Испания е държавата с най-здравото население в света, показват резултатите на Bloomberg Healthiest Country Index 2019, който сравнява 169 страни. В анализа се вземат фактори като нивото на тютюнопушене, процентът на хора с наднормено тегло, достъпът до питейна вода и наличие на канализация, продължителност на живота. "Първото място за Испания е заслужено, начинът на живот на испанците е пример за държави като нас". Това потвърди Биляна Манолова, заместник-председател на Българо-испанската търговска камара, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.
Тя посочи, че здравеопазването в Испания е най-доброто в Европа, и добави, че част от здравословния ден на испанците – сиестата, или следобедното време за дрямка, е между два и четири часа. Следобедната дрямка помага на испанците да си починат и да се върнат отново на работа, заредени с енергия. Според нея сиестата е ключова за показателите на Испания.
Здравословното хранене е основно ключът към здравето на испанците, те използват в менюто си зехтин, червено вино.
„Испанците се издигнаха до второ място в класацията за най-здраво сърце, което означава, че нямат стресови ситуации. Имат много добро психично здраве, те са с най-малък процент самоубийства в Европа. Заслуга за това има и начинът на живот, който те се опитват да водят като нация, наблягат изключително на средиземноморската диета, използвайки много пресни плодове, много зеленчуци, червено вино, хамона, макар че в последно време го определят като рисков, намаляване на тютюнопушенето“, обясни Биляна Манолова.
Тя информира, че испанците използват европейски програми за намаляване на пушенето на цигари и затлъстяването.
„Те използват само екстра върджин зехтин, който намалява холестерола и се бори с лошия холестерол, който оказва влияние върху сърдечно-съдовата дейност. Това е страната с най-малък процент на заболеваемост от инфаркти и инсулти. Консумират сурови ядки, най-много бадеми, имат плантации от бадеми, орехи, всички видове ядки, но в два аспекта – или карамелизирани, или в сурово състояние. Другият продукт, характерен за менюто на здравите испанци, е медът, те са много добри производители на мед , консумират го като заместител на захарта. Една част от Испания почти не консумира захар и захарни изделия“, заяви Манолова.
Тя потвърди, че в някои райони на Испания е много трудно човек да си купи шоколад, и сподели от личен опит, че през лятото в Южна Испания и в цялата област Андалусия не може да се намери никъде в търговската мрежа такъв вид захарен продукт.
https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/hrana-siesta-socialna-politika-kakvo-pravi-ispancite-nai-zdravi-v-evropa-277810/