...
P.S. Весели празници на фамилията :ok:

Здрасти Барми, добре дошъл в моя свят. Аз остарях, но ти повече. Ти си разумен човек и нямам съмнение, че навреме ще се ориентираш. Аз винаги съм уважавала интелигентните си противници. Ноо, което не е позволено на юпитера/трябва да работим с достоверни мащаби/, не е позволено на сюрията от магарета. Весели празници и всичко хубаво и на твоята фамилия! Ся, ще те спъна - моето наследство е същото като мен, а ти пророкуваше друго. Даже нещо по-лошо, моето наследство е склонно да те похарчи тутакси, без моите демократични сантиментип
п.п. Аз изключително много уважавам историята и я смятам за наука
« Последна редакция: Декември 23, 2024, 19:54:34 от Aсол »

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #35412 -: Декември 23, 2024, 19:45:53 »
значи, до тук сме двама декларирани сталинисти (с Бъч), един кооптиран по подразбиране и една млада дама, която не се е обявила категорично

Аз също.
Сталинистите сме като ято!
Проскубани патици. :t0328:

Неактивен Aсол

• Just Member
    • Профил
« Отговор #35413 -: Декември 23, 2024, 20:06:16 »

Аз също.
Сталинистите сме като ято!
Проскубани патици. :t0328:

Грешиш. В Русия рейтингът на Сталин е по-висок от този на Путин. А на Жириновски посмъртно е равен на този на Путин. Русия се е събудила за война и е на воинни релси. Само местните нижощества се занимват с "геополитически анализи" и каканижат простотии и договорняци.
п. п. И за да стане още по-смешно - рейтингът на Сталин е убийствено висок във всичките бивши републики на СССР. За окроиното няма данни, но това е очаквано. Там няма дори нормална стастика. Забележителното е, че всички бивши републики на СССР бягат като дявол от тамян от окраината

Неактивен Zmeja

• Just Member
  • Коментари: 2771
    • Профил
« Отговор #35414 -: Декември 23, 2024, 20:11:33 »
Сирените оповестяващи смъртта на Сталин ме завариха на ул."Алабин", точно срещу Съдебната палата. Всички хора и превозни средства замръзнаха. В очите на много от хората около мен се появиха сълзи. Аз лично имах чувството, че светът май свършва...

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #35415 -: Декември 23, 2024, 20:14:21 »
Quote (selected)
В Русия рейтингът на Сталин е по-висок от този на Путин. А на Жириновски посмъртно е равен на този на Путин. Русия се е събудила за война и е на воинни релси.
Имало едно време едни кръстоносни походи. Населението било на военни релси. Рейтингът на папа Урбан бил почти като на СталинИсус. Обаче ПутинУрбан не бил Исус.

Неактивен Aсол

• Just Member
    • Профил
« Отговор #35416 -: Декември 23, 2024, 20:21:39 »
Quote (selected)
В Русия рейтингът на Сталин е по-висок от този на Путин. А на Жириновски посмъртно е равен на този на Путин. Русия се е събудила за война и е на воинни релси.
Имало едно време едни кръстоносни походи. Населението било на военни релси. Рейтингът на папа Урбан бил почти като на СталинИсус. Обаче ПутинУрбан не бил Исус.

Виж, аз познавам много от тези хора. Те са тръгнали напред и ако Путин се опита да им попрчечи, просто ще го прегазят. За т.нар запад няма по-добро от Путин, но очевадно не могат да го разберат. Защото следващият ще бъде Дюмин, а там нещата доста ще загрубеят
п. п. Много ми е интересно . всички се занимават с геополитика, чертаят планове, но реално не знаят кой кой е в Русия. Удивитлелно късогледство
« Последна редакция: Декември 23, 2024, 20:26:46 от Aсол »

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #35417 -: Декември 23, 2024, 20:51:21 »
Quote (selected)
Русия придоби бази в Сирия още през 2015 г. Оттогава се появиха много нови оръжейни системи, включително стратегически. И е напълно възможно въвеждането в експлоатация на тези оръжия, както и непосредствените планове за снабдяване на войските с нови, все още неизвестни системи, като се започне от „Орешник“, вече да не прави базите в Сирия толкова необходими за стратегическата отбрана на Русия. Има и други методи. Разбира се, би било хубаво Руската федерация да има тези бази - но те вече губят изключителното значение, което имаха преди.
https://pogled.info/svetoven/kedmi-razkri-tainata-na-ruskite-voenni-bazi-v-siriya-sega-rusnatsite-diktuvat-usloviyata.176911
Тоя ме цитира буквално.
Дали да не си поискам част от хонорара? :giggie:

Неприятно е, но закономерно.
Асад получи сериозна подкрепа от РФ и Иран, реши че те ще го пазят вечно и е достъчно да пази това което има.
Армията на Сирия се занимаваше предимно с полицески функции вместо да се опита да върне заетите от ислямисти територии.
Полюсите затова са полюси защото са позиционирани в една точка, не покриват всичко.
Ново разделение на света, всеки да се оправя в двора си и около него.
Близкият изток доскоро "център" вече е периферия, куфар без дръжка.
Петрол и газ САЩ и РФ имат в достатъчни количества за собствени нужди, даже изнасят.
РФ е капиталистическа/прагматична, не е СССР със силен идеологически профил.
Средното море, някога изключително важно вече е мъртво.
Северната му част умира в прегръдките на ЕсЕс, южната беше разрушена с "арабските пролети", ще трябват десетилетия да върне човешкия си облик.
САЩ полека се изтеглят или ги изтеглят от региона, защо РФ трябва да се натриса на това минно поле.
Видяхме го в Афганистан - американците скочиха да заемат това което руснаците изплюха и непрокопсаха.
Руската база е остатък от едни други времена на противоставяне, помръкващ символ.
Безперспективна военна единица за разлика от перспективните оръжейни системи.
Доста скъпо съоръжение, единствено с имиджови функции.
В предишните войни е било важно да си морска сила, светът е функционирал основно на морските пътища.
Сега армадите със самолетоносач са повече проблем ( да ги опазиш ) вместо вдъхваща страх военна единица.
Войните се изместиха в орбита (спътници и балистични ракети) и под водата - всякакви "Посейдони" с екипаж или без.
П.П. Забравих, сега РФ укрепва връзки със съседа си Афганистан, вместо да пилее ресурси през девет планини в десета.
Да му мисли Мадуро, ако не си оправи бакиите също ще бъде оставен на стихиите.

Неактивен lucho

• Just Member
  • Коментари: 11760
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #35418 -: Декември 23, 2024, 20:52:14 »
Аз също.
И аз съм сталинец, а още повече червенковец, въпреки че (или може би точно поради това, че) не съм бил роден още, когато Червенков са го свалили от власт.

Неактивен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #35419 -: Декември 23, 2024, 20:57:26 »
Ееехх... тюуу... язък... що не съм русиянин:
ДУМ РФ опубликовало текст фетвы о разрешении многоженства
"В пятницу, 20 декабря заместитель председателя ДУМ РФ Ильдар Аляутдинов опубликовал текст фетвы (богословского заключения), посвященной проблематике «многоженства в мусульманском сообществе России».
Аляутдинов много се е разпищолил и е крайно време някой да му свие сармите, защото работи против стабилността на руската държава.
Свиха му ги:

Генпрокуратура внесла представление председателю ДУМ РФ в связи с религиозным предписанием, допускающим многоженство
Quote (selected)
В документе отмечается, что богословское заключение Совета улемов Духовного управления мусульман России от 17 декабря под названием «Проблематика многоженства в мусульманском сообществе России» противоречит действующему законодательству и основам государственной семейной политики, направленной на сохранение и укрепление традиционных российских духовно-нравственных ценностей.

В Генпрокуратуре подчеркнули, что Семейный кодекс Российской Федерации не допускает заключение брака между гражданами, если один из них уже состоит в другом зарегистрированном браке. Кроме того, федеральный закон «О свободе совести и о религиозных объединениях» устанавливает, что религиозные организации могут действовать в соответствии со своими внутренними установлениями, если они не противоречат законодательству России.

Учитывая изложенное, Генеральная прокуратура потребовала от председателя Централизованной религиозной организации Духовное управление мусульман Российской Федерации устранить нарушение российского законодательства.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #35420 -: Декември 23, 2024, 21:13:41 »
Quote (selected)
Връчиха ли на Кадиров „ключа“ от Сирия? Какво се случва зад кулисите на преговорите? Версията на Атаев
https://pogled.info/svetoven/vrachiha-li-na-kadirov-klyucha-ot-siriya-kakvo-se-sluchva-zad-kulisite-na-pregovorite-versiyata-na-ataev.176941
Мирише на пазарлък.
Аз на тебе Сирия, ти на мен многоженство.

Неактивен Фют

• Just Member
  • Коментари: 2263
  • No complain no explain
    • Профил
« Отговор #35421 -: Декември 23, 2024, 22:13:57 »

Ти пък къде се навираш на стари години. :t2618:

Весела коледа на всички грегорианци-католици, на юлианците- правоверни, догодина.
Мир и разбирателство, поне в семейството.
Амин и наздраве  :t0328:

Неактивен Aсол

• Just Member
    • Профил
« Отговор #35422 -: Декември 23, 2024, 22:40:46 »
Quote (selected)
Връчиха ли на Кадиров „ключа“ от Сирия? Какво се случва зад кулисите на преговорите? Версията на Атаев
https://pogled.info/svetoven/vrachiha-li-na-kadirov-klyucha-ot-siriya-kakvo-se-sluchva-zad-kulisite-na-pregovorite-versiyata-na-ataev.176941
Мирише на пазарлък.
аможем просто да хвърлим няколко глави в торба. Това вече се е случвало и е удивително добра източна практика. Восток - дело тонкое
п. п. Между другото е адски тъпо да развяваш Кадиров за многоженство. същият е женен за гадже от гимназия и до ден днешен нищо не се е променило. Дори това важи за целия чеченски елит. Глупостите са си глупости, реалността е важната

Неактивен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #35423 -: Декември 24, 2024, 21:11:40 »
Подробности гибели т/х "Урса Майор" в Средиземном море
Quote (selected)
"Судно шло с проектным коммерческим грузом из Санкт-Петербурга во Владивосток с двумя тяжеловесными портальными кранами Liebherr, трюмными крышками для строящегося атомохода и прочей коммерцией.

Груз предназначался для стркуктур Росатома и Газпромнефти и это был холодный расчёт тех, кто совершал диверсию - уничтожить флагманское грузовое судно Министерства обороны РФ, да ещё и с таким серьёзным грузом, который ввиду санкций не восстановить и не купить. Это была хорошо спланированная атака и она, к сожалению, удалась – погибли 2 члена экипажа, судно и ценный груз".

Откога трябваше да обявят Украйна за терористична държава!!!

Неактивен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #35424 -: Декември 25, 2024, 19:14:09 »
Против руския кораб „Урса Майор“ в Средиземно море е бил извършен терористичен акт
Цитат на: Боян Стефанов Чуков
В десния борд е имало 3 взрива, които са станали причина за неговото потъване, заяви компанията собственик.

Неактивен Maximus II

• Just Member
  • Fuck the EU
    • Профил
« Отговор #35425 -: Декември 25, 2024, 20:55:31 »
Първият руски литограф премина изпитания и е готов. Да, за сега на 350 нм, но на ракетата ѝ е все едно дали чиповете ѝ са на 350 нм или 7 нм.  :)))  Но, колко са страните, които имат тази технология - Холандия и Япония! И това е първата крачка, напред ще е по-лесно.
Колкото по-голямо е богатството, толкова по-кърваво е престъплението, което го се създало.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #35426 -: Декември 25, 2024, 21:30:28 »
Без да съм професионалист си мисля че при оръжията се търси сигурност не минимализъм.
3,5,7 са за телефони и центрове за обработка на данни.

Активен Дърт Вейдър

• Sr. Member
  • Коментари: 439
    • Профил
« Отговор #35427 -: Декември 26, 2024, 00:04:14 »
при оръжията се търси сигурност не минимализъм
Прав си ... още повече че при оръжията (ракетите) те са силно оптимизирани за решаване на една/няколко задача/и ... т.е. не са необходими 8.315 милиарда транзистора (Ryzen универсален процесор)
активен участник в Брауновото движение

Неактивен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #35428 -: Декември 26, 2024, 09:03:46 »
Слабаци са аемдейците. Ябълкарският M4 има 28 милиарда ;)
А 350-те нанометра са процес от 1996 г. Но това няма значение.

Неактивен Maximus II

• Just Member
  • Fuck the EU
    • Профил
« Отговор #35429 -: Декември 26, 2024, 10:09:26 »
Да създадеш собствена литографска технология е голям пробив, даващ стратегичеса незвисимост и сигурност.

Неактивен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #35430 -: Декември 26, 2024, 10:27:56 »
Съгласен съм. Но руснаците си произвеждаха интегрални схеми, вкл. с голяма степан на интеграция като микропроцесори, памети и др. п. и по времето на Съветския съюз. (Ето например съветския 32-битов микропроцесорен комплект К1839, програмно съвместим с "VAX" и изработван по 3-микронна технология – вж микропроцесора му с отстранена капачка и леко пострадал поради това на снимката по-долу.) А литографските машини тогава бяха ембаргови. Следователно те са използвали свои.

« Последна редакция: Декември 26, 2024, 16:46:33 от lucho »

Активен пешo

• Just Member
  • Коментари: 2975
    • Профил
« Отговор #35431 -: Декември 26, 2024, 12:15:30 »
литографските машини тогава бяха ембаргови. Следователно те са използвали свои.
:m1273:
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен Zmeja

• Just Member
    • Профил
« Отговор #35432 -: Декември 26, 2024, 12:24:10 »
Съгласен!  :m1273:

Неактивен Captain Buddy

• Just Member
  • Коментари: 1752
    • Профил
« Отговор #35433 -: Декември 26, 2024, 13:21:52 »
Русия има два основни FAB-бове (леярни) в момента, Mikron и Angstrem. Mikron за леене на чипове 65-250nm, докато Angstrem, (фалирала, но реорганизирана през 2019 г.), осигурява чипове 90-250nm. И двете компании предлагат чипове най-вече за военни, космически и индустриални приложения. Затова се очаква новото собствено литографско оборудване да бъде доставено на тези две фирми. По-късно Русия има за цел да произведе литографска машина deep UV, която може да поддържа 130nm процес до 2026 г. Преди това Русия обяви плановете си да постигне 65nm чип нод до 2026 г., 28nm до 2027 г. и 14nm до 2030 г.
По този начин РФ си осигурява независимо фронт енд производство на необходимите за индустриални и военни нужди чипове. Поне за сега няма планове за производство на смартфони, за които са необходими хай-тех чипове по EUV технология.
До въвеждане на  санкциите руските компютърни процесори се лееха от TSMC/Тайван.

Неактивен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #35434 -: Декември 26, 2024, 17:03:15 »
Не разбирам от жестове, погледи, пиктограми и др.п., а само от думи. Така че ако искаш да те разбера, обясни подробно с думи какво искаш да кажеш.

Активен Nor1

• Just Member
  • Коментари: 8145
    • Профил
« Отговор #35435 -: Декември 26, 2024, 17:57:56 »
Тази емотка казва, че си наивен.
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Неактивен Zmeja

• Just Member
    • Профил
« Отговор #35436 -: Декември 26, 2024, 18:16:46 »
 :m1273: Не случайно когато нахлу "демокрацията", първото звено от системата на специалните служби на НРБ, което беше ликвидирано по нареждане на САЩ беше Научно техническото разузнаване (НТР). По думите на американците НТР е "обезсмислило мерките на КОКОМ". Предполагам, че съответните служби на КГБ, с техните възможности не са били безучастни за въпросното "обезсмисляне".

Активен Звездоброец

• Just Member
  • Коментари: 915
    • Профил
« Отговор #35437 -: Декември 26, 2024, 20:19:48 »
Не разбирам от жестове, погледи, пиктограми и др.п., а само от думи. Така че ако искаш да те разбера, обясни подробно с думи какво искаш да кажеш.

Предполагам, че искат да кажат, че за повечето "забранени" стоки се намираше начин да се внесат и използват. Аз лично съм работил със "забранени" VAX машини, твърди дискове (от онези големите 14-дюймови които се слагаха в нещо което приличаше на малка перална машина  :))) ), много точни Hewlett-Packard плотери, и т.н. Предполагам, че и литографски машини са се внасяли по втория начин.

Неактивен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #35438 -: Декември 26, 2024, 21:11:59 »
Благодаря, сега разбирам! И аз съм работил с VAX, дисковите му пакети и магнитните му ленти, но български VAX – "Изот 1055 С". За зареждане на микрокода вместо касета се използваше дискета. Конструкцията му беше различна от оригиналната, но беше съвместим.

Но литографските машини са нещо много по-голямо и сложно, така че не вярвам да са успявали да си внесат.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #35439 -: Декември 26, 2024, 21:14:55 »

Неактивен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #35440 -: Декември 26, 2024, 21:18:34 »
Тази емотка казва, че си наивен.
Знам и съм си патил цял живот от това, но не се оплаквам и не съжалявам, че съм такъв, защото иначе щях да съм някой друг, а не аз.

Неактивен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #35441 -: Декември 26, 2024, 21:21:28 »

https://divna.tech/asml-koy-sazdava-mashinite-za-proizvodstvo-na-chipove/
Колко па да е голяма?
Ако допуснем, че греша и са използвали внесена по "втория начин" ембаргова машина, това означава, че или сегашното ембарго е много по-силно от тогавашното, щом вече не могат да си внесат такава, или сегашните фотолитографски машини са много по-големи и сложни и е много по-трудно да се внесат "по втория начин", или и двете.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #35442 -: Декември 26, 2024, 21:26:42 »
Кой е казал че не внасят?
Просто е по-трудно и скъпо.
Според Кептъна май няма и смисъл защото китайците са успели да направят качествен пробив в производството на класически чипове.
Башка фотонните такива.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #35443 -: Декември 26, 2024, 21:41:07 »
Не знам дали съм го споменавал.
Преди няколко месеца разбрах че ASML има развоен център в България и там работят около 700 (седемстотин) човека, основно българи.
Къде дистанционно, къде не.

Неактивен Captain Buddy

• Just Member
    • Профил
« Отговор #35444 -: Декември 26, 2024, 22:26:40 »
Кой е казал че не внасят?
Просто е по-трудно и скъпо.
Според Кептъна май няма и смисъл защото китайците са успели да направят качествен пробив в производството на класически чипове.
Башка фотонните такива.

-------
ASML в своите литографски машини използват твърде много американски патенти и това дава основание на САЩ да наложат ембарго на износа за основния им конкурент - Китай. Даже наложиха на леярната TSMC да не лее с тях чипове за Китай. По принцип още със създаването на EUV литографските машини износът им за Китай беше забранен. Разрешен беше само за 130 нм дълбоки UV литографски машини. През 2023 година след като Китай произведе с тях КИРИН 900 чипа (7нм) чрез стекинг и тях ги забраниха. До края на 2023 година беше разрешен и Китай беше основния клиент за тези машини и внесе огромно количество (мисля 50), като общият им брой в Китай е около 200 броя, значителна цифра. Сега оборотът на ASML доста спадна и дори министърът на търговията при посещение в САЩ  протестира, защото приходът от ASML е една трета оТ БВП на Нидерландия. Една EUV машина с голямо апертурно число вече струва 350 милиона!
Тези машини са твърде сложни и не може да се внесат контрабандно, защото няма да могат да се запуснат без производителя. Впрочем той може дистанционно да ги спре.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #35445 -: Декември 26, 2024, 22:43:13 »
Quote (selected)
Най-големите конкуренти на ASML в годините назад са били Nikon и Canon. С технологичния пробив през 1990 г. с класическата литографска машина, ASML взимат преднина и заемат лидерска позиция.
С поставянето на Huawei в черния списък на САЩ и ограничаването на достъпа до чипове, компанията желае да закупи литографски машини от ASML. Но получава отказ поради намесата на САЩ. Huawei успяват да закупят макар и много старо поколение литографски машни от Япония.
ASML държат 90% от пазара, каквото и да значи това.
Едни 10 или повече процента са извън контрола на САЩ.
Това преди няколко години, сега след санкциите не е сигурно че имат и половината от пазара, китайците сами правят нещо и не е ясно какво. За разлика от запада те са по реалните производства, не смятат в пазарен дял.

Неактивен Captain Buddy

• Just Member
    • Профил
« Отговор #35446 -: Декември 26, 2024, 23:06:09 »
quote]
ASML държат 90% от пазара, каквото и да значи това.

-----------

https://divna.tech/asml-koy-sazdava-mashinite-za-proizvodstvo-na-chipove/ меко казано е техно порно, не е меродавен сайт!

ASML държат около две трети от пазара на чиповете!

ASML държат 90% САМО от пазара на ХАЙ ТЕХ (под 5 нм) чиповете!

След 2030 година ASML бавно и сигурно ще последва съдбата на майка си Филипс, която към днешна дата произвежда най-вече ел четки за зъби, ел бръсначки и кафе машини.

Неактивен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #35447 -: Днес в 10:25:05 »
Норвежки кораб е отказал да спаси екипажа на потъващия руски кораб в Средиземно море
Quote (selected)
„Лодката (с моряците – б.р.) се насочи към кораба под норвежки флаг „Oslo Carrier 3″, който беше наблизо. Когато спасителната лодка се приближи до борда, норвежкият кораб (част от екипажа на който беше рускоезична) отказа да приеме членовете на екипажа на Ursa Major, позовавайки се на определена забрана.“
Украинци?!

Международната конвенция за спасяване по море важи и при война. Отказът от спасяване на корабокрушенци е нечовешко, античовешко престъпление.
« Последна редакция: Днес в 10:36:19 от lucho »

Неактивен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #35448 -: Днес в 11:18:13 »
Разрешен беше само за 130 нм дълбоки UV литографски машини. През 2023 година след като Китай произведе с тях КИРИН 900 чипа (7нм) чрез стекинг и тях ги забраниха.
Какъв е този стекинг и как е възможно да се постигне почти 19 пъти по-добра детайлност с него?!

Quote (selected)
Тези машини са твърде сложни и не може да се внесат контрабандно, защото няма да могат да се запуснат без производителя. Впрочем той може дистанционно да ги спре.
Това означава, че за да работи машината, тя трябва да е свързана по някакъв начин с производителя, за да може той да я контролира...

Помня, че Мъск така беше обездвижил дистанционно тачанката-"Тесла" на Рамзан Ахмативич Кадиров. Явнo горното е важало и за нея!

Неактивен Captain Buddy

• Just Member
    • Профил
« Отговор #35449 -: Днес в 14:03:41 »

Какъв е този стекинг и как е възможно да се постигне почти 19 пъти по-добра детайлност с него?!

----

В бързината снощи не съм обяснил достатъчно подробно. Stacking в случая означава натрупване на слой над слой финфетове (новите непланарни ребрени транзистори). В случая в същност по-голяма гъстота се получава и чрез multi-patterning - това пък означава един детайлен шаблон се разделя на две, три ... части и чрез последователно експониране на съставните части (patterns) се получава целият по-сложен и по този начин се постига N7. В случая N7 не означава размер 7 нм, а еквивалентно съдържание на транзисторни ключове, съответстващо на 7 нм резолюция. При чипове под 10 нм се брои броя елементи за съответния физически размер. Китайците не дават подробности относно детайли на технологията, но горното е съгласно изследванията и сравнителен анализ с еквивалентни Кирин чипове от TSMC произведени по EUV литография.
Още разяснения?

Неактивен Captain Buddy

• Just Member
    • Профил
« Отговор #35450 -: Днес в 14:16:17 »

----

В бързината снощи не съм обяснил достатъчно подробно. Stacking в случая означава натрупване на слой над слой финфетове (новите непланарни ребрени транзистори). В случая в същност по-голяма гъстота се получава и чрез multi-patterning - това пък означава един детайлен шаблон се разделя на две, три ... части и чрез последователно експониране на съставните части (patterns) се получава целият по-сложен и по този начин се постига N7. В случая N7 не означава размер 7 нм, а еквивалентно съдържание на транзисторни ключове, съответстващо на 7 нм резолюция. При чипове под 10 нм се брои броя елементи за съответния физически размер. Китайците не дават подробности относно детайли на технологията, но горното е съгласно изследванията и сравнителен анализ с еквивалентни Кирин чипове от TSMC произведени по EUV литография.
Още разяснения?

P. S.
 "дълбоки UV литографски машини"
 означава "deep ultraviolet (DUV) lithography systems"

Неактивен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #35451 -: Днес в 20:12:01 »
Благодаря! Аз съм още на нивото на любителската Ч/Б фотография и фотоплотерите от 80-те години, така че не разбирам много от тия неща.

Най-новата атомна подводница "Архангелск", построена в Севмаш по проекта "Ясен-М", беше предадена на ВМС на РФ
Quote (selected)
Церемонията по предаването се състоя в предприятието ОСК "Севмаш" и се проведе от главнокомандващия ВМФ на Русия адмирал Александър Моисеев. Атомният подводен крайцер "Архангелск" е третият сериен атомен подводен ракетен крайцер от линията многоцелеви атомни подводници на проекта "Ясен-М".

От ОСК добавиха, че промените и техническите решения, въведени в проекта "Ясен-М", се отнасят до елементната база на комплексите, модернизираното оборудване и материали, произведени от руски предприятия от военно-промишления комплекс. "Архангелск" преди това премина успешно всички етапи на тестване.

Мойсеев каза, че строителството на серията подводници от този проект ще продължи и скоро флотът ще бъде попълнен с четири многоцелеви атомни подводници - Перм, Уляновск, Воронеж и Владивосток.